Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

sanka74

sanka74

http://kepek.freemail.hu/fototar/kepek/00/02/93/13/06/U0002931306/T00000001254090541374/4868091.jpeg" border=0>
Az elektronika vezetékei.

x4rhew5r3

Amikor szerencsétlen esetben mindhárom motor a csúcsáramot akarja felvenni, akkor jobb ha külön vezetéken folyik az áram (feszültségesés, zavarforrás,...).  
Az elkó mekkora (kapacitás és feszültség)? Ha 63V-os akkor éppen határon (vagy egy picit felette) van.
Úgy számolj, hogy amperenként 1000 uF. Ha nincs terhelés, akkor 50*1.4=70V DC-re töltődik fel. A csúcsokon az elkó fedezné az áram kialakulásához szükséges feszültséget. Ha kicsi az elkó, akkor pillanatok alatt visszaesik a feszültség 50V alá és nincs ami kihajtaná a csúcsokon a motort.
Ha lépéstévesztésed is lesz, akkor még majd kitárgyaljuk az enkóder témát is...

sanka74

Az elko 2 db 10 000 uF,a feszt a a dc nél mérjem? csak a hét végén leszek ujra otthon akkor tudok rá mérni.Köszönöm a segítséget!

000000000

"Ja,és nincs áttétel,tengelykapcsolóval kapcsolódik."
Ez a fő oka, hogy rossz a szervód!!!
Tegyél be legalább 1:2 (1:3)lassítást
ezekhez az egyébként nem is igazi és kis
teljesítményű szervó motorjaidhoz, ez kell
az 5-ös menetemelkedésű orsóid miatt.

HJózsi

Huha... a fénykép alapján majdnem csoda, hogy működik ...:)  A jelvezetékeket árnyékolt kábellel kellene ... ha az Eror/Res-hez menő madzag összeszed egy tüskét, máris megvan a letiltás ... A tápvezetékeket is érdemes összecsavarni,vagy összefogni még ilyen rövid szakaszon is. Ez lehet az egyik ok, másik amit Tibor45 mond az áttétel hiánya. Varsa feltett egyszer egy motor - hajtás méretezőt, érdemes lenne tanulságképp beadni az adataidat, az is kidobja, hogy Go - NoGo. A motorról van adatlap, viszont a golyósorsóid hossza is kellene, mert annak a tehetetlenségi nyomatékát is figyelembe veszi...

x4rhew5r3

Igen, az elkón mérd az egyenfeszültséget.
Javasolom, hogy fogadd meg Tibor45 tanácsát.

bmejdz9nu

Direkt hajtás egy 5-ös orsóra egy 0,2Nm-es alapnyomatékú motorral? Pesze hogy nem tudja követni a pályát!
Cseréld le egy min 0,5-0,6Nm alapnyomatékú motorra (ezek a motorok kb. 2-3 kg-osak)
Vagy áttételezd le 1/3-ban a hajtást...

Nem nagyon akarom már eladni... de amilyen motorokat az adok-veszek-ben (#8883) hirdettem azokat ha megkérdeznének hogyan...
1. 2-3-as emelkedésű (esetleg 4-es ha nagyon light-os a gép pl. 10-12 átm köszörült(!) orsók max. 15-ös kocsik...
2. Egy mángorolt 5-ös orsóval és 15-20-as kocsikkal 1/2 átt. javasolnék... és ezek a motoroknak 1/2"-os kimeneti tengelye van és 2Kg/db...)  

Egyébként már ezzel a kicsi E240 motorral csináltak már gépet... 1/3-os átt-el... és működött...
Persze a végeredmény (sebesség) azonos lett egy léptetős géppel...

A 20A áramkorlát... nem kicsi!  Bőven elég egy 0,7 Nm-es Bautz motorhoz ill. nálam az 1,78Nm-es SanyoDenki motorhoz...
A 20A... majd a csúcsnyomatékot korlátozza...dehát amit tud az több mint elég...

Ha erre az E240 "folyamatosan" - "állandóan" 20A-t küldenél... tönkremenne....
Ezért van megadva a 0,2Nm alapnyomaték...

Vagy cserélj vezérlőt (nagyobb tárolóval)... nem old le = boldogság :)
Marj pontatlanul, ne foglalkozz a pályakövetéssel... pl egy kör, ovális lesz vagy a kezdőpont és végpont nem lesz azonos helyen:)
Persze majd előbb utóbb a motor is leég... mert többet akarsz tőle amit tud :)

Egyébként... egy egyszerű szervóteszt...  
ha lassú menetben hajtod a rendszert (kb. 5-20mm/sec)... és a halk de azért halható PWM hangja NEM változik...  
Azaz különösebben nem "korrigál" a vezérlő és a motor is "alapban" tudja az erőt.

x4rhew5r3

Sok igazság van abban, amit Péter írt.
Persze vannak a kényszerek és a kompromisszumok.
Íjász gépén (a kényszer miatti kompromisszum) egyszerűen lecseréltük a léptecseket ec240-re és a vezérlőt Dc_servo_1a-ra. Jobb lett volna áttételt is építeni, de nem engedte a projekt:)
Az Adok-Veszekben éppen most írt róla, csak azért hoztam szóba.

Viszont egy másik dologra is érdemes figyelni szervósításkor. Ha nem elég merev a mechanika, akkor a szervo előnyeit csak részlegesen élvezhetjük. A mechanikai rezonanciák nagyon meg tudják zavarni a szervo működését. Egy újabb időállandóval rendelkező tag-ként kell velük számolni a hurokban. Azért zavaró, mert  általában alacsony frekvencián kezd lengedezni a mechanika, és keményen benne van a "munkatartományban". Nem tévesztendő össze a szerszám keltette rezgésekkel, mert az általában 500 Hz feletti rezgéseket kelt. Komolyabb vezérlők ennek elnyomására egy-két hangolható lyukszűrőt is rendelkezésre bocsátanak. Amivel eddig találkoztam, az a nagyobb sebesség esetén jelentkező 3 és 20 Hz közötti rezonancia volt. Jobb híján a körerősítést kellett csökkenteni, ami persze gyengébb követési tulajdonságot eredményez. De ezért még így is bőven a használhatóságon belül maradt maradt:)

Egyújabbgépépítő

Nekem már több mint egy éve megy a gépem E240-el.
1/3 fogasszíjas áttétel, 4mm menetemelkedésű trapézmenetes orsó, ZX100-as anya.
Tény a gyorsjárat csak 66 mm/sec. Nekem elég. Dinamikája van rendesen  a rendszernek, le kellet vennem a gyorsítást 1000 mm/s2 –re mert féltettem az asztalt.
A motor nem igen tud felvenni 20 A-t, mert a dc ellenállása 5 Ohm.
Érdemes egy tesztet csinálni egy olyan vezérlő „megfigyelőként” bekötésével aminek van monitor kimenete. Akkor látszik menyit marad el a motor a vezérlő jeltől

x4rhew5r3

Most nekem is ec240 van fent a gépen 1:2 áttétellel, AMC vezérlő + step/dir előtét. Semmi gond vele. Az előtét PC-re küldi a hibajelet, pontosan látom mit csinál. Semmi gond vele.

000000000

Látom Péter még mindig nem érted a szervó
hajtás lényegét!:)
Jössz itt megint a nagy bazi áramú, ennek
ellenére mégis lomha, jó nagy redukált J-jű
motorjaiddal, forgácsolás technológiailag
inkorrekt direkthajtás megoldásaiddal.
A másik a tároló: nevetségesen véded a 128-at,
gondolkozzál már el azon, hogy melyik szervót
lehet komolyabban beállítani egy komolyabb pályakövetésre: azt amelyik
egységugrásokkal is tesztelhető, vagy amelyik
lassú rámpájú step-dir jelektől is kifekszik,
ezáltal eleve rettegtetőbb, és rosszabb lehet,
mint egy léptecses hajtás.:)
Szumma-szummárum: azt hittem, egy év alatt
fejlődtél picit!:)) És végre jó lenne, ha nem
védnéd agyon a nevetséges 128-at és a durva több mm-es
elmozdulásokat/motorfordulat egy CNC
forgácsológép alkalmazás esetén csak azért,
mert Te ilyen gépet alkottál.

000000000

Egyújabbgépépítő

Az elején féltem az E240-től, de gyakorlat azt mutatja, hogy elég megbízható.
Az előbbi írást inkább sanka74 –nek kellet volna címeznem.  
Ha jól sejtem nem tudja mekkora hibajelek keletkeznek.

bmejdz9nu

Ez mind oké... szerintem nem is csinálok gyenge mechanikákat...
A mostani gépet... nem dobom be a köztudatba... mert Tibor megállapítaná, hogy "ugysemfog" ez sem menni :)