Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Figyelj Svejk!
Kb. 100 dolgot még nem azonos módon
értelmezünk mindig szakmailag, de azt negyon
nem csípem, amikor ilyeneket írsz:
"..de nem látom még mindig azt a fenomenális
értékét a dolognak amit Te ezekkel a bazi nagy
ugrásokkal elérsz. Ezt kellene neked velem
megértetni.."

Segítek megint megértetni pár példával, ténnyel:
Szerinted egy 100-as főorsó encoderrel készített
CNC esztergált M 1.6 menet 1000-es fordulaton
9-10 fogással semmi?
20 Hz-el század pontosan érmét digitalizálni mechanikus szervós fejjel semmi?
Lézerrel 5000 mérés/perc semmi?
És amit már ismerhetsz 1 éve, ez a szinkron
lefejtő marás semmi?
http://cnctar.hobbycnc.hu/Tibor45/Robsy SAS3.mpg" TARGET=_fnew>marás

Ezek soha nem jöhettek volna ilyen minőségben létre, ha nincs mögötte iszonyatos mennyiségű
egységugrás teszt, hiszen ezeknél az alkalmazásoknál ez egy üzemszerű állapot.

Úgyhogy kérlek ne vond kétégbe ezeket a szerény eredményimet, csak ezért, mert állandóan nem
rohangálok videokamerával a kezemben.

s7manbs8

Hát ezek nem semmik, én menetet már próbáltam vágni de csak műanyagba, meg vagy 100-as fordulaton, meg léptetőmotorral. Én elhiszem, hogy nem olyan egyszerű ilyen eredményeket elérni,mégha svejk nem is.

000000000

Na igen a Mach már hiteles komplett mérő program
is... Ne röhögtessed már ki magad ilyen
állításokkal. Tudom, hogy már a krumplit is
megpucolja az n-edik ablakában, de azért
mégis bevonni bármilyen komoly, és hitelesnek
mondható mérésbe, az picit sok nekem.:)

s7manbs8

Ha eldöntitek egymás közt, hogy mennyi legyen az "elhanyagolható" mértéke, akkor lehet a Mach is beleférhet a precíz mérőeszközök kategóriába.

000000000

Igazad van, a talicska kereke is forog, meg
a fogorvosi fúró is. Olymindegy, van az az
"elhanyagolható nérték", ahol csak ez számít a
kettő között.:)
Apropó, a fenébe is, de jó lenne most egy
egész grillcsirke finom ropogósra sülve.:)
Többet érne most hirtelen, mint ezer
egységugrás.:)[#finom][#nyes]

s7manbs8

BUÉK az összes szervómotor nyúzó tesztMAN-nek ! Itt az utcánkban már pufogtatnak, bár még csak 30-a van, nem tudom hova ez a nagy sietség ?

Neked Tibor45 pedig külön azt kivánom,  repüljön be a szádon az a sült galamb, elnézést sült grillcsirke, ha te azt jobban szereted ![#integet2][#crazya]

bmejdz9nu

Na milyen szép termés lett megint a semmiről :) Azaz körbe-körbe ugyanaz...
De lassan egy két dologra rájöttem, azaz kezdem a (az elméleti) "lelkivilágodat" megérteni :)

Encoder: (már írtam)
Ha a motoron pl. 2000cpr-es van (ami azért ritka) és van pl. 24.000Khz max step frekim (szintén ritka ) akkor (sajnos) 1X-es üzemód a megfelelő választás.  
Ha encodert kell szerelnem egy motorra akkor 500-asért nyúlok mert az csak 3000Ft... (4Xben = 2000imp) míg a 2000cpr-es 12.000Ft (1X-ben 2000imp)
Gondolom ez logikus? vagy te 3000Ft-ért tudsz 2000cpr-es encodereket? Vennék!!!

Ez az eszterga főorsó felpörgetés egy gomb nyomásra...  
Na itt értettem meg, hogy te olyan szoftvert használsz ami nem tud gyorsítási függvény szerint felpörgetni a motort. (vagy rosszul csinálja)
Ezért minden motort (a gyakorlati rossz tapasztalok alapján) egységugrással indítod.

Kismotorok és nagymotorok.
Kismotor: Egy puskagolyó sem Zero idő alatt gyorsul fel...de azért elég gyors... :)
Nagymotor: A Nasa honlapján találsz űrrakéta indításról videókat... mivel a rakéta nehezebb ezért indításkor a gyorsítása is kisebb... de puskagolyóval nem lehet embert, műholdat küldeni földkörüli pályára...  

Talán, ha egyszer elveted ezt a "kalapácsütéses" motor indítási álmot... azaz tudomásul veszed, hogy egy pici motort még-még lehet, de egy marásra használható nagyságot mér nem lehet szinte zero idő alatt felgyorsítani és szükség van a ramp görbére amit egy jó vezérlő szoftver tud szolgáltatni.

Áttétel: 10mm/sec... a te max. "álomsebességed"???  
Na persze elég ha 1000Nm-hez valószínüleg elég erős mechanika kell, főleg ha egységugással indul... és nem esik szét:) ja és 10Watt :)

http://www.mszh.hu/English/kiadv/ipsz/200510/images/3.gif" border=0>

svejk

Bocsika, félreértettél, vagy nem jól fogalmaztam .
Én nem vonom kétségbe a Te eredményeidet egy percig sem, ezt már párszor tisztáztuk.

Én arra írtam ezt a fenomenális értéket, hogy miért kelnek neked ezek a "hosszú" egységugrások.

Hiszen itt most többek közt ez képezte a vita tárgyát.
Amikor digitalizálsz, meg 1,6-os menetet vágsz akkor sem 12345 lépésesek az ugrásaid.
A géped hiányoságait meg tudod állapítani a +-128 stepértékű egységugrással is, nem így van?
Ha nem akkor arra kérem a paraszti magyarázatot hogy miért? Miért? Miért?..nem értem...

svejk

Tibor45!  
Kibeszél itt a Mach mérési tudásáról??
Légyszi olvass már vissza!
Én csak azt állítottam mindez ideig hogy a Mach-el is lehet megfelelő sebességű egységugrás jelsorozatot előállítani.
Te ezt az állításomat az elejétől nevetségesnek tartottad, és jesszusomoztál.
Akkor most ki bánt, kit?

svejk

Na megyek mert éjszakás voltam, holnap megpróbálom dokumentálni a Mach egségugrásjelét.

Addig is még egy kérdés/kérés.

Légyszives jelöld meg azt az összeget amennyiért kiadod a kezedből a DOS-os egységugrás sorozatot generáló progidat.

Ha reális az ár részemre, én kifizetem neked, csak hogy legalább egy vitapontunk a süllyesztőbe essen.
Természetesen utána itt a fórumon mindenkinek elérhetővé teszem, (feltételezem hogy a másolásvédelemmel nem foglalkoztál)

Addig meg jó lesz nekem az eddigi Mach is...  

svejk

Egyébként meg hülye vagyok, mit erőlködöm itt a dokumentálással. A 66kHz-es kernelfrekit már egy közepes gépen tudja a Mach.  
Ez a freki remélem belefér az 1-2 nagyságrenddel nagyobb frekibe, hogy tesztelni tudjuk a hobbysták álmaiban levő 10ms-os időállandójú gépezetet.

s7manbs8

Vagy dugd rá a hangkártya kimenetedrea motorvezérlőt, és adjál rajta ki 44kHz-et, az nem elég, az pontos. Persze négyszögesíteni kell a jelet, meg ilyesmi, normálist kapjál, de az egy két alkatrészzel megoldható ! Elég hozzá egy P1-es is.

s7manbs8

és adjál rajta ki 44kHz-et, ha az elég, az biztosan pontos, mindegy közbe mit csinálsz a windows-oddal.

4mjnxdwuu

Üdv. már többször beszélgettünk a témáról...
De valami nekem sem világos...?  
Az ideális egységugráshoz az lenne a legjobb, ha a vezérlőt feltöltjük  a lépendő lépések számával....  
De ha a step bemeneten keresztül csináljuk akkor is időben elhanyagolható az egész rendszer reakcióidejéhez képest. / tehát így is jó.
Ha valami csoda fojtán lenne 1 ms -es állandóval rendelkező vezérlő motor páros, akkor is 1 nagyságrend lenne 10kHz step frekinél a kettő között.
Tehát ha pl: a Mach program 20kHz vagy 40kHz vagy akármannyi... frekvenciával kiadja a step jeleket mégha kissé változó frekvenciával, illetve impulzus szélességgel is. de a lényeg hogy kiadja. ( mivel jelen esetben ez elhanyagolható) Nem ???

000000000

"A géped hiányoságait meg tudod állapítani a
+-128 stepértékű egységugrással is, nem így van?"    Nem.  

"Ha nem akkor arra kérem a paraszti
magyarázatot hogy miért? Miért? Miért?..nem
értem..."

Hagyjuk már ezt a Varsányi féle bűvös sületlen
128-at, semmi értelme, egy játék szám, #7718-
ban is írtam róla.

1. példa Egy motor max. fordulatszáma 6000
1/min. A gyárban nem 128 1/min-re mérik be az
időállandóját, hanem 6000-re.

2. példa Adott egy szervo, (pl. az enyém), ami
úgy is üzemeltethető, hogy ha éppen nincs step
jel küldés, megszűnteted átmeneteileg a
motor tengely tartást, kézi tekerentyűvel
eltekered a CNC géped asztalát pl. 500 mm-el,
és mivel belül több millió inkrementumot absolut kooordinátában tud tárolni, ha újból
bekapcsolod a tengelytartást, és nem törölted
az utolsó popzíciót, akkor félméternek megfelelő
egységugrás jelként, magától "visszaugrik"
a helyére, majd folytathatod a munkádat step-dir jelekkel is.
3. példa. Folytonos, folyamatos forgatom a
munkadarabot, minta videón, és "csak" az a
feladat, hogy 180 fokonként sugár irányba
változik az átmérő 10 mm-ről 20-ra, majd 20-ról
10-re.
Szerinted egy ilyen lefejtő applikációnál
mennyi idő van arra, hogy ez megtörténjen?

Azaz aki nem a gyikocskához mér mindent,
és nem arról koppint dolgokat, mint Péter,
valamint nem csak csapágyfészkeket akar
marogatni egész életében, beláthatod, hogy
végtelen azon példák sora,
ahol ennek a drasztikus ugrástesztnek is óriási
jelentősége van.
Csak még soha nem jutott az eszedbe egy ilyen
eset sem, de ettől amint a fenti példák
mutatják vannak.
Az meg nehogy már érték legyen egy szervónál,
hogy csak lefagy ha kell, ha nem 128-nál, és