Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Már csak építeni kellene egy videózó robotkart, amit HD hajtana, és beprogramoznád, a kameraállásokat, azt is a windows-zal hajtva, meg a winPCNC-vel, vagy mid is van neked.

bmejdz9nu

Akaratam On-line TV sugárzást is, de nem jött össze... :) Persze, hogy WinPC-NC... Most ebből is az Economy hajtja...

s5f8tmfv3

Végülis milyen megoldást találtál arra hogy a maró ne menjen az asztalba? Felemeled a munkadarabot vagy nem marod át teljesen az anyagot?

s7manbs8

Arra emlékszem a találkozó környékén volt ez a videó közvetítés gondolat.

bmejdz9nu

Alatta egy ABS 1mm-es műanyaglap... Ez tök olcsó a papírboltban...(pár ezer ft egy 2x1m-es tábla, és többször is ok.)
Ha nagyon precíz munkadarab kell akkor hézagoló lemez... a sarkoknál...)
A Cut2D pedig "tabulátorokat" hagy (mar) az anyagban, kép: (1x1mm-et szoktam, aztán csipőfogóval ki...)

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/Vectric_CAM/P1310114.JPG" border=0>

s5f8tmfv3

Jó módszer! Majdnem olyan mintha vákuumasztallal dolgoznál.

000000000

szenzácios a géped!gratulálok!épitenem kell egy másikat![#taps][#taps][#taps][#taps][#taps][#taps][#taps]

rbbhbyvfs

A jobboldali munkadarab bal alsó füle direkt olyan amilyen?

Teaway

Miért kell minden új fogásnál kiemelni a marót a furatból?

000000000

Túl nagy a szád kedves Péter!
Ehhez kb. 25W-os motor elég, azaz éppen
20-szorosan van túl méretezve a dolgod.
Pont erről pofáztam végid Neked.
Más anyagban dolgozni, és más levegőt szántani.:)
Azaz anyagban szaladgáljál 3D-ben 180mm/s ++
előtolási sebséggel, amit eredetileg tervezetél.
Ennyit a szervód korrekt illesztéséről és
a szakszerűségedről, és a dumáról.
És megkérnélek, rám akkor hivatkozz,
ha valami olyat mutatsz amiben én tévedtem
20-szorosat az adatokat illetően.
Mégis csak röhejes, hogy fordítva van,
és erre még büszke is vagy.:)[#nyes]

bmejdz9nu

Igen. Ha majd készen lesz az egész egység meglátod miért.

bmejdz9nu

Nem mindig emeli ki... Ezt ugyebár a CAM program dönti el...
De van benne valami fifi-ka ahogy megfigyeltem... pl. kis átmérőjű "furatoknál" csinálja ezt...
A videókon látni ezt... pl.amikor ol. egy 4-es szerszámnak 4,2mm-es furatot kell csinálnia...
De jókor csinálja mert így ki tudja szedni a forgásot... amikor nagyon kell(het)...

ra8nsmk6w

Erre gondoltam én is, hogy ilyenkor egy levegő impulzusal lehet takaritani

bmejdz9nu

Azért nem teljesen így van... sajnos... mert akkor a Svejk féle "szervómotor" is elég lett volna...

Persze van túlzás bent, mert nem akartam áttételt csinálni... ami szerinted elkerülhetetlen lett volna...
(ugye emlékszel akkor cseréltem "biztonsági okokból" 280W-ról 400W-ra X és Y)
Az erő... nem is a gyorsításkor kell, hanem a biztos, pontos megállításhoz, lassításhoz...
A gyorsításnál a "túlzott" mértékű (128bit/4X step szorzás = 32bit valós)) hibajeltároló segít (takarja a valóságot)... de lassításkor már nem... mert túlfutna a "sarkokon"...

A Z.tengelynél a 280W-os motor kicsi... mivel nagy súlyt mozgat - nagyobb nem fér rá - ezért majd egyszer... kicserélem a Z-tgelyt kisebb emelkedésű orsóra...  
(fék-erőhiány miatt túlfutás veszély, de egyenlőre megoldottam)
(eredetileg egy 550W-os főorsó volt rajta... de már 1,6Kw-os van... és ez ugyebár jóval nehezebb)

Sebességek... a gyakorlatban
Nem lehet a gépet feljebb állítani 120mm/sec G0-ban sem... mert ijesztően gyors... meg ugye minek a 320x320-as munkatérben...:)
A gyorsítás... nem is írom az értéket, mennyire vissza kellett venni... mert egyébként leesne az asztalról...
pedíg majd 160Kg a gép... vagy pont ezért...

A megmunkálási sebességet korlátozza a főorsó sebessége...  
Nem számoltam ki de kb. 20mm/sec 1 élűnél, 40mm/s két elű-nél... (4 élűt még nem használtam aluhoz - nem is szerencsés , beragadás veszély és a forgácsot nem jól hozza ki...)

Majd egyszer lesz talán 3D marás is...

A sebesség rekord utáni vágyamat :) a most épülő gépnél akarom kiélni, persze 60.000-es orsóval :)  
Itt és most egyenlőre a pontosság a fontosabb...

bmejdz9nu

Lehet, hogy a videók láttán egy kicsit sokszor emel ki..
De ugyebár (sajnos) azt nem lehet definiálni a Cut2D progiban, hogy ez egy egy élű maró... ami már "alapban" jól hozza ki a forgácsot...
Azért (is) szeretem az egy élű szerszámokat, mert akár 40mm-es mélységből is kihozza különösebb kifúvás (kimosás) nélkül is...