Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

svejk

A lényeg hogy gondolom Tibor45 csak a megértés miatt huzakodott elő ezzel a kis videóval és csak gondolatébresztőnek szánta.

Mindenesetre ez engem csak megerősített abban a hitben hogy ha kicsi a szabályzó hibatárolója akkor legfeljebb leáll és nem tudja elvégezni az adott, ilyen extrém munkát mint hogy a nagy hibákat eltárolva késedelemmel kiadva egy mérethelytelen munkadarab készüljön el.

csg67

Valóban a pályagenerelás a kulcsa az ipari megoldásnak. Ott nyilvánvalóan legalább még egy tengely résztvenne a feladatban és a program úgy lenne generálva, hogy a szerszám lehetőleg mindig a felületre merőlegesen álljon.

csg67

Tibor45 azért hozakodott elő ezzel a kis videóval, mert ő is megcsinálta. Ezzel eddig nincs is semmi gond, de általános felhasználását erősen korlátozzák az alább elmondottak. Természetesen egyes célfeladatokra megoldást jelenthetnek, már amennyiben valakinek van ilyen feladata... :)

2vkx6unz

Persze. De az egészet én arra próbáltam kihegyezni, hogy egy ilyen jellegű megmunkálásnál matematikai okokból adódik egy egységugrás a Z tengely sebességét illetően.
Az is nyilvánvaló, hogy egy ilyen feladat megoldásához nem ez az ideális elrendezés, de ha ezt a feladatot egy ilyen elrendezéseben kell megoldani akkor annak mi a buktatója.
Azt viszont nem tudom elképzelni, hogy még egy tengely hol lenne ha a munkadarab forog.
Ipari gépet így megvalósítva meg pláne nem - legalábbis erre a feladatra nem.

svejk

"Milyen sebességgel is halad itt a szerszám a munkadarabhoz képest? "
Nagyon-nagyon változó...
Erre lenne megoldás a forgató fordulatszámának modulálása.
Ezért is értetlenkedtem már akkor a #3000 körül hogy ezt miért nem jobb hagyományos forgatóval és marógéppel csinálni mint a Tibor45 állandó fordulaton járó tokmányával és Z egységet hozzászinkronizáló egységével.

Ugye hagyományos forgatós esetben a G-kóddal mind a tokmány mind a Z egység helzete minden pontban meghatározható. Persze ez a mechanika időállandóitól függően egy lassú mutatvány.

Viszont az előzőekben is azt bizonyítottátok be hogy éppen a Z egység időállandója miatt nem működhet a Tibor45 egysége sem gyorsabban.
Illetve az Ő rendszere talán annyiból gyorsabb hogy úgy emlékszem az övé nem G kódal dolgozik hanem talán közvetlen koordinátákat ad ki a vezérlőnek?
De majd Ő leírja mégegyszer biztosan.

csg67

Ipari elrendezés: XYZ marógép, szerszám tengelye a Z tengely, körasztal az asztalon, forgástengelye az X tengellyel párhuzamos, ezért jele: A. Munkadarab az A köraszatlra rögzítve.
Téglalap megmunkálása: Alapvetően az Y tengely irányában, a sarokpont közelében az A elkezd fordulni, a Z emelkedni/süllyedni és az Y 'hátrálni', majd a következő oldal megmunkálása ismét az Y tengely feladata....

2vkx6unz

A két dolog között van némi különbség. Ha nem akarsz éles sarkokat mert nem olyan az elvárt felület akkor Tibor megoldása működik amíg a Z bírja sebességgel és gyorsulással. Hozzáteszem, hogy nem is olyan munkadarabról van-(volt) ott szó mint amiről én írtam.
Egy hagyományos forgatóval egy sarkos megmunkálás olyan lassú lenne, hogy az első kör után lekapcsolnád ;)

csg67

Ezért mondtam, hogy mutatvány, és nem CNC... :)

svejk

" De az egészet én arra próbáltam kihegyezni, hogy egy ilyen jellegű megmunkálásnál matematikai okokból adódik egy egységugrás a Z tengely sebességét illetően. "

Tehát a Mi ("vak lovak" :)) fejünkben próbáltál világosságot gyújtani hogy igen is vannak egségugrásos feladatok a gyakorlatban?
De akkor Te ezzel mindjárt be is bizonyítottad hogy ezeket a valóságban nem is lehet elvégezni..
illetve azonos Z egységet feltételezve:
Lehet,gyorsan nagy hibatárolós rendszerrel nagyon-nagyon pontatlanul, vagy nagyon lassan kis hibatárolós rendszerrel is egy aránylag mérethű végterméket kapva.

Mert ugye a videós példa az egységugrás és hibatároló nagysága miatt lett felhozva Tibor45 részéről.

csg67

Amíg csak két tengely (ZC) dolgozik, addig valóban lassú. A harmadik tengely (Y) belépésével változik meg a helyzet lényegesen.

csg67

Visszatérve a #3984-ben feltett kérdésemre, az alábbi munkadarab megmunkálásánál mekkora is lesz az F előtolás?
http://img1.tar.hu/csaky67/size2/33520257.jpg" border=0>

2vkx6unz

Így értem, de itt egy lapot megmunkálsz és utána fordulsz. Ezt én is így csinálnám, de az általam vázolt esetben csak 2 tengely van és alapjában véve én az egységugrás illetve egy ilyen megoldás nehézségeinek a bemutatására csináltam a táblázatot.

2vkx6unz

csg67

Ezért mondom azt, hogy ez az elrendezés csak nagyon speciális feladatokra ad megoldást. Mutatvány, és nem CNC gép...

svejk

Nem akarom megint azt megkapni hogy fecsegő gyerek voltam az ellentábor nélkül így nem is ragozom tovább..
De alapvetően az ember azért épít Hobby-ból CNC-t hogy pontosságot kapjon és amorf alakzatú munkadarabot le tudjon gyártani.  
(Nálunk a tömegtermelés nem cél)

Ha az éles sarok nem cél akkor az nincs is előírva, tehát a hagyományos forgatóval sem tart sokkal tovább.
Ha meg sarkos akkor tessék rászánni az időt vagy inkább más megmunkálási módot keresni.

De mégegyszer hozzáteszem hogy a Tibor45 rendszere sem az ilyen extrám dolgokra való szerintem hanem ott az az elsődleges csoda a dologban hogy egy meglevő hagyományos esztergán a főorsó(tokmány) hajtásának változtatása nélkül egy Z egység felszerelésével lehet sokszög vagy amorf alakzatokat marni.
De sajnos ott is a Z egység időállandója a korlát.
Remélem jól foglaltam össze a tudását a rendszerének.