Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

2vkx6unz

Abból a HD-ből kiindulva ami nekem van 0-ról 30 fordulat/perc-re felgyorsítani úgy hogy a 20 Nm megengedett max nyomatékot ne lépjem túl egy ~1,5kg tömegű tokmánnyal ~0,5s kell. Itt közel 0-ra kell(ene) lassítanom kevesebb mint 16ms alatt és már így is engedményeket tettem.  
Persze ezek a problémák nem vagy csak sokkal kisebb mértékben jönnek elő ha nem kell sarkos alkatrészt gyártani.
Egyébként valaki megnézte a táblázatot?
A sárga mezőkbe írt számokkal lehet játszani ;)

svejk

Ha a táblázat készítésést és az elgondolkozást a Tibor45-el való "hagyományőrző" vitám váltotta ki, akkor már megérte.
(szerencsére a különösebb személyeskedések nélkül abba tudtuk hagyni)
Ugye ilyesmit írtam én is hogy ha valamiféle pontosságot akrsz elérni akkor a forgatót modulálni lehet.

svejk

Hát igen, tudni kellene az adott munkadarabb pontossági igényeit, és ez alapján elkészíteni az előbbi táblazatodat.
Lehet 1-2 tizedes pontossági osztálynál már földi halandó által elérhető értékek jönnének ki.

2vkx6unz

Elvileg igen de pont a táblázat alapján mondom, hogy az messze nem elegendő. Majdnem mindegy, hogy 0 idő alatt 800-ról 80mm/s re kell lassítanod vagy ugyanennyi idő alatt 80-ról 8-ra mindenképpen egy kemény egységugrás az eredmény ;)
Ráadásul egy forgatót lassítani gyorsítani szerintem sokkal nehezebb, de ennek a matematikája még hátravan.

csg67

Tényleg sem tűnik fel senkinek, hogy a CNC tecnikába a leglényegesebb dolog a programozott pályamenti sebesség tartása? Vegyük már észre, hogy ez csupán egy látványos mutatvány. A C tengelyes megmunkálásnál is a programozott előtolással kell a szerszámot a munkadarabhoz képest mozgatni, itt meg erről szó sincs.

svejk

Ennek érdemes lenne utánaszámolni, lehet csigahajtással sokkal jobb eredmény lenne elérhető.
Nem tudom hogy csigahajtásnál milyen az összefüggés az inercia átkonvertálásakor a motortengelyre?

svejk

Nekem eszembe sem jutott volna hogy pont Tibor45 egy mutatványos példával jönne elő :)

Mindenesetre valamely könnyen megmunkálható anyaggal és extra könnyű Z egységgel, lineármotorral valamely pontoságot bizonyára tartani lehetne..

svejk

Gondolom ott is négyzetes mint a hagyományos szíjasnál...

2vkx6unz

1-2 tized? Ha nem történik meg a hirtelen sebességváltás akkor egyszerűen a munkadarab túlméretes lesz és a keskenyebbik oldalát meg sem tudod munkálni.80mm/s esetén ha 0,01s alatt állsz át a másik sebességre már 0,8 mm a pontatlanság pedig szerintem a 0,01s már igen jó érték és mindez még 1fordulat/perc esete...

csg67

:) Még semmit sem mondtam a pontosságról, csupán azt feszegetem, hogy a szerszám mekkora előtolással halad. Gondolom abban egyetértünk, hogy egy állandó -programozott- sebesség a kívánatos cél...

svejk

Mármint hogy a vágósebesség mindig azonos legyen, ugye?
A videón levő példánál akkor valamely határok közt a marószerszám fordulatával is lehetne még egy picit játszani.

svejk

2vkx6unz

Azt hiszem értem mire akarsz rávezetni, de én a számításom alapján pont azt a nehézséget vélem felfedezni, hogy a forgató sebességét is alaposan változtatni kellene de amikor a forgatómat tervezgettem és számoltam, hogy mire képes akkor egy 0-ról 30 ford/percre gyorsítás 0,5-s-ra jött ki és ezt erősebb motor sem javította volna mert a mechanika többi része nem bírta volna. természetesen nem zárom ki, hogy egy direkt hajtású megoldás ezt megcsinálja. Ha igen akkor valóban már "csak" pályagenerálás a feladat.

2vkx6unz

Szerintem nem hülyeség. A szerszám fordulatszáma is kell, hogy változzon, de ennek a problémájával ráérsz akkor foglalkozni ha a Z mozgatás  meg a forgatás változtatása már megy ;)

csg67

Nem a vágósebességre gondolok, hanem az előtolásra. Ez egy C tengelyes megmunkálás, ahol értelmezni, számítani lehet a szerszám előtolását (szögsebesség, sugár). Ha ezt a feladatot egy ipari CNC gépen kellene megoldani, akkor a Z és C koordináták megadása mellett az F előtolást is megadnánk. Ez az előtolás ott állandó lenne, amit az állandóan változó C szögsebesség és Z sebesség adna ki. A főorsó fordulatszáma meg nyilván állandó. Lehet, hogy fába, vagy jól forgácsolható műanyagba, alumíniumba lehet ilyen mutatványokat csinálni, de csak egy kicsit szívósabb, keményebb anyag legyen a feladat, akkor rögtön megmutatkozna a probléma.
Vagy ha ez a szemlélet jobban tetszik: A CNC programozás alaptétele az, hogy mindig az álló munkadarab koordinátarendszerében adjuk meg a mozgó szerszám elmozdulását (pozícióját ÉS sebességét). Milyen sebességgel is halad itt a szerszám a munkadarabhoz képest?