Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Láttuk, tudjuk... csak nem akartalak megnevezni... mint referencia az E240 felhasználáshoz...
Ahogy te megoldottad... úgy korrekt!

s7manbs8

A lényeget tapogatod mindig, látszik, hogy találkoztál már jóféle szervókkal is. Tudnál esetleg valami linket mutatni, hogy milyen típust érdemes venni, ami jó paraméterekkel rendelkezik, mégha esetleg nem is a legolcsóbb kategória ? Hasznunkra válna igencsak. Köszönjük előre is.

bmejdz9nu

[#nevetes1] Jajaj...

Lomha: Mihez képest? Le kell esni a gépnek az asztalról a gyorsításkor? akkor jó? :)

Inkorrekt direkhajtás: Nagyobb de kisebb fordulatú motor vagy kisebb emelkedésű orsó... nem szíjazok ha nem kell...

Tároló: 128bit = 5mm-es orsón, 500cpr-es encoderrel (4x mód),  direkt hajtva = 0,32mm hiba lehetőség. Nem vagyok kőműves :) Akik centiket hibázhatnak a pályakövetéskor...

Nem védem a 128bitet...  
Látom, hogy egy rosszul méretezett hajtásnál jól jöhet...
http://www.geckodrive.com/product.aspx?c=2&i=14474" TARGET=_fnew>Erre a lehetőségre azaz a hobby igényekre reagálva... A Gecko is növelte az új vezérlőjében a tárolót...G320X

http://www.geckodrive.com/upload/G320X-REV-6-MANUAL.pdf" TARGET=_fnew>User Manual és adatok ::::: G320X PDF-ben.

Sajnos érthető... a kényszer... a piac... a hobbysták ... de szerintem Tibor45 miatt! :)

Step jel multiplikátor is van benne = valójában G340X-nek kellene a neve lennie... de engem a névadón nem kérdeztek meg:)
Csak lekurtak a Geckósok az A300 miatt :) Illemből... töröltem a www.A300servo.com-ot emiatt....
De azért megírtam nekik, hogy mennyivel jobb az A300 mint a G320 Gecko :) Azaz miért született meg... több encoder mód...nagyobb fesz és áram... stb...
Szerintem... sajnos? Igen jónak találták... na erről ennyit...

Egy másik fejlesztés is van közben...(ismét nem az én érdemem...)  
Az István Quantum Servo DSP IC-jére épül...(AC végfok hozzávaló sz. motor + Quantum PID)
Itt is előny a visszavehető hibajel tároló + a step jel multiplikátor és egy nagyon jó szoftver... stb...

sanka74

Igy van, nem tudom a hiba jeleket,és azt sem hogyan kell megmérni...Amugy a 40mm/sec nél a kör kör,visszatalál a kiindulási pontba,a ismétlés is megy neki,ezt ki is próbáltam.Cak amikor a z mint a varrógép mozog akkor van az hogy letiltott kétszer...A motorhang lassú menetben halk,egyenletes.

sanka74

Az orsók hossza 1000 mm, a z 300 mm.

sanka74

ja az encoder 2048 osztásos.

bmejdz9nu

A méteres orsó is egy nagy tömeg... és ez forgatott tehát nem "csak" mozgatott...
Mert valahol nem is a gyorsítás a legnehezebb egy szervó motornak, hanem a fékezés azaz a lassítás...
Az encoder gondolom a gyári 512cpr-es... ebből lesz a G340 4X-es encoder feldolgozása által 2048...
Ez egy jól használható érték (lenne) direkt hajtásnál... csak nem kerek, de ez csak az én "rögeszmém" ahogy Svejk is írta :)

A gépről nem teszel be egy képet? Jobban "képbe" lennénk... több infó... több reakció várható...
("reakció" ez jó... a sok igaz és félhamis állítás között majd "kibuherálod" amit el hiszel :)

sanka74

A sanka cnc néven fennt van a felhasználók mappáiban..Igen csemegézek a tanácsokból,köszi aki segít..

sanka74

Egyébbként szépen és jól megy,csak volt neki ez a két balesete..a cut 3d levelet is kimarta egészen jól.

sanka74

http://kepek.freemail.hu/fototar/kepek/00/02/93/13/06/U0002931306/T00000001254146402935/4Ho6nJa6V_DWnMo7Cf0X/4869234.jpeg" border=0>
http://kepek.freemail.hu/fototar/kepek/00/02/93/13/06/U0002931306/T00000001254146383483/4869233.jpeg" border=0>

000000000

Hát látod így járnak azok, akik Geckót
"koppintanak", és elnevezik A300-nak.:)

Mellesleg képzelj el egy olyan esztergát,
aminek a keresztszánján egy 10 mm-es menetemelkedésű
orsó van, míg egy másikat amin csak 1 mm-es.
Szerinted melyikkel lehet pontosabban, könnyebben, gyorsabban századra átmérőt esztergálni? Höööö?:)))
Talán ez a példa végre elgondolkoztat,
műszaki érzékedre építve kijózanít, és belátod
J-t semmibevevő és egyéb "téves"
szervotechnikai nézeteidet!:)
Az AC szervó fejlesztésetekhez pedig sok sikert
kívánok neked, pár éve én már ezen túl vagyok.

bmejdz9nu

1. Gondolom láttad már Gecko rajzát és adatait
2. Gondolom láttad már az A300 rajzát és adatait
Van különbség... még egy kicsi a PID-ben is :)
De most már CPLD-ben van a G320X... Gondolom lezárták :) De azért analóg maradt...:)

Jaj Tibi...ugyis tudod...  nem kellenek a "varázsszavak"...

Egyébként az AC...  
Nem saját fejlesztés a végfok, csak volt egy nagy kupac motor és a hozzávaló gyári vezérlő szet-ben... nem hagytam ott...
Megosztottam a barátaimmal... nekem csak mindössze 6 szet (vez+motor) maradt...

Érdekes ez az AC... teljesen más mint a DC...
Kicsi forgórész, gyorsan felpörög... de...de...
Persze csak "250W"-osak... 0,8Nm alapnyomatékkal... (a motor 12.000rpm-es, de a vezérlő nem akkora feszültségű... így csak 4-5krmp a max.)
Nem jobb és nem rosszabb! Kontra AC/DC...
Azaz mindegyiknek megvannak a maga előnyei...Mikor, mihez... De még sok teszt van hátra...

000000000

Szerintem István nem örülne, ha én itt a kérésednek
megfelelően felsorolnék pár ilyen linket.
De próbáld ki a Google-t, pl.:
A(z) "DC szervó" kifejezés 1-10. találata az
összes, kb. 3 420 000 találatból. (0,34 másodperc).
Biztos találsz köztük kedvedrevalót,
csak legyen hozzá elég időd a milliós
kínálatból csemegézni!:)

000000000

"Érdekes ez az AC... teljesen más mint a DC...
Kicsi forgórész, gyorsan felpörög... de...de..."

Hát igen, a lényeg a de...de...-ben van-lesz.:))

Mellesleg nem hatott Rád a 10 mm-es kontra
1 mm-es tekerentyűs eszterga hasonlat példám, szép lazán
elsiklottál fölötte. De ezt is szeretem benned,
ezt a laza nagyvonalúságot és szelektivitást.:)[#wink]

s7manbs8

Hát úgy látom, hogy a mondás, miszerint "minden szentnek maga fele...." rád is igaz lehet, mert beírva az ajánlott kereső kifejezést, a 2. link rögtön valahonnan nagyon ismerős. Amúgy nálam is érdekes mód 3400000 körül van a találatok száma, nem is gondoltam volna, hogy Magyarországon ilyen sok ember foglalkozik ezzel.

De ha neked ilyen nagyon jó  szervóid vannak és estleg van feleslegben szívesen fogadok egyet egy kis egységugrás teszt erejéig, meg van egy pár saját készítésű cuccom, és azokkal meghajtva meg vezérelve szivesen kipróbálnám, de ha karácsonyra nincs kinek adakoznod, akár itt is maradhat. Azért remélem a humort is díjazod, bár az enyém lehet elég savanyú.