Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

A marógépet marásra hangolom... Ez gondolom logikus... mert marok vele...
Aki elméleties motorpörgető show-ot akar az már egy más téma...
Ha nem tudnám gyakorlati tesztekkel, tanulságokkal alátámasztani a 128 bites elvemet az más lenne... talán elhinném :) de nem így van...

bmejdz9nu

Persze, de nem "csattanik" és a golyósorsóban a golyók nem 0.0001sec alatt csapodnak az acélba (anyában + golyóstengely)  hanem 1mm-es lassulással... ezért nem törnek össze és nem rágodnak be...

bmejdz9nu

Ez a legszomorúbb ebben... szerintem... egyetértek...

HJózsi

Látom a lényeg nem nagyon érint meg ... Már csak az a kérdés, hogyha a Geckóban mondjuk 122 bites lenne a tároló, akkor hány bites lenne az elved ??? ...  nem számmágia kellene, hogy az elved legyen, hanem mérési módszer és beállítási eljárás...

bmejdz9nu

Bináris... egyesével nem lehet (lefelé) állítani... (ez hiba :)

Én minden rosszat szeretek :) Jelsokszorót is használok... 4 szerezi a step jelet... (tudod WinPici miatt)
Lefogom a motor tengelyét (ha tudnám:) = 32 step jelre lekapcsol... a 128bit-es tároló...
Hogy legyen valami örömfokozás :)

A léptetőmotoros vezérlőkben sem volt, sem sincs hibajel tároló pedig lehetne benne egy két bitecske...:)  
Jól jönne beállításkor és lépésvesztéskor... 200-as 400-as encoder figyelhetné :)

HJózsi

Kerülöd a kérdésre válaszolást...

bmejdz9nu

Most te milyen vezérlőt szeretsz? Azaz hajtasz :) Milyet hozol a talira?

HJózsi

Hát látom inkább kérdezni szeretsz, mint kérdésre válaszolni... Azért ezt nem tanulom el tőled és válaszolok a Te kérdésedre... [#wave]
Most dobozolom épp a 3db QDSP re épülő szervó vezérlőt, István nyákjaira megépítve. Minden tengelyt + főorsót megforgattam már vele és nagyon jól vizsgázott! Azt kell mondjam én is azt szeretem amivel kevesebb a probléma, könnyű jól beállítani és stabil. Az eddigiek közül az UHU eredeti és amerikai panelos változat megbukott nagyobb mociknál, már a 200 W-os Tamagawa is "kiütötte az agyát" hogy idézzek egy klasszikust ... [#vigyor3] az UHU egyedül a HP-UHU kapcsolással és panellel működött az 1kW-os motorral is stabilan, a beállíthatóság a monitorprogijával okés... ha nem szívtam volna előtte jó sokat, akkor majdnem azt mondhatnám szeretem, de mégse, mert túl nagy a nyák... a G320 kis motorokhoz jó, könnyen beálítható (némi gyakorlat és ismeret után), sajnos step multiplier külön kell hozzá ami nálam egy vezérlőnél hibásan működött, 400W-os motorig használható jó kis kütyü és ebben tényleg a mérete plusz a potis könnyű betekerhetőség teszi vonzóvá, tehát ahova ez már elég kritérium, akkor ez jó, én erre azt mondom kedvelem, de ami már egyszer szivatott azt nem tudom szeretni ( a tárolója jó lenne ha állítható lenne +/-).  Az eddigi legigéretesebb vezérlő ami nálam megfordult az a QDSP, mert az előzőek előnyeit magában hordozza ( persze méretben a "gyári" nyák egy kicsit nagy ), proci elszállás ismeretlen fogalom, potis a beállítás és hamar ki lehet ismerni a nyerő stratégiát, még ha István részletes leírását nem olvasod is el... A monitor progija pedig a grafikus megjelenítésen kívül további hasznos infókat ad, pl PWM% ... A hibatárolója kellően nagy és állítható, egy erősebb végfokkal, mint pl ami a HP-UHU-nak van a "nagymotorosok" is happy-k lennének vele. Most 90V/26A a gyári adat, persze nem célszerű a kettő szorzatával számolni motorválasztáskor... Mivel ebben még nem csalódtam és könnyen kezelhető, jól ellenőrizhető, tud pépést sokszorozni, encoder módot váltani ha kell és további állítási lehetőségeket tartalmaz, erre azt mondhatom szeretem, ha már ilyen emócionális kérdésed van.  [#papakacsint]

000000000

"Kicsit azért még visszatérnék a felhozott képedre.  
Mármint a 7375 –ben említettre.  
Az, bizony a parasztvakítás iskolapéldája!  
Köze nincsen a CNC technikához.  
Kár volt hivatkoznod arra az ábrára.  
Egy közönséges mechanikus gravírozó szerkentyűvel is készülhetett.  
Persze, könnyen tudnád cáfolni állításomat.  
Mutatsz egy videót, ahol néhány kódsor változtatásával változtatsz a mintán.  
Ennyit a szaktudásról."

Na idefigyelj kis barátom!!
Direkt mégint bemásoltam a szövegedet.
Gondolkozzál már egy cseppet,
mielőtt a garvírozógéptől eljutsz
a parasztvakításig! Eszednél vagy Te????
Vagy elhúzol innen nagyon gyorsan, és inaskodsz még
pár évig tovább, vagy előveszed a maradék
eszedet, és kicsit szerényebben és
jobbhiszeműen írogatsz velem kapcsolatban.
Ma nagyon aktív vagy, csak éppen egy értelemes
szakmai sorod még nem volt.
Azért mindennek van határa, persze sajnos stílusban volt kitől tanulnod az elmúlt
napokban! [#ejnye1]

000000000

Látom, nagy lett a falat! Csak nem hőbörögsz érvek helyett?
Van ilyen „kisbarátom”.

Motoros

"Mutatsz egy videót, ahol néhány kódsor változtatásával változtatsz a mintán. "
Láttam élőben munka közben a cuccot és 1-2 paraméter átírásával teljesen más mintát mar, pár mp az átváltás, a variációk száma tart a végtelenhez.

000000000

Szia Péter!
Ari vagy, hogy a birkához tehént párosítottál
az adok veszekben.:) Akkor folytassuk a sort.:)
Szerintem Téged egy 128 ökrös szekérrel sem
tudunk soha H.józsival együttes erővel,
magyarázatokkal, érvekkel elmozdítani
a Neked bevált 8 bites szervo bináris
számlálótól, meg a többi vezérelvedtől.:))
[#nyes]
De tudod, ettől még kedvelünk!:)

bmejdz9nu

[#smile] Látod én is tudok rímeket írni itt XXI században... a 4X-es korszakban... ha nem is olyan szépeket mint te :)

000000000

Igazán szórakoztató ez a genyózás egy hozzá nemértő számára is. Legalább jót mulatok a marakodáson.

Riboga

Ez a "feed forward" telitalálat volt. Köszönöm.