Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

100Ft-os órabért fizettem magamnak... így is sok-sok millió lett a vége [#nevetes1]

000000000

s7manbs8

Minden esetre gondolva semmi se jó, de bizonyos méreteknél ezt egy megoldásként említettem csak.

Itt jut eszembe egy történet, hogy mit össze lehet kínlódni egy szervóvezérlés működésre bírása közben. Mert az ugye nem annyira egyszerű , mint egy léptetőmotort csak úgy léptetni.

Megépítettem egy L298-cal működő kapcsolást, (saját terv persze, egy HP nyomtatóban találtam az IC-re) hiszen másképp már nem hobbinak nevezzük. Na nem is részletezem, mennyi  időbe telt, mire elkezdett működni a motorral. Aztán utána jött a neheze, Hibázott, hibázott, pozíciót tévesztett. Az encoder is saját készítésű volt, a tárcsától kezdve az elektronika részig. Már mindenféle hibalehetőséget átnéztem, de sehogy sem jöttem rá, míg a végén kiderült, hogy az encoder tárcsa megcsúszott a tengelyen ! Hiába vetttem már elő minden elméletet, meg gyakorlati tapasztalatot, a végén csak kibukott a hiba oka. Hátha ilyennel még nem találkozott mindenki, tanulságul szolgálhat.

s7manbs8

Így néz ki az encoder elektronikája.

http://cnctar.hobbycnc.hu/elektron/encoder.jpg" border=0>

rbbhbyvfs

Ellen nem dolgozik, hiszen már eleve ott van a tápban az egyenirányító diófa... ha nagyobb a kimenetén a fesz, akkor nem nyit ki, nem pumpál a körbe semmit, az elektronika úgy érzi, hogy nincs terhelés minden szép és jó :)

Azaz maximum lazsál egy kicsit az a táp, amelyik kicsit kisebb feszt állít elő...

rbbhbyvfs

Enkóderről jut eszembe, szóval ennek hogyan essek neki?
A motor zárlatos, az enkódert szeretném megmenteni.
A tárcsa rá van szorítva a tengelyre, nincs csavar amit ki lehetne tekerni. Ötlet?

http://www.madmac.hu/problem.jpg" border=0>

Köszi...

s7manbs8

és a motorral mit akarsz csinálni ?

na egy ilyennel működőképesen megdobhatna valaki.

hát én egyet úgy szedtem le, hogy csavarhúzóval alányúltam, és lejött, igaz kissé elferdült a tárcsája, de a végén kiegyengettem, ezt elrettentő példának írtam le.

Esetleg melegíteni kellene azt a sárgaréznek látszó részét, és hátha annyit tágul, amennyi már elég, hogy le tudd húzni a tengelyről.

rbbhbyvfs

Na ja, és a műanyag házzal mi lesz?
A műanyag ház másik csavarja a kivezetések alatt van, a motor másik csavarja pedig az enkóder háza alatt :)
Magát az enkódert nem lehet 2 részre szétszedni?
Mintha csak az a két derót tartaná össze a két felét, nem?

s7manbs8

innen én is úhy látom, mintha az a 2 deró tartaná össze, mekkoora ez az egész ? nem olyan nagy lehet

HJózsi

De igen! A két fekete műanyag pötty helyén csavarnak kellene lenni, ezt kispórolták. Viszont a furat talán 2,5mm-es lehet... legalább félig be kellene fúrni és akkor szétnyitható az encoder "ic" ...  ekkor talán rá tudsz fogni valamivel a rézgyűrüre... egyébként a gyári tárcsákon nem láttam még rezet, csak alu-t amiben egy vagy kettő(!) imbusz csavar volt a rögzítéshez ...

bmejdz9nu

Hát ahogy Józsi írja... 2,5mm-es a furat a HEDS encoderen... ez egy 100cpr-es...
A tengelyre a tárcsa szerintem ragasztva van = hőlégfúvó azaz melegítés... dehogy ekkor mi történik az "olvadó elemekkel" :)
Ezt sajnos úgy csinálták, hogy eldob...
A talin árultam ilyen házakat... ha kell 2000/db... de talán ház nélkül is szeretni fogod...
Először az optót furd le 2,5mm-es fúróval...:)

bmejdz9nu

Én SMD hőlégfúvóra gondoltam...[#hawaii] :)

rbbhbyvfs

Tehát azt mondjátok, hogy az enkódert magát szét lehet szedni büntetlenül? Én próbáltam kicibálni azt a két U alakú derótot, de nem adta magát, folyamodjak erőszakhoz?

Nem hülyeség az SMD hőlégfújó, még van is. Majd körbe bástyázom valahogyan, aztán meglátjuk :)

2vkx6unz

Kicibálni nem ajánlom mert az azt jelenti minthe egy IC-ből kitépnéd a lábát...
A meghajlított lábak a LED-eknek adjál a tápot...
Ha leszeded a szétnyomott műanyagot akkor felfele le tudod húzni  finoman kihajtva a felső felét az encodernek.
Én először a melegítést próbálnám meg, de nem hőlégfúvóval mert az a környezetét jobban melegíti mint amire fújod. Próbálj meg egy pákát amit a réz gyűrűhöz nyomsz.

HJózsi

Az U alakú drót marad a helyén! Az tartja össze ... hajlítható... A két fekete műanyag bütyökbe fúrj bele 2.5-ös fúróval és akkor fölfelé szét tudod nyitni ...