Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Közbe filóztam! Igen jó ötletet adtál!
Megpróbálom a Talira a hibajeltároló "kicsinyességét" 32(!) bitesre csökkenteni az A300-on!!!
Todom, hogy elég a +/-32 bit is!!!... akkor talán elhiszed hogy a 128bit-is megfelelő...

Szerintem nem hibázna... (A TTL IC-k?)
Nagyon kemény zavarteszteket csináltam rajta... (jó a mikróba nem tettem bele, de volt minden - és semmi probléma!:)

bmejdz9nu

Nem láttad a teszteket? Teljes sebességgel ütköztetem a végpontoknak...(Gumibak + 128bit = kb.1mm-en elveszti a helyzeti energiát és leold...)
Tavaly a Talin pl. 480mm/sec-el... egymás után többször ... volt szörnyülködés is :)  
Minden szélsőséges tesztet elvégeztem! ... és elvégzek most is! Majd amit viszek a talira azon is megnézheted...

Sima ütközés már megvolt, sajnos többször is...:) Áramlimit (nyomatéklimit) működött...

e7c897sd8

Látod rc is azt írja, hogy nehéz jó mehanikát csinálni házilag. A jó mehanika nélkül "megkékül" a szervó áramköröd a felhasználás során!

De nem ezt kérdeztem tőled! Nem lehet a vezérlővel kompenzálni a meglevő mehanikai hibákat. Ezt tudod te is. A sebesség hajszolása pedig hihetetlen nagy lendületeket kelt a mehanikába. Megállásnál, irányváltásnál óriási erők ébrednek, melyeket el kell egy ilyen rendszernek viselnie. Egy csapágyház marást ne hasonlítgass össze egy csicsás 3d marással.  
Videózz és publikálj annyit, mint Varsányi Peti. Abból tanulunk a legtöbbet.

Ui.: most látom csak hogy sértődős vagy.... :-))

000000000

Kicsit azért még visszatérnék a felhozott képedre.
Mármint a 7375 –ben említettre.

Az, bizony a parasztvakítás iskolapéldája!

Köze nincsen a CNC technikához.
Kár volt hivatkoznod arra az ábrára.
Egy közönséges mechanikus gravírozó szerkentyűvel is készülhetett.
Persze, könnyen tudnád cáfolni állításomat.
Mutatsz egy videót, ahol néhány kódsor változtatásával változtatsz a mintán.
Ennyit a szaktudásról.

HJózsi

Csak szorongatod azt a fehér botot... pedig próbálom mondani: " Nyisd ki a szemed és láss! " ...  Te esetedben a nagy hibatároló csak a méréshez, beállításhoz kell aztán a vezérlő sw-ben a motor tuningban beállíthatsz olyan értékeket, ami kényelmes a rendszerednek és valóban leveheted 32-bitre akár a méretét... Te a mérés lehetőségét veszed el magadtól és a végleges beállítással kezdesz ami az utolsó lépés ...
Egy főorsó motor meghajtása esetén a futási pontosság nem szempont, a hibatároló lehet sokkal nagyobb, ha amúgy a rendszer más elemét nem lehet tetszőlegesen növelni ( tápfesz, motor áram ... )

Egy hibás működés nem hittanóra kérdése, hanem adott esetben tény ... én ezt a gyíkkal megtapasztaltam... 4 "szorzó" panelből egy-el működött megfelelően, amásik háromnál incrementális hiba ... a 4 panel egyforma volt ... állítólag... de emlékezz csak vissza az általad belinkelt kartondobozra ami tele volt gyíkkal, mondván ez a szervíz ... nos minden bizonnyal nem a TTL áramkörrel van a baj hanem a panellal ami sok hiba forrása lehet ...

HJózsi

Péter ... az a mozgási energia... azt a gumibak betárolja (mint rugó) és részben felemészti  persze mindezt úgy, hogy a másik oldalon a mechanikát nyomja, mindaddig amíg le nem old a vezérlő...

svejk

Hej, de jó is ha nem nekem kell vitáznom :))
Kívülállóként olvasva természetesen mindenkinek igaza van.
Egy viszont biztos hogy nem véletlen nem lehet mostanában gépépítésről hallani netalán képeket látni.
Mivel tökéletest nem tud senki alkotni, ezért fel sem meri említeni :(

000000000

A Fórum negatív kisugárzása miatt, mindenki (aki épít) magában tartja!
Egyetértek veled...

HJózsi

Pont tegnap gondolkoztam azon, hogy milyen kevesen írnak be, inkább bölcsen hallgatnak... Viszont szerintem az olvasók száma biztosan ugrásszerűen megnőtt, mert a Szomszédok meg a Győzike már unalmas ... [#nyes][#nyes][#nyes]

svejk

Igen erre céloztam, saját bőrömön is tapasztaltam. Persze sajnos az is igaz hogy én is kapható vagyok a kritikus nyilatkozatokra.
Csak hogy pl. ez a téma is már hányszor lefutott erdménytelenül és nem másért mert mindkét félnek igaza van.
Varsányi a hobby oldalról közelítve érzi a lehetőségeket, az ellentábor pedig a profizmus, ipar oldaláról engedménynélkül.

000000000

Részben igazad van. De a Győzike szindróma már erősen begyűrűzött egyesek társalgási stílusába. A sajtó nyomására pedig lassan kötelező is lesz. És akinek nem tetszik, azt lerasszistázzák. És ez az igazi tragédia, nem pedig az egységugrás hiánya vagy megléte. Az műszaki dolog. Az előbbi meg a világvég kezdete.

000000000

A kritika, nem biztos, hogy negatív kisugárzású.
Jobban visszaveti a dolgot, ha a problémákat a szőnyeg alá söpörjük.
Nem szabad marógépnek nevezni a szerényke gravírozót, mert megtéveszti az építeni szándékozót.
Ha, valaki annak a tudatában kezd bele a dologba, hogy fémbe, fába karcolászhat ezt-azt, becsapva sincs és a végén nem marad el a sikerélmény.
De, ha közben olyanokról olvasgat, hogy „egységugrás” és hasonló varázsszavak, hát nem tudja hová tenni. Nem érti, hogy a marógép, mitől is az. Nem biztos, hogy mindenki alapból tudja, hogy egy maróval lehet gravírozni a gravírozóval, tuti, hogy az istennek nem lehet marni.
Szóval, nem a negatív kisugárzás – mert ilyen nincsen – hanem a két, vagy több téma összemaszatolása teszi visszahúzódóvá az építőket.
Valljuk be, páran úgy fogtak bele az építésbe, hogy alapvető forgácsolási ismereteik sem nagyon vannak. Ezért aztán gőzük nincsen, hogy mit is várjanak el gépüktől.
Azért próbáltam saját példámon rávilágítani az ágy és szánok kérdésére, hogy másokat ne sértsek.
Többen is írták, hogy a forgácsolás is egy SZAKMA.
Nem is biztos, hogy a legegyszerűbbek közé tartozik.
Úgy gondolom, hogy a dolgokat szépítés nélkül és valós esetekre érdemes tárgyalni, hogy ne csalódás legyen a vége.
Sajnálom, valakit akaratom ellenére megbántottam.
Nem a kedvét akartam senkinek elvenni.
A kedvét az veszi el az embernek, ha eleve halva született dolgokkal próbálkozik.
Mint írtam is, Tibi45 reakciói tetszenek. Talán azért, mert tudom hová tenni.
És aki, csak hobbiból gravírozni szeretne, annak nem mindig érthető.
Vannak szakmai villongások is. Miért lenne baj? Ettől, szerintem egy fórum, csak több lesz.

Elnézésedet kérem, de nem kioktatni akartalak, csak leírtam egy lehetséges nézőpontot.

000000000

Persze, megértelek én, de amikor csak beleolvasok a Fórum (már több) topic-jába, csak a veszekedéseket látom! Én nem mondom meg (nem is tudom), hogy kinek van igaza, vagy ki ámít... ez mindig nézőpont kérdése... csak az eredmény a veszekedés, amitől egy fris gépépítő már eleve elretten (nem hogy megmutassa, kezdőcske, sok sebből vérző, de mégis neki a "nagy mű" gépét)! Szinte biztos (lehet) benne, hogyha kitenné, 2-3-an a torkának ugranának...

000000000

Az építésben ez most biztosan egy amolyan uborkaszezon. Nincsen téma és jobb híján csesztetés van. Le fog ez menni. Egy házasság sem mindig puszi-puszi.
Úgyis előjössz egy újabb fejlesztéssel, aztán az lesz a középpontban.

No meg, szerintem a tapasztaltabb versenyzőknek kellene elkezdeni, hogy bizony, itt és ott én is elcsesztem, mert ez is benne van a pakliban.
A butábbja kárövend egy kicsit és kit zavar? Az okosabbja, meg tanul belőle és kész.

Riboga

Van egy bit, amivel ez bekapcsoltam a vezérlőben.
"Parameter Unit monitor
output lever change

0 Position deviation monitor set for 1 command.
1 Position deviation monitor set for 100 commands."
E nélkül szinte semmit nem látni a trace eredményeken. A 3-4 bit állandósúlt hiba az sok?