Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Köszi!
Nagyszerű, kiderült azonosan gondolkodunk.
A pillanatnyi 128-on túl is van élet.:)

HJózsi

A NAGBETŰS SZÓ nyilván hangsúly, hogy nincs meg minden ékezet, hát Istenem, ezt is tudjuk pótolni még IQ-ból... :) sokkal fontosabb a mondanivalója annak amit ír! [#wave] Én azért rágom a körmömet, Varsa mikor ért már meg valamit ezeknek a teszteknek a lényegéből ... Az egész év szinte ezzel telt el ... na meg a "félix" -  4X-el ... [#vigyor2][#vigyor3][#wink][#ijedt]

HJózsi

úgylátszik nemjól nyomtam ... elektronnak szántam [#wave]

s7manbs8

Én rögtön tudtam , hogy rám gondoltál.

000000000

igen tartalmi HANGSULY  

A szamitogepes melom 80-85%-a angol nyelvterultre tavmunka ezert nehezen talalom az ékezetes betűket írás közben, mivel ritkán irok "magyarul" elszoktam tőlük.

A keresgélesük meg gatol a tempos gondolkodasban+irásban...

Meghat 20+ éve kezdtem szamitogopezni-mélezni-csetelni es beidegzodott az ekezetnelkuli iras

s7manbs8

Ha karakterenként a fizetés 1 dollár, szívesen beszállnék, maximum 10 soros rutinokat basic nyelven vállalok . [#vigyor2]

000000000

Sőt az egyszerre gyors ÉS pontos hajtason tul is....sőt a leheto legprecizebb meresen tul is...

Igaz azok nem szamitanak kihivasnak, mert manapsag copy-paste es polcrol lekapva alapon is elerheto pl. az itteni hobbystak szamara is az a minoseg es teljesitmeny ami mondjuk 10 eve  is még az álom kategoria volt komoly cegek szamara is...

Amit manapsag pl. Magi kollega parhonapos (pareves?) nekifekves utan eload szervo cimen (tisztelet erte) az kb. COCOM listas titok volt nem is tul regen es egyebkent is szekrennyi TTL IC es par 8085 vagy Z80 valositotta meg mondjuk egy ERI/EPA/MVI-ben.

Mai aron szamolva horror (~szazmillo) osszegekert...es kevesek kivaltsagos tudasakent.

Most viszont parszaz ora alatt akár önkepzés alapon is ellehet erni a kello tudast !
A hw-t meg hazhoz viszi a futar ...

Kell hozza internet, keves angol, sok kitartas
es az ertelmes-logikus gondolkodas kepessege...
...es a legfontosabb a mukodes MEGÉRTÉSÉNEK vagya!

Persze sokat segit ha olykor valaki egy-egy temakor attekinto tájképét osszeszedi egyetlen vagy nehany irasba....

Aminek nem kell reszletesnek es halalpontosnak lenni eleg ha az osszefuggesekre ravezet a reszletek es pontositasok mar kibogaraszhatok önallaon hozza, amikor már  
"a zembör tudja mirű is van éppen nagyban szó"

Hat ilyen tajkepnek szantam az egysegugras esszet...Tibor45 meg majd pontosit es reszletez
mert ugy latom neki a tudas+reszletpontossag az erenye nem annyira az összefoglalas...

...es talan mint sok komoly tudasu emberben felsem merul a gondolatai kozt, hogy a masik fel nem igazan erti mirol beszel, mivel a mogottes alap tudast "termesztesen" feltetelezi a masik felrol...mikozben az szegeny kerdezni sem tud rendesen mert ALAPFOGALMAI hianyoznak vagy hibasak...

Aztan a felek haborognak, hogy:
- mé nem érti má mög ?!
- mé nem mongya má e röndösen?!

Hát mert nem azonos pályán jatszanak,  
hanem csak reszben átfedő palyan  
es raadasul elterő merteku jatekszabaly ismerettel....

s7manbs8

Te melyik égtájon vagy most ? USA-ból írkálsz ? Legalábbis nem ismerek olyat, akinek nincs vessző a billentyűjén. Nem mondassz rossz dolgokat. Érdeklődve olvasom írásaidat.

000000000

kecskemét...van ékezet csak nem esik kézre !

000000000

A Sentinel egyebkent tud pozicio egysegugras tesztet ?!  

Vegul is tudhatna, hiszen parancsbol atirhatna fű alatt a regisztert barmikor (akar mozgas kozben is) idolapja meg elvileg van sajat a PIC miatt...

A kiertekelo meg lenyegben ugyanaz sw szempontbol mint a mostani...csak nem
ido-hiba hanem ido-ut alapon...

s7manbs8

az nem messze van akkor, hajdúnánás.

x4rhew5r3

Péter is egységugraszt, csak nem vallja be. Amikor a szkóp mérőzsinórját hangolja négyszögekkel, az is az...

000000000

Igazad van Józsi, szinte az egész év itt a
szervo topikban a sületlen 4X, meg a 128
jegyében telt el. Ahelyett, hogy inkább
megfogadták, belátták volna egyesek a
segítőkész és picit talán többet hozzáértő
csapat (H. Józsi, Sneci, Tomasz, Psychobilly,
CsG, ..., bocsánat, akiket kihagyatam) műszaki
érveit.

Visszatérve a szakmához, egy újabb példa,
hasonlat: Robog a gyorsvonat 128 km/h
sebességgel. Hirtelen vészfékezni kell,
de mivel 128 cm alatt nem állt meg a vonat,
letilt a hajtástechnika, és szabadjára hagyja a
vonatot, majd megáll az valamikor magától is.:)

Ugye milyen vicces? Szervóban detto ez van.
Véletlenül túl nagy távolságot adtam meg,
rohanok gyorsmenettel a drága szerszámommal,
főorsómmal a gépsatu felé. Már csak 5 mm-re
vagyok, mikor is rácsapok a vésztop gombra,
abban a pillanatban a stepjel egységugrásszerűen
megszűnik. A csodálatos és minden körülményre
bebetonozott "szuper" 128-as hibatároló tilt,
majd szabadjára engedi a jó kis bika, dundi,
J-től és mozgási energiától még duzzadó
hajtómotort, és csattanunk egy nagyot hamarosan.
Ezzel szemben ha "normális" a szervóm, mint két
állat úgy fékez, és van esélyem megállni.

Semmi integrál, deriválás, józan paraszt ész.
Azaz könnyen belátható, hogy az ilyen játék
agyú, lekoppinbtott, két 20 Ft-os IC-re felépített szervo logikarész tulajdonképpen rosszabb ekkor is,
mint egy jó léptecses hajtás, mert az legalább
végig fékez, ahogy tud.

Szumma szummárum:  
Egy nem játék Hobby szintű szervorendszerben
illik figyelembe venni, hogy a pozíció
hibajel határ nem egy statikus primitív makacs
állandó érték, hanem önmaga is változó, időtől,
technológiától, szerszámpályától, G-kódtól,
...stb., függő bonyolult optimumok eredője.
Akik pedig ezt képtelenek megérteni, azoknak
jövőre van dolga, lehet új szervókat tervezni,
gyártani.:)[#nyes][#ejnye1]

bmejdz9nu

Nélkülem is szépen megoldódnak a dolgok... ez jó!
Köszi Tomasz a dolog másabb és érthető megközelítését!  

Kikapcsolom a végfokot, eltekerem a motor tengelyét, bekapcsolom a végfokot, visszaáll = Üveges Professzor is így csinálta anno a  TV-ben :)

Annyiszor leírtam már...
Szerintem a szoftver vezérelje a motorok mozgását... mindig!!!... azaz gyorsításkor is...
Ekzakt módon... ez a dolga!!! Ezért van benne gyorsítási és lassítási funkció!  
Ne a "buta" vezérlő amelynek az a dolga, hogy pontosan végrehajtsa a szoftver utasításait!
Léptetőmotoros vezérlésnél ez nem (volt) hiány?

128Bit...
Sok... már 32bit is bőven elég (teszteltem), ha jól össze van lőve a szoftver a hajtásrendszerrel!
Számoljatok ki a 128 bit hány mm pályahiba! "kőműves mester hibahatár"!
Nade mindenki úgy csinálja ahogy akarja...
Van aki az üres motort az asztalon pörgeti és és "élvezi" hogy nem tud letiltani a vezérlő...
Ez is egy szép hobby...:)  
Gondoljunk egy léptetőmotorra... Ott mennyi hibát engedünk meg? Na ehhez képest a 128 bit egy nagyságrenddel több!

Persze tudomásul kell venni, hogy egy 2 Kilós forgórészű motor lassabban gyorsul mint egy 10 "dekás" kisöcsse...:)
DE! A gyorsulási képességet nem a motor határozza meg, hanem a CNC gép mechanikai képessége! Azaz nem esik szét tőle...

A gyorsítási képességet kb. 99%-ban a mechanika és a motor határolja... és talán 1%-ban a vezérlő... tehát miről is van szó???

000000000

Jól értelmezem, hogy Péter a SW képességét kihasználva minimalizálhatja a hibatárolót és így tudja a rendszert optimalizálni....
Míg Tibor45 nem a lassító-gyorsító SW-t használva kénytelen az egységugrás teszttel meghatározott határsebességekre optimalizálni....
Bocs ha ez másoknak evidens.