Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

HJózsi

Legalábbis után(meg)érzés ... [#nyes]

HJózsi

Milyen motort küldtél Istvánnak teszteléshez? Gyártó/tipus? W? Cpr?

bmejdz9nu

Küldjek neked egy eredeti Gecko rajzot? Más...
A 98% vicces már csak a paraméterei alapján is... Persze vannak hasonlóságok mint a 128 bites tároló... mert ugye az jó... :)

Az A300 ugyebár 180V-os; Gecko 80V...  
Gecko csak 4X-es encoder üzemmódú az A300 1X - 2X - 4X... választható.
A Gecko 20A-es... az A300 30A-es...
A Geckoban kicsi Fetek vannak az A300-ban egy "számmal nagyobb"... más erősebb típus a Fet meghajtó is...(tejesen más...)

A Gecko SMD az A300 pedíg nem.
A Geckon 3 poti van... az A300 5 poti...

Már gondoltam rá, hogy elküldöm a Geckonak a dokumentációját szakvéleményezésre... hátha jól jönne nekik a további fejlesztésben...
Lehetne többet tudó és nagyobb teljesítményű a következő...
Végül is rendes cég... nem védte le a kapcsolást (nem is lehetne ugyebár) és még az alkatrészek feliratát sem kaparták le :)

Sajnos az A300 jóval nagyobb méretű... de ők meg tudnák csinálni a szokásos 4 rétegű nyákra SMD változatban gépi ültetésűre...
Persze gazdaságilag az A300 drága... az alkatrész költsége (ha a dollár így esik tovább) = egy G320 árával (persze az USA-ban)

bmejdz9nu

Nagybátya ?:) Kellene egy genetikai vizsgálat :)

bmejdz9nu

Bauzt E642 és Baldor a 10Kg-os... 500-500cpr. Meg neki is voltak...

HJózsi

Ok, én küldök Yaskawákat 2000-es encoderrel ...

bmejdz9nu

Félre értés van :) István és István... a felajánlásokat a Quantum topikba kellene megtennünk...

HJózsi

Ja, igaz ... ez a szervó topic ...[#nyes]

000000000

Egyébként óriási tévedésben van az, aki
ilyen Hobby szervóknál egy 2000-es vagy
nagyobb fizikai felbontású encodert még elkezd
össze-vissza szorozgatni. Erről beszélek a kezdetek óta: egy encoder az nem egy szabályos
kétfázisú szintiszta elektronikus jeladó.
Opto átvitel van benne, rezonanciák, zavarok,
érik. Így a vakló bátorsága nagyobb felbontás mellett még szorozgatni, és elvileg is
értelmetlen. És Péternek is mindig ezt mondom:
játszadozás a 4X, az igazi és komoly, megbízható megoldás az 1X és nagy felbontású
encoder. Azaz az 500*4 rosszabb, mint az
1*2000.:))

svejk

Igen, hobby kürülmények közt valóban kissé túlzás a 2000-est szorozni.
Összességében az encoder minden élének figyelembevétele pedig bevált szokás akár az iparban is, erre már számos hardwer-es kapcsolást belinkeltünk, vannak gyári céláramkörök, mikrovezérlőkbe is belerakják, így mi ennél többet nem tudunk nyújtani a védelmünkben.
Jó pár hobbi gép is már elég régóta működik ezzel a 4x -es üzemmóddal lépésvesztés nélkül.

De esetleg Te valamilyen hibaanalizises, netán hibajavitási elvekkel győzködhetnél még bennünket hogy térjünk át az egyszeres encoderfeldolgozásra.
Te a szinusz kimenetű encoder interpolációs jelfeldolgozását is száműzöd a lehetőségekből?

svejk

Természetesen nem vitathatom hogy valószínű biztonságosabb az egyszeres kiértékelés, de ha emez is jól műküdik akkor miért ne használhajuk ki ezt az Isten adta lehetőséget?

bmejdz9nu

Ez érdekes amiket írsz...
Hogy 2000cpr-est érdemes e felszorozni 8000ppr-re? Lehetséges... csak a másik felén ott a step frekvencia korlátja...
Az A300-ast 500Khz-ig teszteltem, de mint utólag már tudom nem az optók adták a végén hanem az LS7184-es IC implzus szélességét kellett volna visszább vennem mert "összeértek" a jelek. (elfelejtettem szkóppal megnézni :)
De nekem az 500Khz is több mint elég...
Aki több MHz-el tudja hajtani a vezérlőt (pl. SmoothStepper-rel) annak ott a Quantum vezérlő...

Gyarló vakló rezonanciák, zavarok... és félrebeszéd :)

Ha akarsz egy "hobbsta" azaz nem "tudományos" gyakorlatias tesztet a vezérlődről - persze ha mered:) küldjél nekem egyet :)
Én is küldök egy A300 neked!!!... aztán megírjuk... keményen :)
Micsoda műsor lenne! Persze fizetőssé kellene tenni az adást...:)
De lehet, hogy csalódást okoznánk a "közönségnek" mert ugyebár mindkét vezérlő azonos elvű azaz analóg... azaz olyan mint a Gecko [#nevetes1]

Ami még érdekes és nincs magyarázatom rá...(pont fordítva) hogy egy 500cp-es encodert 4X-es üzemmódban egy lehelettel jobbnak találom mint egy 2000cpr-est 1X-esben...
Na persze a 2000-es (4X) 8000ppr-hez való... :)
Szerencse... mert egy 500cpr-es új encodert már 3000Ft lehet venni... míg egy 2000-es sokkal-sokkal drágább...

bmejdz9nu

Szerintem ezt már egyszer lezártuk... van 4X... oly annyira, hogy megállapítottuk csak Tibor45 vezérlője az egyetlen a világon amely 1X-es...

000000000

Nem tudom, Te miről beszélsz.
Az én szervo szabályzóm 3 éve állandó, semmi
változtatás naponta. És kezdettől fogva benne
van a 4X is.
Egyébként még annyira nem érdekel,
ki mit oszt-szoroz. Felőlem 444-el is szorozhatsz.:)
Vannak észérvek, ha ez nem
hat, és nem meggyőző, arról nem tehetek.
Megszoktam már itt a Fórumon sajna.:))
És azt is, hogy Péter néha Te nem a valóságot
állítod!:) Hajrá, azért kedvellek ám!

s7manbs8

Akkor áttekercselem unalmamban úgy, hogy ne melgedjen, stb. Pont ez a hobbi foglalkozás célja nem ?