Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

s5f8tmfv3

Ablaktörlő motorhoz is? [#vigyor3]

Farkas Ádám

Sziasztok, én már 2008 novembere óta használom ezeket a szervó-vezérlőket, stabilan megy, "ATOMBIZTOS", előtte baglyot használtam... nem rossz az sem de azért zavarérzékeny volt....
megjegyzem: ha egy kicsit előbb megjelenik a QDSP akkor olyant vettem volna de a Péter féle kb. egy héttel megelőzte.

000000000

Pontosan nem értem, hogy mik is lennének a műszaki paraméterei. Most hirtelen úgy érzem az is egy "servo" vezérlő lenne, akkormeg mi is a különbség?

000000000

A jó Isten se mossa le ezt a "bűnödet"![#hehe]

ra8nsmk6w

Csak gondolom, hogy KW körüli motorteljesitmény 170-200V. Hasonló gondokkal küzdök

000000000

Szia! A hatvani talin nem voltál?:)
Mintha forgott volna ott egy 400W-os DC motor
pont ezen feladatokra kialakítva...

000000000

Tehát akkor a határfeszültséget kellene "csak" emelni?

000000000

Szia István!
Pusztán annyi a különbség, hogy nem kell a
motor tengely szögelfordulásának mértékével
foglalkozni, csak a szögsebességével.
És mivel az út a sebesség időszerinti
integráltja, ez óriási különbség mégiscsak.:)

a  

000000000

Értem, köszi! A visszacsatolás itt is encoder, vagy csak egy hasított tárcsa 1db optokapuval?

s5f8tmfv3

Szia Tibor! Sajnos nem voltam, nem láttam azt a motort.

bmejdz9nu

Szerintem a zavarvédettség a sima kis "TTL" IC-k-nek is köszönhető (meg a jó paneltervnek)

Nálad viszonylag kis motorokkal megy...most még:)
De ha szükséges lenne nagyobb fesz vagy áram...
Szeretem a méretes motorokat, az elemi erőt... (az erős kocsikat is:)

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/A300_Servo_Controller/Video/X1_test_155V.wmv" TARGET=_fnew>Ez egy "durva" teszt volt....VIDEO.... (persze volt egy ennél még "vadabb" de arról nem csináltam videót)
Ezt a tesztet bármilyen vezérővel szívesen elválalnám... de melyik bírná ki? :)
158V és egyidejüleg(!) 30A-es csúcsok voltak!!! (dump áramkör sem volt...)

s5f8tmfv3

Pont ez lenne az egyik különbség. Fordulatonként egy jel, így az elektronikának nem kellene tudnia alkalmazkodnia többféle enkóderhez, egyszerűbb, olcsóbb. Másrészt nem biztos hogy teljes PID kell hiszen valamennyi fordulatszámingadozás megengedhető, csak az a lényeg hogy amikor a maró az anyagba ér és megfogja a motort akkor az elektronika visszaállítsa az eredeti fordulatot egy kis plusz "kakaóval". Csak nekem tűnik egyszerűnek? Mennyire nagy feladat ez egy kisteljesítményű PIC-kel?

svejk

Ne is mondd, ezt megint én fogom megszívni..:(

000000000

Értelek! Más szoftver kell... A dsPIC encoder bemenete nem használható erre, mert nincs meg a szabványos 90˙-os increment jel, de egy számláló, mely időegység alatti beszámlálásokkal méri a fordulatszámot, biztos megoldható! Meg kellene néznem a dsPIC30 belső felépítését, de gyanítom a nyákterv is emiatt más kell, hogy legyen (biztos, nem ugyan azon a lábon van az encoder és egy counter bemenet...).
Szoftver oldalon ez nem egy nagy durranás.

000000000

Kisebb PIC-el is simán megoldható, erre kiválóen elég lenne egy PIC16F628A, mely elég olcsó és van benne minden erre a faladatra (PWM, Counterek és még áramkorláthoz comparátor is van)!