Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

svejk

Félreértés ne essék, ugye nem gondolod hogy én a Tiédhez akarom hasonlítgatni ezt a mérési felépítést?
Ehhez nekem semmi közöm csak mint írtam nekem ez elérhető..

000000000

"Namost Tibor45 es a "szakma" a fenti nem
nyessuk le a sarkot feltetel helyett azt a feltetelt hasznalja, hogy:  

PONTOSAN ELERJUK ODA-VISSZA MOZOGVA AZT A POZICIOT AMIT A KIADOTT STEPEK SZAMA ELOIR"

Nagyszerű, és mi van pl. a #7768 3. applikációnál, amikor folytonos, állandó
sebességű a munkadarab forgómozgása?

svejk

Szép, gratula!
Köszönjük az érthető összefoglalást.
Ezek közül semmivel sem vitatkoznék, és tisztában is vagyok(unk) vele.
Szerintem ezt a leírást a kezdők is értik.

De akkor ha nézem a Magi féle Sentinellel, meg a sarkot sem vágja le, meg be tudom állítani akkor miért nem jó az úgy és miért kell nekem 12345 lépésű egységugrást csinálni?
Ja, mert az nem tudományos, nem "szakmai"?

A nagy hibatárolóról meg csak annyit hogy Te is leírtad: "A palya persze HIBAS lesz !!! "
(Ezt az utolsót a Varsányi nevében írtam :)))

000000000

"miért kell nekem 12345 lépésű egységugrást
csinálni?"
Írás helyett gondolkozzál a 3. eseten, aztán
majd rájössz.:)
Segítek egy picit egy kis animációval:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Tibor45/mar%f3-eszterga.gif" border=0>
Szerinted itt kb. mire jó a 128?

000000000

Mert az pozico egyeg ugras az imenti sebesseg egyseg ugrassal szemben...

Ekkor azt jatszod, hogy a vezerlobe betolsz egy jokora pozicio hibat annak "béna" allapotban...

Vagy ugy mint Tibor45 az iment irta, hogy benitod es kezzel (kezi tekrovel, akarmivel) elmozgatod vagy ugy hogy ROVIDEBB ido alatt mint egy szervociklus bele geppuskazol parezer steppet....

A hatas ugynaz lesz!
A kovetkezo ciklusban NAGYOT NEZ a vezerlo es minden erejevel probal JO poziciob a kerulni.

Mert eloallt szamara a pozicio egyseg ugras!
Azaz NULLA ido alatt mashol kene lennie mint ahol van...

Mivel ne midealis vezerlo nyilvan NEM NULLA ido alatt lesz ott es nyilvan valamilyen gorbe menten fog a jo pozocioba kerulni.

Ittjon be a kepbe a "preciz idoalap" kerdese...
...mivel a gorbet ido-pozicio alakban rajzolod.

A gorbe alakja aztan MINDENT elmond a hajtasrol.
Idoallandokat, tulloveseket, lengeseket, max gyorsulast, stb...

A gorbe alpjan tehat  
lehet minositeni a teljes rendszert
lehet hangolni a PID parametereket

Ill. ki leht szurni ha nam eillik egymasjoz a vezerlo-motor+hajtas-mechanika szentharomsag

000000000

Mivan ..ugyanaz van...

Adott ido alatt ODA KELL erni egy ADOTT pozicioba...

Az idot es tavolsagot pedig a munkadarab alakja es a tokmany fordulat fogja eloirni.  

Csak itt nem a derekszogu sarok lesz lenyalva, ha megsem er oda eleg gyorsan, hanem alakhibas lesz a munkadarab...az elmeleti alakhoz kepest.
vagy TÖRIK a szerszam szelso esetben...

A fuggoleges hatar sebesseg pedig nyilvan megszabja mekkora max tempoval foroghat a tokmany!

A tetu lassu fuggoleges mozgashoz is letezik eleg lassu tokmany forgas... tehat a kerdes
nem a gyarthatosagrol szol, hanem CSAK a fuggoleges hajtas kepessegeirol....

(esetleg a palya szamitas tempojarol, hogy gyozze adatatl ahajtast ha ropteben szamol a cucc adatokat, de ez GHz-ek vilagaban nem lehet igazan problema asszem...)

000000000

A mai két beírásoddal rendet raktál ám tisztességesen a fejekben.
Köszönöm az érthető, tárgyszerű "nem ködösítő" okításodat![#eljen]

000000000

"Ill. ki leht szurni ha nam eillik egymasjoz a
vezerlo-motor+hajtas-mechanika szentharomsag"

Ez a beszéd, minden emiatt van!

Én is így gondolom, és az egyik leghatékonyabb
teszt módszer erre a különböző határ szintekre
beállított, és korrektül levezényelt
egységugrás teszsorozat.

Svejk! Egyébként csak egy apró kitérő, de
szerintem ez is idevágó téma, ha  azt vesszük.
Te meg a Varsányi szerint csak 1.28 Voltra
kell méretezni egy 50 Hz-es hálózatot, vagy uram bocsá arra is van esély, hogy éppen a
szinusz csúcsán kapcsolunk be egy 1 KW-os
édes kis LRC kört. Gondolom ismered a
hálózati tranziens vizsgálati módszereket, dettó egységugrás téma.:)
Ezzel csak a mértékek, és lehetőségek igen széles spektrumára szerettem volna utalni, azaz
ha egy szervo találkozhat extrém helyzettel is,
netán állandóan szegénynek ez a dolga egy adott technológiában, illik arra is felkészíteni.

000000000

Bocs, de lemaradt, hogy "tomasz"-nak gratuláltam.

000000000

Na valamit lassan végképp nem értek..., néha teljesen azt írod amit én, néha meg mintha vitáznál velem, de már fáradt vagyok...

A döntő kérdés:
1. Szerinted kell felkészíteni egy
szervórendszert akár  10-100
mm-es vagy még nagyobb elmozdulások minél
gyorsabb, pontosabb és lefagyásmentes
végrehajtására vagy nem kell különös
tekintettel a G00 levegőben történő mozgásokra
is?

000000000

Illetve forditva i sigaz...

ADOTT MÁR KÉSZ cucc eseten kilehet merni MEDDIG tekintheto jonak...  

(egy adott pontosag turessel behatarolva a jo fogalmat)

s7manbs8

Ne haragudjatok, de én már ebből semmit se értek. Azt se nagyon, hogy hogyan lehet ilyen sok mindent írni valamiről, ami annyira egyértelmű, hogy a vak is látja. Vagy így 11 óra fele az IQ leesik 50-re ? Vagy csak az enyém ? [#wave]

000000000

A celtol fugg...mindent lehet eleg lassan csinalni palya szempontbol..a Te tokmanyos lefejtesed is...

Ha a celok kozt szerepel a termelekenyseg is a (az elvart merteku )pontossagon kivul akkor igen kurva gyors szervo kell....

Ha nemm akkor meg majd elkeszul a jovo hetre oszt jovan :-)

000000000

A G00 MINDADDIG lenygtelen amig  

- menet kozben nem teved el annyira, hogy torik a szerszam mert utkozik valamibe

-a vegpontot vegul megtalalja, mielott ONANN tovabb kuldenenk... azaz nem maszik el

s7manbs8

Figyelj már te tomasz fórumtárs. Én látom rosszul, vagy neked hiányzik a vessző a billentyűdről, vagy rossz a monitorom ? Meg mik azok a nagybetűs szavak, ez most itt az új stílus ? Vagy Tibor45  a vicc középpontja, azért csinálod ?