Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

"Az, bizony a parasztvakítás iskolapéldája!
Köze nincsen a CNC technikához.
Egy közönséges mechanikus gravírozó
szerkentyűvel is készülhetett.
Persze, könnyen tudnád cáfolni állításomat.
Mutatsz egy videót..."

Tessék, http://cnctar.hobbycnc.hu/Tibor45/sas1/Robsy-138f.mpg" TARGET=_fnew> ITT van egy.
Most akkor ennek a "paraszvakításnak" van köze
a CNC technikához, vagy nincs?:))

bmejdz9nu

Tibor...  
Olyan kicsi és rövid, (távol nézeti) videókat teszel közzé ami "marketing" szempontból erősen kétséges a "meggyőző hatása"...
Ha tudok valamiben segíteni...szóljál...

000000000

A semmitől azért több ez is.
Bizonyára lehetne sokkal jobbakat, hosszabbakat
is csinálni, de Inas-nak talán ennyi is elég.
De köszi, majd legközelebb egy komplett
videó stúdióban fogunk marogatni.:)

000000000

Szerintem a múltkor és most is teljesen ok nélkül kaptad, kapod fel a vizet.
A múltkori kép láttán annyit mertem megkockáztatni, hogy KÉSZÜLHETETT.
A parasztvakítást arra értettem, hogy a képből az égvilágon semmi nem derül ki a megmunkáló gép kvalitásáról.
Negyven éve lehet kapni a maszek műanyagosok „jóvoltából” hasonló „motívumokkal díszített” tálcákat, meg mit tudom én, hogy miket.
Szóval a képből semmi nem derült ki.
Továbbá.
Folyton azt sulykolod, ha a szánok csak fénysebességgel tudnak haladni, vagy irányt változtatni, az nagyon kevés az üdvösséghez. Hát a fényképen én nem véltem felfedezni a fénysebesség nyomait.
Nem csak azért, mert állókép.
A múltkori állításomat most is fenntartom, hogy a kép alapján az a munkadarab bárhogy is készülhetett.
Ebből, még egyáltalán nem lehet levonni következtetéseket a szakértelmedet illetően.
Az, viszont nagyon lekezelőnek véltem irányomban, hogy álláspontod szerint, hasra kellett volna esnem egy olyan munkadarab láttán.
Biz isten, nem estem hasra.
Ismereteim szerint, plusz-mínusz nulla, csak az építőiparban van és ott sem tűrésként.
Azzal kapcsolatban jut eszembe ez, hogy az okfejtéseid mindig oda lyukadnak ki, hogy eszményien bivaly erős motor.
Közben, figyelmen kívül hagyod, hogy hobby szinten a mechanika soha nem tudja sem kihasználni, sem kiszolgálni az eszményi gyorsulásokat, irányváltoztatásokat. Nem is hiszem, hogy szükség lenne rá.
Úgy jönne a képbe a plusz-mínusz nulla, hogy szerényebb paraméterekre kellene a dolgot „kihegyezni”. Természetesen, nem szem elől tévesztve az ideális megvalósításra való törekvést.

000000000

Ja igen.
A videón lehett akár CNC is. [#hehe]

000000000

HJózsi

Szerintem itt ott kever Péterrel ... [#nyes] "az okfejtéseid mindig oda lyukadnak ki, hogy eszményien bivaly erős motor" ... [#nyes][#nyes][#nyes]

000000000

Ja, ja, össze-vissza beszél hetet-havat...:)[#nevetes1]

bmejdz9nu

Egyébként, hogy a motor mekkora legyen...  
Azaz "bivaly" vagy kicsi és fürge...netalán áttételezve...  
Hát ez az amivel Tiborral még nem jutottunk "zöldágra"

Tibor szerint a nagyobb motorok lomhák... Szerintem meg messze nem annyira, hogy ez legyen egy hobby gépnél a határ...
Szerinte áttétel (persze ez már változóban van :) - szerintem pedig direkt hajtás a nyerő... és ehhez ugyebár "méretes" azaz "túlméretezett" motor a befutó :)

bmejdz9nu

B. meg azt hiszik összebeszéltünk... pedig nem! "Inas" úrat nem is ismerem...személyesen...

e7c897sd8

Á, rájöttem! Ez egy rejtvény! Ugye?  

De tényleg lehetne egy picit hosszabb videó!
Egyébként szép a mart ábra![#wink]

000000000

Tudom!
Sem képlet, sem egyenlet ...
Pusztán szubjektív vélamény a részemről.

000000000

Még, nem igazán tudok állást foglalni a kérdésben, mert egyetlen gépet sem építettem.
Eddig.

Jó lehet a kisebb motor is áttétellel. Gondolom, ilyenkor az encoder, esetleg útmérő az orsó végén van és annyira nem kavar be az esetleges „kottyanás”. Ha van is valamennyi, az mindig állandó (bizonyos időn belül). Ha állandó, szoftveresen is lehetne kompenzálni. Talán.
Ha, csak gravírozni akar vele az ember egy tized ide, vagy oda …
Hobby gépnél nem hiszem, hogy maximalistának kellene lenni. Egy nagyságrendnyi javulásnak több nagyságrendnyi költség növekedés lehet a vonzata.
A nagyobb motornak is lehetnek előnyei. Nem kell áttételezni.
Az sem biztos, hogy maximálisan ki kell használni a teljesítményét.
Mondom, sajnos még semmi tapasztalatom az ügyben.
Feltételezem, hogy több úton is el lehet jutni a jó megoldáshoz.

Nálam a sorrend.
Használható legyen arra a célra, amire szánom.
A lehető legolcsóbban jöjjön ki.
A többi szempont másodlagos.

Az úr, velem kapcsolatban erős túlzás. Az inas nevet azért választottam, mert ide gondoltam elszegődni tanoncnak.

bmejdz9nu

Tudod ez "kétélű" dolog...
Ránézésre, elképzelésre... olyan egyszerű egy gépet csinálni... De a valóságban mégsem...:)
Ha az első gépet csak úgy-ahogy csinálod akkor majd a másodikra már tudsz mindent...

Én nagyon sok kísérletet, tesztet csináltam... gondolom láttad... publikáltam is sokat belőle... (messze nem mindent)
Azért is mert még magamnak sem hiszek el semmit... :) csak ha látom, mérem...

Sajnos? Sok első gép eladósorba kerül... Én ezt a "fokozatot" kihagytam... Bátran merem állítani, hogy az első gépem is teljesen jó lett... és rengeteg (gyakorlatias) tapasztalat lett...
Persze volt azért alap... volt a német (vett) léptetőmotoros CNC gépem előttte...
Ha a másodikat kellene csinálnom helyette és az elsőt "anyagagárban" eladnom... többe került volna hús mint a leves...(az idő is pénz valahol.... főleg a felesleges idő:)

Sajnos? Teljesen bevitt a málnásba a szervóhajtás...(úgy vittek ám :) de annyira, hogy a léptetőmotorjaimat és vezérlőket is már eladtam... pedig azért közben az sem rossz választás ... a cél szentesíti az eszközt...

Áttétellel csináltam hajtást (ki kellett próbálnom)... itt ebben a topikban a videók... aztán szétszedtem a szerkezetet és átalakítottam direkt hajtásra...(nem a kottyanás volt a fő ok)
Egy "bizonyos" erő igény felett - szerintem - nem célszerű...

Lehető legolcsóbban... na ez a kérdés mindig viszonylagos... mihez képest? De az ez irányú törekvés jogos...

000000000

Olvasgatok folyamatosan.
Előnyösebb helyzetben vagyok, mert már nem kell teljesen a sötétben tapogatóznom.
Erről a fórumról nagyon sok hasznos információ meríthető.
Nézegettem a tárhelyet, de ott nem láttam anyagodat.
Itt a fórumban, természetesen olvasgattam. És maradt még rengeteg olvasni való.

A szervó és léptető kérdése tényleg érdekes. Legalábbis itt.
Teljesen mindegy melyiket csinálja az ember, egyesek szerint biztosan a másikat kellett volna.
Nagy felelőtlenség ebbe beleszólni. Nyilván, hasznos ha mások felhívják a figyelmet a rendszer buktatóira. Sajna, nem mindig csak erről van szó.

Az olcsóságot úgy értettem, hogy még használható legyen az adott célra.
Olyan opciót beletenni, hogy csak legyen, de nem használja az ember, annak semmi értelme. Ez a drága szerintem.
Lehet, hogy butaság, de a fénysebességhez nem fogok ragaszkodni. Ha minden irányban egyformán lassú, talán a körív is körív lesz.
Bár, egyesek szerint a zongoraversenyt az nyeri, aki előbb a partitúra végére ér.