Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

PSoft

Már kigúvad a szemem,de én akkor sem látok fúrást ezen a forgórészen!
Ezen csak "pötty" van és kész.
Ez egy "ilyen" motor,fogadjátok el így ahogy van!!!
[#buck][#wave]

D.Laci

Szerintem rosz helyre címezted!

e3h0cv4ph

Tényleg, viccet félretéve mennyiért lehet hozzájutni egy ilyen  motorhoz hobby szinten, akár használtba akár nem. (tudod ilyen "leesett a kamionról egy raklappal" kategóriába)?
És mennyi ennek a "bolti" új ára?
Köszi.

HJózsi

Megtalálod az adok-veszekben, #8024 ...
Bolti ára min 5X ennyi ...

bmejdz9nu

Az új ára egy ilyen motornak kb. 1000 Euro... A használtnak meg lehet kilós ára is :) pl. bontva egy MÉH telepen :)

bmejdz9nu

http://cgi.ebay.de/L511-012E18-SANYO-DENKI-DC-SERVO-MOTOR-L511012E18_W0QQitemZ180269222805QQcmdZViewItemQQptZMotoren_Getriebe?hash=item29f8e20b95&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=65%3A1|66%3A2|39%3A1|240%3A1318|301%3A1|293%3A1|294%3A50" TARGET=_fnew>Itt már 450 Euroért van egypár... igaz csak egy kisebb 110W-os változat... (de ez sem a bolti ára)

Most nézem...: Used, in excellent condition... használt... akkor már igen sok érte... :)

http://i19.ebayimg.com/03/i/001/00/53/e0a0_1.JPG" border=0>

bmejdz9nu

http://cgi.ebay.com/L511T031-NEW-SERVO-MOTOR-SUPER-L-Sanyo-Denki-07021034_W0QQcmdZViewItemQQ_trkparmsZ65Q3a15Q7c66Q3a2Q7c39Q3a1Q7c240Q3a1318Q7c301Q3a0Q7c293Q3a1Q7c294Q3a50QQ_trksidZp3286Q2ec0Q2em14QQhashZitem4a9647f000QQitemZ320348876800QQptZLHQ5fDefaultDomainQ5f0QQsalenotsupported" TARGET=_fnew>Na ez itt egy új... 110W-os és csak 110+75USD + Vám + Áfa... = csupán 52.000Ft... mindennel... de csak egy van...
(Ez a két szénkefés alap változat...a kisebbek a Sanyo Denkinél mind 2 kefések...)

http://i4.ebayimg.com/06/i/001/39/1a/0fdd_1.JPG" border=0>

bmejdz9nu

Tibor, CAM Programok - Cut2D - VCarve topik #188:  
"...ha a szervók lefagynak, és nem követik minél kisebb időállandóval a rájuk zúdított pozíció alapjeleket...

Ha kicsi a szervó vezérlő hibatároló nagysága akkor vagy pályahűen követi, vagy leold.

Ha nagy a hibajeltároló akkor a valós parancsok a hibajeltárólóban "maradhatnak" és a felhasználó persze boldog lesz, hogy nem old le a vezérlő... és gyárja a "selejetet"...azaz a "kilőtt" step/dir jeleket nem látja viszont valós és pontos mechanikai mozgásban...

Tehát a "felhasználónak" vagy kisebb (és jobb) motorokat és kisebb tömegű hajtásrendszert kell csinálnia vagy lassítja a működési sebességet...

Vagy?

HJózsi

Látom újabb lovagi tornának nézünk elébe !!! ... [#nyes][#nyes][#eplus2][#eplus2][#vigyor2][#vigyor2]... Hajrá fiúúk! [#taps][#taps]

svejk

bmejdz9nu

Végül is szerintem már minden kérdés ki lett pipálva... :)

Csak ez a "fránya" hibatárolás (nagyság) nem...
Még mindig azt gondolom, hogy nem kell a "becsicsázni" egy nagy tárolóba a a mechanikai mozgás "előidézésére" kiadott a vezérlő jeleket...

Azaz előszörre (ránézésre) jó pofa ez a betárolom és nem old le játék...  
Azaz nem kell foglalkozni a "helyes" azaz arányos hajtáslánc összeállítással...  
Lehet jó nagy sorozatú jelcsomaggal megküldeni... "megeszi szépen" az elektronika...

Így aztán kisebb motor is elég általában mert egy-két mp (perc?:) aztán "utoléri magát"... azaz szinkronba kerül a step jelek parancsai a mechanikával :)

Csak egy példa: (500cpr-es encoder, 4X mód, 5-ös emelkedésű orsónál)  

pl. 128bit-es hibatároló:  
2000imp/fordulat/128 = 15.62... 5mm/15.62= 0.3mm max eltérés lehetséges...

pl. 2048bit-es hibatároló:
2000imp/fordulat/2048... több mint egy motor fordulat hiba is lehetséges = ez több mint 5mm eltérési lehetőség!!!

Kőműveseknek 0,5cm még elmegy(?)...[#hehe] persze ők léptetőt használnak és ott ez a "lazítás" nem lehetséges :)

e3h0cv4ph

Elkészült a szervónk (a robothoz).
Na itt úgy oldottam meg ezt a problémát, hogy van két (külön paraméterrel beállítható) hibahatár regiszter. Az egyiket célszerüen kisebbre a másikat nagyobbra állítjuk. És mindegyikhez külön egy bittel beállítható hogy okozzon -e az adott jelenség hibát (azaz letilt a vezérlő) vagy csak led jelzést adjon.
Most éppen a marómhoz kötöttem be őket, és úgy állítottam be, hogy az egyiket kisebbre (asszem 20 v. 30 -ra) állítottam ehhez nem rendeltem hibajelenséget (persze ha eléri/meghaladja ezt a hiba akkor egy led világít), a másikat pedig nagyobbra (talán 256 -ra) ehhez pedig hibát rendeltem (tehát ha ezt az értéket eléri a hibaregiszter akkor leold).
Namost megmunkálás közben figyelem a ledet ha néha néha bevillanik akkor tudom, hogy kisebbre kell venni az előtolást (vagy elfogadom, hogy ezen a mérelhatáron belűl lesz a megmunkálás), ha nem világít akkor jó, gyorsjáratnál (G0) persze folyamatosan világít de nem foglalkozok vele, ha pedig valami árulás van (nekijárok a végállásnak stb...) akkor pillanatok alatt eléri a 256-ot és leold.

Szerintem ez egy elég jó megoldás, de ha jobbat tudsz szoljál mert azt írom meg.
Üdv: TT

bmejdz9nu

Az előre jelző led egy jó dolog...
Az A300-as analóg hibajel kimenetére már én is gondoltam teszek egy komparátort vagy egy tokozott LEDsor vezérlőt..

De egyszer "elhajtottam" a leoldásig - ezt főként a gyorsulási idővel csökkentésével lehet megtenni - aztán egy nagyságrenddel vissza kellett vennem mert leesne a "felesleges dinamikától" a gép az asztalról :)

Egyébként a Vectric Cut2D Cam progi alíg csinál G0-ás parancsokat... szinte csak a a kezdő felületre poziciónálásnál...  
Azaz az összes marási időt nézve* 99%-ban nincs is G0... tehát ott is fenntartom (mit is tehetnék :) a "kötött pályás" vezérlést...

* Persze ez munkadarabra válogatja... azaz egy nagy munka területű gépnél biztos több.

svejk

Ezt a funkciót eddig szerintem minden hobby digit vezérlő tudja, és persze nem rosz megoldás, csak figyelmet igényel..

000000000

Szia Péter!
Ezet a témát már alaposan kiveséztük.
Ismétélésként azt mondanám, hogy nagyon
primitív az a STATIKUS komparátor elv, ami
letiltja ezeket a Hobby szervókat, és nem vesz
figyelembe semmi mást csak a hibajel pillanatnyi
nagyságát, a Te esetedben ráaádul az is csak
egy nagyon szerény mértékű kicsike érték.
Nem egy emberrel beszéltem a talin, akik arról panaszkodtak, több órás mukájuk veszett kárba
a munkadarabbal együtt egy G0 lefagyás miatt.
Az ilyen szervó már elnézést de vacakabb, rettegtetőbb, mint egy jó léptecses gép.:)
Lásd Vbodi gépét, amit egységugrással
teszteltem a talin, és igen szépen viselkedett
4Hz-el is, ezúton is gratulálok a gép építőjének!
Tudod ott áltál Te is meg H.jÓzsi is, és még csodálkoztunk is, milyen szép eredmények ezek
egy olyan robosztus léptecses gépnél.

De akit ez nem győz meg, és tökéletesen elégedett a szervójával, és nem képes picit
átgondolni vagy nem akarja ezeket a fontos
elvi alap dolgokat, nos hajrá, nincs energiám
fölösleges vitákra, van épp elég más dolgom.

Ja és tudod a legfontosabb a motor tengelyére
redukált J. Tehát nyilván nem véletlen, hogy Te is
beláttad a Z tengelyednél ezt, hogy a combos
motor sem ér sokat, ha sz.r az illesztése,
ezért kellett áttételt váltanod.
Legyen szép és mosolygós a napod!:)