Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

s5f8tmfv3

Elméleti kérdés: DC szervó tápjába kell készíteni puffercsomagot, legyen mondjuk 30.000uF, 100V az értéke. Melyik megoldás a jobb, és miért:
30db 1.000uF 100V vagy
3db 10.000uF 100V?
Tegyük fel hogy árban egyformák, hely meg van bőven, nem kell vele foglalkozni.
Mire kell még figyelni? Élettartam stb... Tehát sok kicsi vagy kevés nagy?

HJózsi

Véleményem szerint számottevő különbség nincs. Ha lehet választani én a 3x10.000uF-et választanám már csak a huzalozás babra/macera hányadosa miatt is ... A hőfoktűrését érdemes még esetleg figyelni, 65, 85, 105 C ...

Szalai György

Szerintem, ha árban egyforma, akkor 30 000 uF 100V 1db.
Az elektrolit kondenzátorok belső ellenállása nagyon kicsi értékű és a gyártási szórás következtében nem egyforma. A kapacitásuk sem. Az öregedési folyamat a szóráson még csak ront.   Ezért egy kondenzátor csomagon belül, töltődés-kisülés közben, a mereven párhuzamosan kötött kondenzátorok között, a hatásos üzemi áramokhoz képest, nagyon nagy kiegyenlítő áramok folynak. Ezek korrekt vezetése, csak nagy keresztmetszeten és rövidtávon lehetséges. Kerülni kell, ha lehet.
Tehát ha sem ár, sem a csomag szükséges formája nem indokolja, a több kondenzátor használatát, akkor szerintem az egy, vagy minél kevesebb darabos megoldást kell választani.

Az elektrolit kondenzátorok élettartama a hőmérsékletükkel és a hőtűrésükkel áll szoros kapcsolatban. Elkerülhetetlen az öregedés, de a magasabb hőmérsékletek irányába fel is gyorsul. Mintha egy visszaszámoló óra lenne, ami melegben gyorsabban számol, hidegben lassabban, és egyszercsak lejár. A fejlődés ezen a téren is elég jelentős volt az utóbbi tíz-húsz évben. Használtat venni ezért szerintem csak nagyon nagyon olcsón és kényszerből érdemes. (Vagy ha a cél eleve az időzített robbanás.) Törekedni kell a minél újabb típusúra és minél nagyobb hőtűrésűre. (minél olcsóbban) Mindég fel van tüntetve rajtuk a gyártási idő, és a maximálisan eltűrt hőmérséklet. A nagy hőtűrésűt sem illik hűtőborda mellé tervezni. Pláne nem fölé. Az öregedési folyamat következménye a belső ellenállás növekedéssel együtt járó kapacitás csökkenés. Kondenzátor helyett egyre inkább ellenállás jelleget mutat. Ez növeli a veszteségét, ezért a hőmérsékletét is, az meg felgyorsítja az öregedési folyamatot. Végül kidurran, vagy jobb esetben kiold a biztosító szelepe.
Keringett egy kép a hálón, ahol egy nagy kapacitású kondenzátor házába egy kisebb kapacitású volt beépítve a csalafinta, profitéhes gyártó jóvoltából. Tehát vételkor az elektromos adatokon kívül ellenőrizni kell a gyártás idejét és a hőfoktűrés értékét is. Már az elektrolit kondenzátor típusoknak is van adatlapja. Ha megtalálod, körülbelül tudhatod mekkora élettartamot garantál a gyártó.

000000000

Arra is érdemes odafigyelni, hogy csavaros, vagy szegecselt kivezetése legyen, mert azok a nagyáramú kivitelek! Ilyen tápegységbe síma drótlábú kondit én nem tennék!

HJózsi

Abszolút egyetértek a 1db 30.000uF 100V-al, ez az ideális és ha választási lehetőség van ezt érdemes... Ugyanakkor ha más lehetőség nincs a párhuzamos kapcsolás is járható út, még ebben a topikban is linkeltünk be "egy tálca kondenzátor" :) megoldásokat DC szervó táp témában korábban és a készítője gond nélkül használta...

svejk

Ha lehetőség van, mindenféleképpen a több db párhuzamosan, főleg ilyen helyeken ahol nagy áramimpulzusokra aránylag nagy frekvencián lehet számítani.
A titok az ESR azaz az ekvivalens soros ellenállás.
Mindenféleképpen csak 105 C fokos javasolt,
Ezeknek már általában eleve kisebb az ESR értékük.
Csavaros kondit csak több 10000 uF értékben kapni, de az un. SnapIn kondik tökéletesek
Jó a "drótlábú" is ha sok kis értékű van megfelelő sínre (Nyák-lemez) felfüzve, természetesen minimális lábbhosszal.

s5f8tmfv3

Mindenkinek nagyon köszönöm a válaszokat. Úgy tűnik egy darabbal nem tudom megoldani, mindenképpen több darabot kényszerülök összekötni. Eddig http://www.hqelektronik.hu/info/hu/10000_100p.html" TARGET=_fnew>ez volt a kiszemelt példány, de most azt hiszem keresek inkább 105C-st.

s5f8tmfv3

s5f8tmfv3

Csak érdekesség képpen: tegnap a cégnél kivettem az egyik automatából a szervó tápját, abban 16db kondi van összekötve.[#fejvakaras]

Teaway

De legalább Rubycon van benne :D

svejk

Ez szerintem Photoshop mű..

svejk

Szoktam én hülyeséget írni? :)))

Akinek van Gecko 320 szervoja, egy komolyabb Z megmunkálás vagy "varrógépteszt" után tapintsa meg a nyákon levő táp kondit. Főleg ha kicsit hosszabb a tápvezeték.
Persze ehhez le kel venni a fedelet, de ezek után szerintem nem is akrja majd visrosszakni :)

Szalai György

http://www.jamicon.com.tw/index.php?option=com_content&task=view&id=85&Itemid=146" TARGET=_fnew>Ha már Jamicon, érdemes megnézni mit kínál a gyártó.
Így céltudatosabban kereshetünk a hazai piacon is, és nem kényszerülünk csak elfogadni a kereskedő tanácsát.

Én eddig azt gondoltam, hogy az ilyen több kondiból összeállított csomagoknak egyedül a megkívánt alacsony geometria az oka.

Azt meg még most is gondolom, hogy egy darab nagy kapacitású kondi ESR értéke feltétlenül kisebb, (kedvezőbb) mint egy ugyanolyan kapacitású ugyan abból a családból származó csomag eredő ESR értéke. Már csak a csomagképzéshez szükséges lábak és kötések ohmos ellenállása miatt is, ami ugyan kicsi, de mégis összemérhető tartományú a kondi belső ESR értékével, hiszen az is kicsi érték.
A nagyobb átmérőjű lábkialakítás, (csavaros és SnapIn) feltétlenül a nagyobb árammal való igénybevétel lehetőségét jelenti és erről kár lemondani egy servo vonatkozásában. Persze ha sokkal jobb családból származó kisebb tagokból van lehetőségünk blokkot építeni, akkor az már jobb lehet, mint a nagyobb kapacitású rosszabb családból származó egyetlen kondi ESR értéke. Viszont szuper alacsony ESR értékű elkót nem gyártanak nagy kapacitásúban, ezért akkor nem három vagy tizenhat, hanem rengeteg darabból kell építkeznünk.
Ettől még melegedhet a gyík kondija.

svejk

Rosszul gondolod...
20 kHz-en akár több tized Ohm is lehet az ESR..

s5f8tmfv3

Az elített 16db kondi egy kártyán helyezkedik el, ami egy rack-szerűségbe van betolva a többi kártával együtt. Teljes magassága kb. 50mm, nagyon valószínű hogy emiatt került több darab beépítésre, ott ugyanis nagyon szűkös a hely.