Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Ha az MBIO már kijött, lehet, hogy összedobok egy ilyesmit is...
Itt ugye nem kéne iránytváltani se?
A lassításhoz lehet, hogy egy motorfék is elég lenne? Az nagyon leegyszerűsítené a végfokot (filléres lenne)...

svejk

Megfelelő DC shöntmotort már alig találni ilyen feladatra a piacon..

Ha meg felsőmarót használsz abban van szabályzás, vagy az nem elég jó minőségű?

A felsőmaróval azonos elven műküdnek az újabb mosogépmotorok (soros univerzális) azokon mindig van fent egy tachogenerátor, van hozzá cél IC (pl. TDA1085) és egy szem TRIAC elég kapcsolóelemnek.
A sok-sok hátrányuk mellett van egy jó tulajdonságuk, hogy sokkal jobb teljesítmény/súly-térfogat arányuk mint a shöntmotoroknak.

bmejdz9nu

A "bűnöd" azért jól sikerült...[#vigyor] Én mondom mint "felbújtó" :)

000000000

Ehhez a feladathoz elég csak egy csatornát
felhasználni az encoderből, így egy optós
réstárcsa is elég. De azt senkinek nem
javasolnám, hogy kevés résben gondolgozzon,
mert alacsony fordulaton ebből nagy
gondok adódhatnak. Ilyen feladokra sokkal
ideálisabb a tachodinamós érzékelővel
szerelt motor.

bmejdz9nu

még vannak 50cpr-es encoderjeim eladók...

s5f8tmfv3

Nem használok felsőmarót, nehézkesnek találom a gépemhez gravírozási, nyákmarásos feladatokhoz. Pl. egy E240 motorra gondoltam, de ha volna elektronika a végfok csréjével nagyobb motort is lehetne kezelni. Lehet egy ilyen elektronikát úgy elkészíteni hogy Mach kompatibilis legyen? Egy kapcsolóval kiválasztani hogy én állítom a fordulatszámot egy potival vagy a Mach?

s5f8tmfv3

Tachós motort még ritkábban lehet találni...

s5f8tmfv3

Tedd csak félre! Ha valaki mégis készít ilyen visszacsatolt fordulatszámszabályzót, és elönti a világpiacot a Mach felhasználók nagy örömére akkor jó áron adhatod őket![#eplus2]
Azért érdekelne az ára, hátha lesz ebből valami.[#kerdes]

000000000

Két féle módon is:
1, Step/Dir marónak deffiniálod, de csak a Step-et használod információs csatornának,
2, PWM kimenetet használod sebesség infónak.

Lehet, hogy még az MBIO-val is lehetne valamit operálni, de ezen még agyalni kell (a PWM az használható alapból is)...

s5f8tmfv3

Kellene valami piackutatásféle... csak én vagyok ilyen hüle hogy ezt a megoldást keresem? Esetleg mások is vevők lennének egy ilyen kitre? A DRO AC nagyon jó ötlet volt a részetekről, egyfajta űrt töltött ki. Lehet hogy ez is?

000000000

Már rá is jöttem:
Ha a PWM kimenetét átállítom egy Step generátorra (nem a kitöltését állítom, hanem a négyszögjel frekiét), akkor az MBIO közvetlenül működtethet egy ilyen visszacsatolt szabályzót is (akár servo, akár léptetőmotor, akár egyszerübb ford-stab szabályzót). Ez jó ötlet...[#circling]

000000000

Az az "űr" eléggé keskenyke sajnos...

s5f8tmfv3

Akkor nem lehetetlen a dolog, ennek örülök, annak meg még inkább hogy időt szakítottál erre az "elvetemült" ötletre! [#vigyor3]

s5f8tmfv3

Ez meglep. Azt gondoltam igazán nagy igény van ilyen sokféle szolgáltatást nyújtó eszközre. Ezek szerint fikarcnyit sem lehet adni az elképzeléseimre hogy mi kell a hobbystáknak...

s7manbs8

A Mach-ban eleve van ilyen PWM-es szabályzás, mit kell itt megoldani , nem értem ?