Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

329 Euro... Hát inkább már bizonyított és nagyon hasonló CncGraf-USB(90Khz) vezérlő progit venném...

000000000

Te tudod...
Szerintem a kapcsolóűzemú tápok nem szeretik,
ha túlfeszültség jelenik meg rajtuk.
De ha a védelmük megoldja, akkor szerencséd van.
Bár szerintem erre nincsenek igazán felkészítve.
Csinálj pár olyan ciklus tesztet, hogy pl.
3 másodpercig n max-al pörögsz, majd hirtelen irányváltással -nmax-al, és ekkor méricskéljél
tápfeszt. Tuti hogy, a szkópon látod majd
a többlet feszültség lökéseket.

bmejdz9nu

Ezt már Svejk is mondta... (riogatott:)
De ezek a típusokkal amit használok már elmondhatom, hogy működik és bírja ezt a dolgot azaz a túlfeszültség-visszalökést.
Talán szerencse - azaz tudja(?)  
Mindig (következetesen) ugyanattól a gyártótól veszem őket... Persze Kínából :)

Minden más teszt amit már belinkeltem kapcsolóüzeművel volt... és a gépembe is azok vannak = bevált.
Csak egy-két teszt volt hagyományos táppal ha nagyon sok áram és fesz kellett egyszerre...(határeset vizsgálat:)

Volt egy még durvább teszt is... Arról nem csináltam videót, mert csak egyszer tudta és ahogy írtad...füst... de ezt tervezett szükséges rossznak tartottam azaz betervezetten "kínyírtam" a vezérlőt... (még nagyobb motor volt ekkor)
A kocsikat a gyártók is alávetik töréstesztnek :) Itt is az X1-es betaverziós panelt "a füst után" elemeztük mi és miért (mi a leggyengébb pont) levontuk a konzekvenciákat, változtattuk a végleges áramkört az A300-ban. (röviden: sajnos kb. 40A motorterhelés már nem ment nagy fesz. mellett.)

s7manbs8

és ha a táp és a terhelés közé teszünk egy megfelelő szűrést, az nem jó úgy ? ( tekercs,kondik ), akkor nem megy vissza a tápba a túlfesz, így akármilyen táp is jó. Persze megfelelő méretezéssel(A, V)

bmejdz9nu

bmejdz9nu

http://www.cnczone.com/forums/attachment.php?attachmentid=69450&d=1226486530" border=0>

s7manbs8

hát ha valakinek van egy meglevő cucca és nem akarja használni ...

HJózsi

Már a gabonakörökben is ? ... [#csodalk] ezexerint a földönkívüliek is ezt használják? ...[#wow1][#nyes]

bmejdz9nu

Egy Dump áramkört bármilyen tápra lehet kötni...
Elv egyszerű... a szervómotor lassításnál (fékezésnél) mint generátor működik...
A nagyobb motorok jobb generátorok:) azaz a pufferkondit fel tudja tölteni azaz a vezérlőn és a végfok Fet-jein a feszültség ekkor megemelkedik...  
Ez ugyebár nem jó...azaz nem megengedhető egy szint felett...

Megoldás:
1. Sok-sok puffer kondi alkalmazása (nagy kapacitás) így nehezebben tölti fel... :) Viszont lehetnek hátrányok is...  
2. Dump áramkör készítése.
Egy stabil feszültséghez képest "mérjük" a tápfeszt (általában egy ell. osztón keresztül).
A stabil ref. feszültséghez jó egy Zener vagy egy stab IC...(nem kell preciziós:)
Ha a feszültség megemelkedik egy tranzisztorral vagy FET-el teszünk rá (mű)terhelést. Úgy kell méretezni, hogy amikor a szervómotor generátorként töltené a kondit a annyit pont eldisszipáljon.
A műterhelést lehet ellenállás vagy izzó... stb...
Ezeket mind csak hallottam... én még nem csináltam... :) Persze ezt itt sokan jobban ismerik ... és csináltak is már...

bmejdz9nu

Elfogtak a földönkívüliek egy műholdat amiben pont ez a motorvezérlő volt beépítve :) és nagyon megtetszett nekik :)

rbbhbyvfs

Tényleg...

Ha több kapcsoló üzemű tápot kötsz sorba, akkor a bennük lévő szűrőkondik is sorba kapcsolódnak, avagy az eredő szűrő kapacitás kicsi lesz. Ami nem biztos, hogy baj, hiszen a kapcsi tápok jóval nagyobb frekin mennek, de a visrosszugás ideje valszeg nem ebbe az időtartományba esik.

Másik oldalról nézve, a feszültség vissza lökés nem biztos, hogy egyenletesen oszlik el az egyes tápok között, azaz lehet az egyik előbb-utóbb nagyobbat fog kapni mint amit elbír. ( ahogy fáradnak a kondik idővel ...)

Harmadik dolog, hogy a tápok földelése hogyan van megoldva? Gondolom a bemeneten van földelés de a kimenete nincs össze kötve a házzal? Abból nem lehet probléma?  

De ha működik, akkor működik ez a lényeg.

rbbhbyvfs

A másik dolog, szerintem, ha a plusz ellenáramot avagy a fesz lökést nem tudod erős kézzel tartani, akkor a motor sem fog tudni úgy lassulni/gyorsulni ahogy tudna, azaz rosszabb lesz a reakció ideje?

bmejdz9nu

Csak a bemeneten van földelésük (a ház)... Kimenet "lebegő" földfüggetlen...  
Sorolva egyben is lehet kapni ilyen tápokat...de csak összekötő kábelt adnak + ban :)
Mindegyik annyi áramot ad amit tud, mindegyik vigyáz magára hiszen rövidzár védettek is...
Hogy elfáradnak e a kondik? Most újak majd kb. 10 év múlva kérdezz rá meg egyszer :)

bmejdz9nu

Ez valószínű... mert ugyebár van áramkorlát táprészről is...
DE! Ennek van előnye is...  
még kapcsolóüzemű táppal egyetlen vezérlőt sem küldtem a másvilágra!
A gyorsulás és lassítás így korlátozott a tápegység áram max-ra is.
De! Nem ez a pl. 17A korlátozza a gyorsulást...hanem a mechanika amit kibír deformálódás nélkül :)
Persze vannak 30A-es kapcs. tápjaim is... Ha kellene...
... és pufferkondival is lehetne "spékelni" a tápokat... de akkor ugye már más a helyzet...

bmejdz9nu

És még valami hamár ennyire a kapcsolóüzemű tápoknál tartunk...
Szerintem több azonos darabot nem csak sorba lehetne kötni, hanem párhuzamosan is...
A kimenetekre (nyitóirányban) diódákon keresztül... (talán shottky lenne a legjobb?)