Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

"több órás mukájuk veszett kárba a munkadarabbal együtt egy G0 lefagyás miatt."

Talán többet akartak kihozni a szervómotorból amit tud fizikálisan...
Pl. elhitték, hogy egy egy-két kilós motor 3Nm-es ...(Én meg ilyeneket halottam :)  
Sajnos nem tudták ,hogy kétféle nyomatékot adnak meg egy szervómotorra :) (alap és csúcs)  
(Ha gondolod... küldök linkeket privátban)
Talán ha egy gép kész van... nem árt egy két szerszám nélküli teszt, hogy mit tud a rendszer a valóságban...

A beüzemelési teszt itt is mint léptetőnél...  
"hülére hajtod" (gyorsítás időt fokozatosan csökkented) és a végén ezek értkek alá állítod...
Vagy veszel erősebb motorokat :) vagy csinálsz áttételt... azzal erőt lehet "eszkabálni" a sebesség rovására...

VBody gépe ha ez egységugrással jól végzett az valóban bizonyító értékű!!! mert ugyebár a léptetőmotor vezérlőkben nincs hibajeltároló...
Azaz vagy "csak" megy és pontosan vagy lépést veszít...
Mondjuk a tesztet félig-meddig láttam és egy mérőóra nem ártott volna valamint egy kis terhelés mert a léptetőmotor nyomatéka igencsak fordulatszám függő...
(de a gép szerintem megfelelően erős motorokkal és vezérlőkkel volt felszerelve... Vbody ezen nem spórolt :)

A Z tengelynél a csere kisebb emelkedésű orsóra főként azért volt szükség, hogy ha kikapcsolom a gépet ne "tekeredjen" le az igen nehéz orsó a maróval együtt az asztalba :)
Persze tehettem volna bele egy féket is... de ez volt az egyszerűbb...
240mm/sec-es Z előtolás (5-ös orsóval) meg finoman szólva is túlzás volt...(most 2-est kapott és ok is...)

000000000

Szia Péter!
Átjöttem ide, szóval látom ugyanott tartasz mint 1 éve, baállt az agyad 128-ra,
mert éppen ilyen kis "butuska" szervód van.
Azon gondolkozzál el, hogy szervorendszer
szinten szerinted mi történik akkor,
ha pl. 0.5 ms-ig +1280 step a hiba, majd
0.5 ms-ig -1280 step, majd utána 0 ?
Egy kis segítség: agytekervényeidet
elsőként koncentráljad az időállandó
és egységugrás témakörre!:))

bmejdz9nu

"ha pl. 0.5 ms-ig +1280 step a hiba, majd 0.5 ms-ig -1280 step, majd utána 0 ?"

0.5ms alatt nem gyorsítok gépet... csak puskagolyó lövedéket... :) Tudod kis lövedék és a CNC-nél van egy "kis" tehetetlenségi erő különbség is :)
... majd 0.5ms minusz? = nem jött ki a golyó a puskából :) vissza csapódott?

(Általában egy mechanikai egység meghajtása a cél a szervó motorral... lehetőleg pontosan...)

Ennyire gyorsan (be)lengő rendszereket építesz? Ami 1ms alatt tud +/-1280 step-et eltérni?

Na ja egy 10mm-es orsón 500cp-es encoderrel (=2000imp) = majd egy "centi" mozgás hiba és mindezt 0,5ms alatt?
Nem rossz ... Élvezni tudni kell a puskagolyós dinamikát és ennek a hibáját, betárolva, nehogy mechanikailag is megtörténjen:)

Én csak 100X rosszabban gyorsítok egy gépet a gyakorlatban:) azaz mondjuk 50ms alatt... teljes sebességre...
Ehhez persze nekem elég lenne 100X kisebb hibatároló azaz "12,8 bit" de ráhagyással, gavallérosan 10X van azaz 128bit hibatároló van ehhez ...

Míg te akár (majd SD-vel) jó pár kilométer "hibajeljátékot" be tudsz tárolni... nehogy pályapontos mozgássá váljon a mechanikán...
Addig én ezt az pár tized mm maximáltam magamnak...  
Sajnos ha elmenne a 128bites hibatároló max-ra... az már nálam egyébként is selejt lenne... :)

Te "centikben" gondolod a megengedhető mechanikai mozgás hibát én pedig csak század mm-eben...(azaz sajnos a 12bit több mint egy tized a gyakorlatban... tehát sok.. az is... majd csökkentem, mert a gyakorlatban 10-30bit bőven elég...

000000000

"majd csökkentem, mert a gyakorlatban 10-30bit bőven elég..."
Csak helyesbítenék: 10-30 digit (nem bit mert az ugye: 1024-1.07...×10(9) digit lenne).[#nevetes1]

D.Laci

Álljon meg a gyászmenet!!!
Ki milyen rendszerről beszél? Szerintem Péter hagyományos step/dir (buta rendszer:) ) mig Tibor szinkron hajtásról.
Úgye nem mindegy, mert az általunk használt rendszerek nem veszik figyelembe hogy melyik tengely menyit késik. Mig Tiboré egymástól függenek. Kivéve a Mach3 fordulatonkénti előtolás. ennek is csak menetvágás esetén van jelentősége... :)

000000000

Cnc vezérlő elektronikának meg kell mondani a vezérlő programnak, hogy lépjen a következő koordinátára?

D.Laci

[#wow1][#nemtudom][#confused][#help]

000000000

Hogy? Nyul viszi a puskát?!

PSoft

Jó estét mindenkinek,sziasztok!
Pár napja volt dolgom egy Sanyo Denki szervomotorral.
Az volt a gond,hogy valamiért nem volt
egyenletes a járása mintha egy ponton akadt volna.
http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Sanyo_Denki_servo/motor2.JPG" border=0>
Először arra gondoltam,hogy a csapágyakkal
lesz gond.Aztán az is"beugrott",hogy volt már ilyen gondom régebben másik szervóval is.
Annál enlóder probléma volt(koszos volt a kódtárcsája).
Szétszedtem a motort,és akkor derült ki,hogy mi is okozza a kattogást.
http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Sanyo_Denki_servo/encoder1.JPG" border=0>
A képen ugyan nem látszik,de az enkoder üvegtárcsáján van egy sugár irányú repedés,és a külső átmérőn egy pici kagylószerű kipattanás
pont a kódvonalak átmérőjén.
Arra gondoltam,hogy itt az alkalom megpróbálom azt a kódtárcsatervező programot
amit a "Főnők" ajánlott itt a topikban kb.1 hónapja.
Szerző: Ottinger Tamás (SquirrelTech)  
A megtervezés,rajzolás gyorsan ment(jó ez a kis progi),ezuton is köszönet érte SquirrelTech-nek.

A nyomtatás sem volt gond(HP Laserjet1100).
Nade,hogy mire nyomtassam az okozott némi problémát.Pár kísérlet után a "laminálófólia"
mellett döntöttem.
SIGMA A4-100
Laminálófólia,80mikronos.
Ez egy kétrétegű fólia ami közé be kell tenni a laminálandó képet,át kell küldeni a laminálógépen és hő hatására összevasalja a két réteget.
Erre a kétrétegű fóliára nyomtattam lézerrel a kódtárcsát.
A lézernyomtató össze is vasalja a két réteget,így már a fólia merevsége is megfelelő,50-es átmérőn kellő merevséget ad.
Ilyen lett a kódtárcsa:  
http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Sanyo_Denki_servo/kodtarcsa.jpg" border=0>
Utána esztergáltam hozzá egy "kivágószerszámot",
amivel egyszerre koncentrikusan vágtam ki mind a két átmérőt.Felragasztottam az eredeti üvegtárcsa helyére,kicseréltem a csapágyakat,és összeraktam a motort.
A próbák,mérések során kiderült,hogy semmivel se lett "rosszabb" mint az eredeti üvegtárcsa.

A szétszedett motorról még további képeket
láthattok a mappámban.

PSoft

Kicsit nagyok a képek,bocsi.:(

SquirrelTech

Nocsak! Örülök neki, hogy sikerült hasznát venned! :)
(Úgy saccolom, h. hónap vége felé lesz egy kicsit megújultabb verzió.)

000000000

Ez igen! Gratulálok! Végre van gyakorlati tapasztalat és technológia is már![#eljen]

PSoft

Lehet,hogy nem ez a legjobb"technológia"
de ez volt az otthoni anyagok közül a legkézenfekvőbb.
Az a lényeg,hogy mindenféle"tudományos"háttér
nélkül megcsinálva is működik.:)

svejk

Az "ablaktörlőn" is fólia encoder volt/van..
De mivel ott a fele ekora átmérőn kellett az 500-vonal ezért a mezei nyomtatók nem bírtak vele, és kellett a nyomdai levilágítás.
A "tervezés" ACad vagy Corell-el ment.

000000000

Akkor annak is Gratula![#eljen]