Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Én első körben (régebben) gépjármű daru motorra gondoltam, nem szerszámgép motorra. A múltban láttam az ideiglenesen hazánkban állomásozó baráti hadsereg rakétás egységénél benzinnel önjáró, de teljesen elektromos emelőrendszerű darukon, hasonló nagyáramú DC motorokat.
Mi indokolhatja egy óriási fixen telepített szerszámgépnél a törpe feszültségű és a nagy áramú alkalmazást? Miért nem megszokott ipari kisfeszültségű (380V) motorokat használ?

svejk

Csak sejtem hogy elsősorban a zavarvédelem illetve sugárzás.Ezek kefés motorok nagyobb feszültségnél nagyobb induktivitás, nagyobb szikrázás, (ne felejtsük ezek kefés motorok)
A 60-70 es években amikor ez a motor készülhetett az NDK-ban nagyfeszültségre maximum csak tirisztor létezett.
Megbízható nagyáramú tranzisztorok 100V-ig viszont már akkor is voltak.
Azonkívül az elektronikával foglalkozók biztos tapasztalták hogy úgy 100V-ig elég sok mindent meg lehet csinálni, de az fölött már keserű az élet..

lari

Ezen az esztergán két tengelyvezérlő motor volt és a főorsót hajtó motor de az jóval nagyobb...
Itt található a tengelyvezérlőkről két kép :
http://cnctar.hobbycnc.hu/lari/vez%e9rl%f5%202.jpg" TARGET=_fnew>servovezerlo

http://cnctar.hobbycnc.hu/lari/vez%e9rl%f51.jpg" TARGET=_fnew>servovezerlo 2

lari

Újabb kérdésem lenne a Magi féle servo vezérlőhöz.
A következő képen látható motorok szerintetek megfelelnének a hobbi vezérlőhöz?
Az egyik 92 V-os a mások 108 V-os
Nem tudom, hog y ez a "kis eltérés" (ami a feszültségszintekben mutatkozik) mennyiben befolyásolja a működést?
Egyébként a motorok végén található egy ipari forgó encoder. Ezt is fel lehet használni az említett vezérlőhöz?
Ha szükséges tudok róla fotót feltenni...
Köszönöm!

http://cnctar.hobbycnc.hu/lari/servo%20001.jpg" TARGET=_fnew>servomotor 1

http://cnctar.hobbycnc.hu/lari/servo%20008.jpg" TARGET=_fnew>servomotor 2

000000000

A Vezérlő max. 90V-os, ezen a feszültségen a motorok még lomhák lesznek, de elvben működhet (csak a dinamikája a névlegese alatt lesz).
Az encóderréről semmit nem tudok megállapítani a képek alapján.

bmejdz9nu

Ha eladósorba kerülnének a motorok... dobj egy mailt nekem ... (főként a 2-es érdekelne)

lari

Nem is magára a képre gondoltam, hanem az adattaáblájáról.  Mit szükséges egyébként nézni ahhoz hogy meg lehessen állapítani jó-e a vezérlődhöz?

Ime a fotó:
http://cnctar.hobbycnc.hu/lari/encoder%20011.jpg" TARGET=_fnew>encoder

bmejdz9nu

Ez szerintem jó... 2500cpr-es (4Xben 10.000 pozició/fordulat)

000000000

Új Free programmal bővült a Free CNC Programok menü!
http://www.hobbycnc.hu/CNC/Free/Encoder.jpg" border=0>

Encoder tárcsa tervező és nyomtató Magyar program.

Kétfázisú, inkrementáló, forgó encoder tárcsákat lehet vele tervezni és nyomtatni! Különlegessége, hogy nem bitmátrixos, hanem vektoros, így a nyomtatási minősége sokkal jobb!

Szerző: Ottinger Tamás (SquirrelTech)
[#taps][#worship]

Ott megtaláljátok...

s5f8tmfv3

[#eljen] Nagyon jó! Köszönjük!

4um5b65d

Felötlött bennem pár kérdés amikre nem találtam magamban a választ....
Ha van 2db DC servo moci, melyek közel azonos feszültség,áram és alapnyomaték adatokkal rendelkeznek, de fordulatszámban az egyik mondjuk 3000, míg a másik 6000. A csúcsnyomatékuk és áramuk ismeretlen. Meghatározható e, hogy a két fordulatú motor közül melyiknek lesz nagyobb a várható csúcsnyomatéka ? (Már ha ez fordulatszám függő)  
Ja és még valami..... próbálkozott e már valaki egy kis feszültségű, de nagy áramú motort áttekercseltetni nagyobb feszültség és kisebb áramfelvételűre ? Például azért, hogy a MFSC ne böfizze fel a nagy áramfelvétele miatt.
( MFSC = Magi Féle Servo Controller ) [#vigyor3]

rbbhbyvfs

És milyen mechanikai méretekkel rendelkeznek a kérdéses motorok?

Szerintem a forgórész átmérője elég jól meghatározhatja egy motor nyomatékát, értelemszerűen a nagyobb átmérő azonos betáplált teljesítmény mellett nagyobb nyomatékot de lassabb forgást eredményez.
Ugyanez fordítva is igaz. tárcsamotor vagy pl. felsőmaró arányokra gondolj.

Át tekerni nem biztos, hogy érdemes, mert egy forgórészt nem olyan egyszerű de leginkább is nem olcsó mulatság.

Leegyszerűsítve a kérdésed, a motorba betáplált teljesítmény a lényeg. Viszont a hőterhelés miatt a nagyáramú alacsonyfeszű motorok talán jobbak a nyomaték terén, talán többet birnak, viszont a kommutátor és a szénkefék is korlátozzák a motoron át hajtható áram nagyságát. Eléggé összetett a felvetett kérdés és sok egyéb más tényező is befojásolhatja a motorválasztást.

4um5b65d

"  a motorba betáplált teljesítmény a lényeg "

Na ez az nem állja meg a helyét a vezérlővel való kapcsolat terén.  
P=U*I (Vagyis teljesítmény = feszültség*áram)
Most hirtelen nem vagyok biztos az adatokban, de Magi úr azt mondja, hogy 90V és 26A a vezérlőnél a plafon ami 2340W elméletileg. Csakhogy 26V és 90A az is ekkora teljesítmény, de ezen adatokkal már nem mehet a szekér ilyen-olyan okok miatt.
Fene ezt a fránya elektronikát.
Szóval azt mondod, hogy a nagyobb forgórész átmérő adja a jobb nyomatékot? Bár ez logikailag azt is jelenti, hogy irányváltáskor ez húzza le nagyobb árammal is a villanyórát...
Végiggondolva tényleg elég összetett a dolog.
Már látom, hogy megint "vita indító" kérdést sikerült feltennem.

4um5b65d

Jav:     Na ez az ami nem állja meg.......

4um5b65d

SquirrelTech !

Tök jól eltaláltad ezt az encoder progit, nagyon hasznos építőkockája a CNC-s házikónak.....
Köszönjük fáradozásod...

[#wave]