Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

rbbhbyvfs

Ja értem, tehát ne csak a műanyag pocok tetejét skalpoljam le, hanem fúrjam ki végig. Aztán majd teszek a helyére csavart..
Így lesz...

Köszönöm

svejk

H.Józsi!
Mennyiért adnak most egy ilyen rack méretű műszerdobozt??
Gyanítom hogy nem kis pénz, már 20 éve is 6-7 ezer volt egy ilyen..
Szerintem Lakatost rá tudnánk beszélni hogy gyártson le egy párszor 10 darabot.
Csak valami értelmes "hobbycnc szabványdobozt" kellene kidolgozni

rbbhbyvfs

Az enkóder kijött szépen, de a tárcsa nem akar.
Mennyibe fáj egy ilyen tárcsa? 100-as osztással?
Azon filóztam még, hogy megfúrom oldalról a réz gyűrűt és akkor valahogyan már le lehet feszegetni...
Melegítettem pákával, szépen be tudtam cinezni, a melegtől hullámos is lett a tárcsa, közben ütöttem a tengelyt de meg sem moccant....

bmejdz9nu

Középen alul nyúlj alája... mintha csapágyat húznál le... a vékony lemezre vigyázva...
Külön optó tárcsát nem lehet könnyen szerezni...

svejk

szerintem az a 100-as encoder már nem ér annyit amennyit dolgoztál vele :)
Kis triplex szerűséggel nem birod a rézgyűrűt lelapolni?
mindenképpen szerintem megforgatni kellene a tengelyen először..

s7manbs8

fúrd ki a tengelyt belőle

bmejdz9nu

Hogy mondhatsz ilyet amikor 4000Ft-ért (azaz négyezer) árultam a talin ilyet... :)
Egy hobbysta (legalábbis én magamnak mint lejjebb írtam) 100Ft-os órabért számolok... tehát 40 munkaórát ér ez...
Na persze a 39.-ben szokott pont elszállni azaz bekövetkezik a vég :) és akkor nem érte meg :)

HJózsi

Lomexnél vettem (47-00-50) a kisker oldalon ~ 11e Ft volt.  
A tápot még konszolidálnom kell benne, max 2 trafó elég lenne, a motorok egy tápról is futhatnának... Ill még egy breackout board jön bele...

svejk

Sejtettem...
Lehet tényleg meg kellene keresnünk Lakatos fórumtársunkat.
Terveznénk egy szabványdobozt(ami persze az ipari rack méreteit követné) és erre Ő már akár a szokásos csatlakozók helyét is ki tudná vágni.
Gondolok itt a centronics nyomtató csatira, szabvány tápdugó aljzat, servosoknak az encodernek megfelelő a D-sub-9, stb.

000000000

Praktikus megoldás. Én is egy 3U magas 19"-os rackba szereltem a vezérlőt és a tápot is, középen elválasztva egy elektromos és mágneses árnyékolást is ellátó alulemezzel. Persze könnyű helyzetben voltam, mert a profilsínekhez "gyári áron" jutottam. Így a keret önálló, és külön szerelhető az elő és hátlap, valamint a szellőzrács és a ventillátorok is. Valami moduláris megoldást kellene kiagyalni, mert a teljesen univerzális dolgok bonyolultak, drágák és nagyrészt kihasználatlanok. Nameg a régi bölcsesség, miszerint ami mindenhová jó, az sehová sem tökéletes.

rbbhbyvfs

Attól tartok, hogy a tárcsa 2 db ilyen rézgyűrű közé van szorítva,   nem elképzelhetetlen, hogy direkt összesajtolták az egészet és csókolom...
Alulról nem nagyon lehet feszegetni, mert akkor az enkóder háza reped.
A lapolást még megpróbálom, hátha...
Aztán ahogy Péter írta a 39. órában kivágom a kukába :)

bmejdz9nu

Kidobni már nem érdemes:) 39x100Ft a veszteség :) Motorral együtt nem tudod felhasználni? Pl. kézitekerőhöz? Max. motoros lesz :)

svejk

" mágneses árnyékolást is ellátó alulemezzel"
és ez így jó???

valóban lehet sok fölösleges hely a nagy dobozban, de gyártástechnológiailag olcsóbb lehet a sok nagy doboz mint a többféle kevesebb darabszámú kisebb méretű.

van itt nekem vagy 8-10 rack méretű eurókártyát(100x 160 mm)  befogadó dobozkezdemény, hátulján egy 50VA-es 20V~/2,5A-es trafóval benne egy 5V-os stabilizátor panellel,
230 V-os zavarszűrővel
a sok P4-es gép elfoglalta a helyet az autóban és ezek itthon maradtak a taliról :)
440 x 130 x 260 mm
képek http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/RACK-doboz/" TARGET=_fnew>itt

2vkx6unz

Mit kérsz egy ilyenért?
Nekem volt 3 hasonló, de az öcsém kidobta mert szerinte csak a helyet foglalta, viszont most  egy kellene a vezérlőnek.

000000000

A megfelelő, kb 2 mm-es alulemez az örvényáramvesztesége miatt tökéletes elektromágneses árnyékolást biztosít. A képeiden is egy MSZ IEC 60297-3 szerinti 3U magas 19"-os rack látható. De ennek a gyári részei (profilsínek, nyákvezető sínek, előlapok) piszok drágák.
A muduláris kialakítást nem úgy gondoltam, hogy százféle méretű doboz legyen. Ugyanilyen 3U magas rack kellene, mert abban szinte minden elfér. Egy fix alap-oldallapok-felerősítőfül egyben, kétoldalon ventillátorhelyekkel. Egy elválasztó lemez a táp és a vezérlő közé a megfelelő átvezetőnyílásokkal. Egy fix perforált tető. Az elő és hátlap változhat a benne lévő elektronikának megfelelően. Persze ennek is a táp-oldala lehetne egységes (elöl kapcsoló és a fesz(ek) meglétét jelző LED-ek. Hátul a hálózati csati és a primer és szekunder biztik. Az eltérés a vezérlő oldalon lenne. Léptető, szervó, 1-2-3-4-5 stb tengelyes, 1-2 Centronix, 1-2 D-sub, a motor és egyéb csatik előlyukasztott helye. Végül a tető kivételével mindent POP szegecselni, a tetőt pedig csavarozni lehetne.