Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

s5f8tmfv3

Akkor is nagyon szép kivitel! Tudom díjazni ha valami nem csak funkcióiban de küllemében is egészséges! [#eljen]

tfpk6pks3

Hmmm... Hát én utoljára hangvégfokba használtam ilyen kondikat, de azt úgy oldottam meg, hogy féltáponként 2db 30000-es elkó párhuzamosan (nem melegszik-öregszik olyan gyorsan). De akár így, akár úgy a tápvezeték vastagságával, nem szabad spórolni... Igen sokat jelent. Azért valami kisütő teljesítményellenálást is tennék rájuk... Mit gondoltok?

iezx50gsm

http://kepfeltoltes.hu/090923/DSC02250_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>
Ismeri valaki ezeket a szervó motorokat?
Érdemes rá encodert szerelni?
Típusa EC, 55 voltos kb. 200W a teljeítménye.Tengelyvég 12.7 cm tehát nem metrikus.

bmejdz9nu

Nekem van egy ilyen...
Használtan vettem... Kommutátor leszabályzás, új szénkefék és csapágyakat és persze encodert kapott...
200W? 55V? ... Most a szekrényem előtt van valami nem tudom elővenni a cimke miatt:)
De... azthiszem nem sok infó van rajta... Az az 55V az 55V/krpm érték... azaz 55V-ról forog 1000-et... (valójában 44V-ról) de ezt terhelve adják meg...
Tehát ez motor egy "nagyfeszültségű" azaz 180V-os körben lehetet...akkor jön ki a 3-4000rpm-hez a tápfesz...
Egyébként - szeritem - több mint "200W"-os... (300W?) dehát ez tág fogalom... azaz a Wattok :)
Encodert szerelni a hátsó tengelybe... saját motor forgással és "segédcsappal" csináltam... de nem teszteltem szervókörben...

iezx50gsm

Köszönöm a választ! Ha jól tudom számítógép winchester motor volt, eredetileg volt rajta egy kb.1-1.5 kg-os tárcsa a fordulatszám stabilitás miatt.

bmejdz9nu

Azért ez nem egy használhatatlan motor!  
Csak 80V-ról max. 1500rpm-ig... ez valahol elég is... nyomtéka is van...
Az 1500rp = 25ford/mp... ez egy 5-ös orsón =125mm/sec...
Ha kell neked encoder... tudok hozzá... (HEDS) vagy ad el nekem. lesz párja a régimnek :)

s7manbs8

Olyat nem lehetne csinálni, hogy maga a szervó vezérlő tápja csak 50V mondjuk, és a kimenetére pedig egy megfelelő transzformátort tennénk, ami a tekercs feszülséget felnyomná annyira, amennyire akarjuk, persze megfelelő frekvenciára méretezve ezt a trafót így ha van egy elég nagy A tudásó vezérlőnk, akkor azt használhatnánk ilyesmi nagy feszt igénylő motorokhoz is.

000000000

s7manbs8

csak impulzusokat kap, mint a motor tekercse, aztán annyi, itt PWM üzemmódot feltételezek persze, meg adott paraméterekkel. Nyilván olyan trafót kell hozzá tekerni, mint a TV sorkimenő pl.

iezx50gsm

Igazándiból nem terveztem a közeljövőben a motorral semmit és csak ez van meg egy hasonló paraméterekkel bíró Japan servo DM82B16D-1.
Ha kell írj magánban megbeszéljük.

svejk

s7manbs8

Na ugye, lehet visszatérünk megint a kedvenc másik, porszívómotor témához hasonló gondolatainkhoz. Amúhy ezt nem most találtam ki, már vagy fél évvel ezelőtt felvetődött bennem ez a gondolat.

svejk

Nem véletlen volt a szomorú arc...A T-s fuse kiolvadt nálam...:)

s7manbs8

Csak nem megint holtában született ötlettel álltam elő ? Én azt nem láttam szomorú arcnak, biztos optimista vagyok.

svejk

Gondold át komolyabban...
Igaz hogy impulzusok vannak de gyakorlatilag az egyenáram csak a pwm-mel szaggatott.