Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

rbbhbyvfs

Esetleg a digitális részt be lehetne pakolni egy cpld-be?

svejk

Ezt már megcsinálta valaki, de azóta nem hallottam róla..

bmejdz9nu

Drótkötél, csigakerék és súly? Nem éppen szalonképes megoldás :)

bmejdz9nu

Minek? Na ja egy hobbysta az hobbysta...:) Ha idő mint tenger... :)

bmejdz9nu

Szerintem ... minek? Forsztani és forrasztani :)... Összes ráfordított idő arányában nem lenne úgysem jobb...
Aztán lenne még "borítékolható" hibalehetőség...  Ez szerintem így a "vas a vason" az igazi :)
A "Geko" is tervbe vette a G340-et CPLD-be... már egy éve írták... de azóta semmi sem lett belőle... vajon miért?
Pedig már egy léptetővezérlőt már "becsomagoltak"... de...

rbbhbyvfs

Mondjuk lehetne a hibatároló méretét szabadon változtatni vagy elhagyható lenne a step jel sokszorozó, azt is bele lehetne tenni a CPLD-be, szintén szabadabb szorzás állítási lehetőséggel. (már ha kell ilyen egyáltalán)

A másik amin agyaltam, hogy a D/A-t meg lehetne csinálni akár nem lineárisra is, mondjuk lehet nem sok értelme lenne, át kellene gondolni, esetleg leszimulálni, kevés vagyok hozzá :)

De egyébként így is jó a ketyere, nekem is az tetszik benne, hogy szinte a fiókban megvan hozzá minden....

motion

Minek?
Hát mert a fejembe vettem, hogy én ezt meg szeretném építeni...Olyan egyszerű, hogy még nekem is sikerülhet...Már, ha a mechanika nem, legalább a vezérlő legyen a saját kezem munkája.
A CPLD-t én is csak + bonyolításnak gondolom, és ahogyan te is írtad: attól nem lesz jobb...
Na meg ahhoz én is kevés vagyok...

bmejdz9nu

Nahát akkor "a minek CLPD dologról" beszélünk... :) Amit nem kell... azt ne bonyolítsuk :)
A hibajel tároló pedíg több mint sok a gyakorlatban...
A step jel szorzó meg csak lehet, hogy engem érdekel egyedül itt a WinPC-NC miatt, de vagy elég .... vagy veszek hozzá egy G902-est... :)

svejk

Pedig attól lenne igazán jobb!!
Többféle funkciót lehetne kiválasztani, hibatárolót, stb.
Nekem sem engedte varsányi :(

rbbhbyvfs

Tényleg ez a vezérlő akkor most GNU licensz alatt van ? :)
Azaz szabadon módosítható, terjeszthető?

svejk

Gondolom igen, csak tedd közzé a múdosítást.
De ha minden igaz ez a GNU lényege..

rbbhbyvfs

A közzététellel nincs gond, csak a "nekem sem engedte a varsányi" sort nem értettem...

bmejdz9nu

CLPD...
Ezt a kapcsolást, ahogy van már be lehetne tenni...
DE! Szerintem, bármilyen kapcsolást először hagyományos alkatrészekkel kell megépíteni...
Ha a tesztek jól sikerülnek, azaz ha  beválik a kapcsolás akkor második lépésben(!) jöhet a "betokozás"...  
Aztán jöhet az összehasonlítási és ellenőrzési teszt a diszkrét elemekkel felépített áramkörrel...
De nem úgy kezdeni... szerintem.

svejk

Segíteni akartam neki vele, de Ő ragaszkodott a kommersz alkatrészekhez :)

rbbhbyvfs

Értem én, de mivel a tesztek jól sikerültek, ezért lehet tovább lépni, nem? Nem kellene újra kezdeni, hiszen itt van működik és jó, vagy tévedek ? :)