Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

x4rhew5r3

Most párosult nálam a gép és gazdája:) Persze hogy láttam annak idején, mikor feltetted.
Előre bocsátom, hogy nem rossz szándékú ami most következik.

Szerencsére nem túl magasak az oszlopok, de sajnos a Gecko nem alkalmas arra, hogy megnézzük mit tud az X (ami felül keresztben van) g0-ban. Érdemes lenne g0f8000-rel megküldeni a kocsit, hogy az út közepe tájától milyen lengéseket csinál. Persze közben monitorral nézni a hibajelet. De ha beleng, akkor a hangján is szépen érzékelhető a félelmetes moraj:).
Úgy emlékszem, hogy a Geckón is van analog monitor tesztpont. Oszcilloszkóppal ellenőrizhető az egységugrásra adott hibajel válasz is.

bmejdz9nu

Így? DC szervó azaz hosszú "Ó"val és "SZ"-el... belföldi piacon csemegézzek?
Te is próbáld meg így: "DC servo" ...[#vigyor2]

svejk

Én csak azt nem értem, hogy ha kiszámoltad, hogy neked 0,38 Nm kell akkor miből gondoltad hogy a 0,2 Nm-es motor jó lesz 1:1-ben ???[#nemtudom]

sanka74

Az kétségtelen hogy ez az állvány szerkezet az árából adódóan sem bír ekkora sebességet,nem is volt célom az ekkora sebesség,csak a 40-50-et tudja de azt tutira!!!Fához amugy sem kell gyorsabb. A cél egy viszonylag olcsó és használható CNC gép építése volt,mellesleg meglett belőle a szakdogám(megjegyzem senki nem foglalkoztt ennyit a szakdogájával mint én)a pontossága is 0,1 mm..Senki tapasztalt CNC gép építővel nem akartam felvenni a versenyt,pláne nem egy fémipari megmunkálásra alkalmas precíziós géppel..Innen lehet esetleg majd fejlődni, ha lesz elég pénzem rá,hiszen ma már mindet be lehet hozzá szerezni,és ugye a fjlődésen van a hangsúly.Ezt a teszt pontot hogyan kell levenni pontosan? Nincs oszcilloszkópom..a monitorra  hogyan kell? Mindenesetre a hétvégén a vezetékezést átalakítom a tanácsoknak megfelelően,az elkóra kötök még egy két kondit,illetve a g 320 doksija írja hogy ha hosszú a táp,akkor közvetlen a vezérőhöz is lehet kötni 1000 uF kondit.Tehát ez egy faipari CNC,annak is készűlt, a lehető legalacsonyabb költségvetéssel!Ezeket a motorokat amugy ugy kaptam.Azzal egyetértek,hogy a finom mozgásokhoz finomabb menetemelkedés kell,ez tuti.A véleményem szerint a Z lehet a ludas,az a motor melegszik egy kissé,de neki tartania kell az egész marómotort meg konzolt.Köszi a tanácsokat,semmit nem veszek rosz néven amugy,hiszen Ti sokkal tapasztaltabbak vagytok.

sanka74

mert ezeket ugy kaptam,és azt mondták hogy ez egy erős moci,a nyomatékát csak most tudom tőletek.

sanka74

Amugy  megy,a levelet is kimarta,fotot is martam vele,csak a 40-től nem képes többre.Nem is ezzel van a baj,hanem hogy ne legyen bizonytalan....a 40-et tudja,de azt biztosan.A 0,38 Nm egy elég erős túlméretezés egyébként ha megnézed a számolásokat.

bmejdz9nu

Bizony de... de... :) Majd meglássuk... a vak is azt mondta :)
Tudod míg be nem bizonyítom magamnak sokrétű tesztekkel... persze még akkor sem hiszem el... :)

Ezzel a 10mm-es  kontra 1mm-es emelkedéssel... már megint a szerinted "létfontosságú" áttételezésre jutunk...

De nem akarok belemenni... de...

Te kb. azon a párton vagy, hogy egy kicsi motort pörgessünk min. 3000rp-el (vagy felette) aztán áttételezzük le...
- Ennek (talán) előnye, hogy maga a motor mivel kisebb azaz ezáltal kisebb a forgórész tömege előbb felgyorsul... látványosan pörög...
- Hátránya, hogy lesz egy ékszíj amivel különböző hibalehetőségek lesznek...
Pl. nyúlás, kellemetlen hanghatás, felesleges munka és pénz az átt. kialakítása, pontossági hiba mert ugyebár a fogak és a szíjtárcsa kerek osztása nem golyósorsó pontosságú.... stb...

Én meg ezzel szemben azt vallom, hogy legyen az a motor 3X olyan erős alap nyomatékban és hajtson direktbe, talán ekkor 3x nagyobb felbontású encoderrel, pörögjön kevesebbet pl. csak kb. 1000rpm-et...
... és itt jön az amin lovagolsz...
A háromszor nagyobb motornak (mondjuk) 3X olyan "nehéz" a forgórész tömege... de(!) ne feledjük, hogy csak 1000rpm-re kell felpörögnie...
Előnye: pontos hajtás, olcsóbb szerkezeti kialakítás, teljesen zajmentes...
Hátránya: a 3X méretű motor drágább...

... és ekkor jön a nagy kérdés...
Hogy melyik megoldás tud egy orsón pl. 25Kg tömeget pl. 100mm/s sebességre felgyorsítani.
Mondjuk az egyik - szerinted - 10ms alatt...
Én meg azt mondom, hogy egy könnyű vagy egy tonnás gépet sem gyorsítanak 50-100ms alatt 100mm/sec-re... mert "kimegy az ajtón" a szerkezet :)
Ez még jobban igaz hobby CNC gép szerkezetekre... azaz nem bírja ki a mechanika a "rettentő" gyorsulást mechanikai elváltozás nélkül... a gyakorlatban.
... és ugyebár ma már a gyári CNC hajtások is direkt Drive-osak mint http://www.google.hu/search?hl=hu&client=firefox-a&channel=s&rls=org.mozilla:hu:official&hs=EUy&q=LG%20direct%20drive&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=iw&start=0" TARGET=_fnew>az LG új modern mosógépjei... :)

Bizony-bizony változik a világ... egy lassabb, megfelelelő fordulatú motor bizony jobb tud lenni...

http://news.idealo.co.uk/wp-content/uploads/2008/10/lg-direct-drive-vs-belt-and-pulley.jpg" border=0>

Jó persze... most ne gyere azzal, hogy mosógép motorral akarok szervót... meg ennyt tudok... ez csak egy hasonlat...[#vigyor2]

svejk

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/ElectroCraft/electrocraft%20E240.pdf" TARGET=_fnew>Itt megtalálható az ElektroCraft E240-es moci adatlapja.gyakporlatilag a bekeretezettet kell figyelembe venni az hasonlít legjobban a közkézen forgó motorokhoz.

bmejdz9nu

Áttételezd le... vagy cserélj motort nagyobbra (G320 bírni fogja a nagyobbat is)...
Ha az elvárt sebesség nem magas... talán az átt. olcsóbb megoldás...

svejk

Nekem kicsit bonyolult a számításod, én csak a Számítások,képletek #2-ből indulok ki mindig.
Az azt mondja hogy ez a motor az 5-ös orsóval kb. 25 Kg tolóerőt tud vízszintesen. (Te is számoltál ezzel a képlettel a végén) Bizony ez nem sok...
Kezdetnek én anno 0,4 Nm-es motort használtam 4-es orsóval direktben 1/3 méretű mechanikán kielégítően.
Ha nem akarsz a konstrukción változtatni, (pedig erősen ajánlott lenne) akkor meg kell hogy elégedj a kis gyorsulási értékekkel.
Kérj valakitől kölcsön egy szkópot és azzal nagyon jól látszani fognak a hibajelek.
Vagy építs pl. a Quantum chip-el egy monitoráramkört, mint ahogy azt Egyújabbgépépítő is ajánlotta.

sanka74

Igen, az átétel megoldás lenne amit az x és y tengelyen gond nélkül el lehetne végezni,de a Z-n nem. Amugy a G243-as motor mennyibe kerűlhet?Köszi a hasznos segítséget.

000000000

No ez már azért túlzás...:))
Volt itt már porszívó szervo motor is, most íme
a mosógép tört az élre!:)
Nem is tudtam, hogy a mosógép gyárak arról
híresek, hogy 3D-ben CNC-vel marják a ruhákat a
dobon belül félelmetes dinamikával.:)
A másik apróság: hol itt a kefés DC motor? [#nyes]
Azaz félek tőle, teljesen rossz a példád, mert
itt a motor is egészen más elven dolgozik.

Egyébként kár ezeken megint ennyit vitázni.
Sanka példája, és a magadé is, miszerint
lecserélted a Z-nél az orsódat kisebb
emelkedésűre világos esetek. Akkor meg miről
is beszélgetünk?:)
Ezek egyértelmű bizonyítékok, az elemi
mozgástannal kapcsolatos fizika jól működik,
és lesz.rja az elektronikát és a
mellébeszélést. Valamint a lináris függvény
egészen másképpen hat, mint a négyzetes,
a köbösről már nem is szólva.
És annyira örülnék, ha egyszer megértenéd,
a motort csak a tengelyére számított redukált
J érdekli ha gyorsul vagy lassul.
Magyarázhatsz neki fűt-fát, és lehetsz
cégvezető is, akkor is csak mosolyog
rajtad az a fránya hajtómotor.:) [#nyes]

HJózsi

Huha, megint felütötte a fejét a geckobititisz! ... [#csodalk] már a mosógépmotor is direkt ...?  CNC?... [#nyes][#nyes][#nyes] Nem volt megfelelő a ruby cabernet prevenció? ...[#vigyor][#pias]

000000000

Ááá, szia Józsi! Már hiányoltalak.:)
Tudod olyan jó volt egy kis újabb csörtét vívni
Péterrel, mint a régi szép időkben, amikor
Veled is együtt próbáltunk pár dolgot itt
Péter fejébe "verni".
De most már minden patyolat tiszta, minden
rendben van, hála a mosógépeknek, porszívóknak,
és a kávédarálóknak!:))) [#vigyor2]

bmejdz9nu

[#hawaii] Milyen volt az újraélesztés? :) A mosógépes hasonlat után :)

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/Animalt%20CNC%20k%e9p/Achtung.gif" border=0>

Te kb. azon a párton vagy, hogy egy kicsi motort pörgessünk min. 3000rp-el (vagy felette) aztán áttételezzük le...
- Ennek (talán) előnye, hogy maga a motor mivel kisebb azaz ezáltal kisebb a forgórész tömege előbb felgyorsul... látványosan pörög...
- Hátránya, hogy lesz egy ékszíj amivel különböző hibalehetőségek lesznek...
Pl. nyúlás, kellemetlen hanghatás, felesleges munka és pénz az átt. kialakítása, pontossági hiba mert ugyebár a fogak és a szíjtárcsa kerek osztása nem golyósorsó pontosságú.... stb...

Én meg ezzel szemben azt vallom, hogy legyen az a motor 3X olyan erős alap nyomatékban és hajtson direktbe, talán ekkor 3x nagyobb felbontású encoderrel, pörögjön kevesebbet pl. csak kb. 1000rpm-et...
... és itt jön az amin lovagolsz...
A háromszor nagyobb motornak (mondjuk) 3X olyan "nehéz" a forgórész tömege... de(!) ne feledjük, hogy csak 1000rpm-re kell felpörögnie...
Előnye: pontos hajtás, olcsóbb szerkezeti kialakítás, teljesen zajmentes...
Hátránya: a 3X méretű motor drágább...

... és ekkor jön a nagy kérdés...
Hogy melyik megoldás tud egy orsón pl. 25Kg tömeget pl. 100mm/s sebességre felgyorsítani.
Mondjuk az egyik - szerinted - 10ms alatt...
Én meg azt mondom, hogy egy könnyű vagy egy tonnás gépet sem gyorsítanak 50-100ms alatt 100mm/sec-re... mert "kimegy az ajtón" a szerkezet :)
Ez még jobban igaz hobby CNC gép szerkezetekre... azaz nem bírja ki a mechanika a "rettentő" gyorsulást mechanikai elváltozás nélkül... a gyakorlatban.