Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Jó ötletnek tűnik. Csak ne felejtsd el közölni a motorral is az elvárásaidat! Legalább ő is tudjon róla mit kell tennie a "Villamos gépek és hajtások" c. tankönyvben leírtakkal ellentétesen. Minden problémát sajnos nem lehet megoldani szoftverből és hirtelen felindulásból.

bmejdz9nu

Régebben te írtad, hogy egy 500cpr-es encoderrel az "egyensúlyhoz" nem 2000step jel kell... (hanem 500)
Azaz csak minden negyedik impulzust használja léptetésre a többi hármat pedig valamiféle hiba analízishez...

Tehát akkor egy konkrét kérdés:
Egy 500cpr-es encoderrel és 10Khz-es step jelről mennyit fordul a motor másodpercenként? 20-at vagy 5-öt?

s7manbs8

Tudnál egy linket adni erről a könyvről ?
'Villamos gépek és hajtások' egy kis tanulás sosem árt. Köszi.

000000000

http://vili.pmmf.hu/cocoon/vili/targy-VHNA025.html" TARGET=_fnew>Itt biztosan beszerezhető. Azt írják, erről szól: A tantárgy célja:

A mérnöki gyakorlatban előforduló villamos gépek működési elvének, üzemi jellemzőinek, kiválasztásának és üzemeltetési feltételeinek megismertetése, a villamos hajtások alapjainak elsajátítása.

000000000

Ha 4X-be kötöm be, akkor 5 1/s.
Ha 1X-be, akkor 20.
Értsed már meg végre azt, hogy én Veled
ellentétben az 1-szeres encoder jelfeldolgozás,
és a megfelelő és szükséges EREDŐ felbontás
híve vagyok.
Neked pedig olyan egyszerűen jár az eszed,
hogy direkthajtás és egyből 4X.:) És ezt
hajtod, mint a /szervóról valamit halott/
pereces.:)[#nyes]

000000000

e3h0cv4ph

Kapjon már a Péter egy Tibor féle szervót! :) (és persze viszont is)
Szerintem sok félreértést spórolnátok meg és mindketten találnátok benne érdekességet.

000000000

Na igen, de ha egyetértésre jutnánk Péterrel
szervo ügyekben, milyen unalmassá válna ez a
topic!:)

bmejdz9nu

[#nevetes1] Nem írok semmit...:) Minden magért beszél... :)

000000000

Átjövök ide, mert inkább szervo témák már
ezek, mint léptetősek.

Péter! Lenne pár konkrét kérdésem, mert a
múltkor sem
válaszoltál ezekre. Adott egy 2000 vonal/fordulat
encoderrel szerelt szervo motorod.
Ilyenkor Te használsz 4x-et vagy nem?

Tulajdonképpen csak ismételni tudom magam, de egyszer hátha a tények, érvek is hatnak Rád:
a Te bűvös 128-ad egy ostoba 7 bites számláncból adódik, és ehhez méred a világ
összes dolgát. Ez nevetséges.:) pl. nekem a 100
jobban tetszik, mert ahogyan Te mondod az kerek
szám. Érdekes, itt nem zavar a 128.:)
A lényeg viszont a következő egy szervohajtásnál:
1. Az 1 inkrementumhoz tartozó elmozdulás
számít. pl. 4 nanométer*128, még mindig kisebb
mint 1 mikron, és így nem egyenlő pl. 0.1 mm*128
-al sem, ami meg már 12.8 mm.
Az áttétel kérdésénél is az elmozdulás/1  
motorfordulat a döntó, ennek van optimuma a
képletek, mszámítások alapján.
3. Hencegsz itt állandóan a 400W-os bika, de
nagy J-jű motoroddal, amit hasraütésként
kiválasztottál.
Példa tényszámok: ha forgácsolsz egy anyagot 10
mm/s-al, és 1000 N erő kell a mozgatáshoz,
ez 10W hasznos teljesítményt igényel.
Felmerülő apró kérdések:
1. Hova kell a maradék 390W??
2. Vajon 100 kp erő hatására hány század mm-t
deformálódik eredőben a szerszámpályád csak
a mechanikus elemek miatt, ha szervód nulla pozcióhibával is dolgozna?

Na ezen a szép kis egybegyűjtött
tény, és probléma csokron gondolkozzál el picit,
mielőtt megint kapásból megmagyarázol mindent.:)

s7manbs8

Tibor45 !

Gondolom, ha már itt példákat hozol fel a számolásra, meg is van neked a megfelelő képleted, leírhatnád pl. ide, és egy javascriptes lapot csinálok a Péter úrnak, hagy számolgasson, mi lenne neki az optimális. Esetleg másoknak is hasznára válna.

7vpav5d32

Szervo homokozó topik elején megtalálod.

s7manbs8

Köszi a tanácsot, megnézem.

x4rhew5r3

Én is itt folytatnám a léptető-ben elkezdett eszmecserét.
Gondolom a gecko 8 bites bit-es (+/- 127) számlálói és különbség képzője, meg az alacsony step frekihez jobban illeszkedő kis felbontású enkóderek vittek be Téged ebbe a modellbe, de ebből nem szabad általánosítani.  
Abban környezetben ez egy kompromisszumos megoldás, és a kompromisszumok ellenére kiválóan működhet.
Azonban hiba lenne ezt követendő megoldásként beállítani, mert ha nem is a top kategória a megvalósítandó cél, de az elméletet és bonyolult számításokat megkerülve, mégis csak ott lehet a helyes megoldás. Márpedig ott nagy felbontású enkódereket és nagy felbontású hibaaritmetikát alkalmaznak.
Tévedés lenne a step/dir vezérlési módot kikiáltani a léptetőmotorokra korlátozni, mert komoly és mai vezérlőket gyártanak és használnak impulzus vezérelt módon. Nekem is van 3,5 kW-os hajtásom step/dir bemenettel.
A cél természetesen az ideális modell, márpedig azt az analóg modell közelíti meg a legegyszerűbben. De mint ahogyan Tibor egységugrása is a célrendszer időállandóihoz képest elegendően nagy frekveciájú step sorozattal mozdította meg a léptetőmotort, a nagy felbontású enkóder, a nagy sávszélességű vezérlő és a nagy frekvenciájú step jel előállítására alkalmas mozgásvezérlő fogja jobban megközelíteni az ideális modellt.
És egy szó sem esett integrálokról...:)

000000000

Szia Sneci!
Szeretem a szakszerű, higgadt hozzászólásaidat,
gratulálok érte Neked.
Már csak Péterben kellene elindítani a mi-mivel
függ össze című szervo hajtástechnikai gondolat
sort...:)