Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Nem értitek a "fifikámat"... de a Talin ha lesz idő kifejtem... (addíg a Gecko Corp. is hüle marad :)

HJózsi

Nem kell kifejteni, világos a fifikád: önkorlátozás, hogy ezzel egy vélt biztonságot és pontosságot teremts magadnak.  Az A300 az év vezérlője lehetett volna, ha nem tiltod le a designert a jóval nagyobb, de jumperelhető hibatárolóról!!!! Jumperelhetted volna akár 32-re is, hogy még jobban önkorlátozhasd magad... de jumperelhetted volna 2048-ra is ahol már rendes egységugrás jelekkel mérhetted volna a mechanikád és a motorod képességeit, összehangoltságát... persze inkább az önkorlátozást választottad ... nagy kár ... mert nagyon szép munka ...  talán majd Grísáék megcsinálják ...

000000000

Tibor45!

Bárki, bármit is mond, nekem nagyon tetszik a stílusod. Komolyan mondom és nem pejor.
Attól függetlenül, hogy tudásom a béka segge alatt van a Tiédhez képest.

Sajátságosan közelíted meg a dolgokat.
Nevezetesen.
Hogyan nem lehet megcsinálni azt a valamit?
Olyat, még nem olvastam, hogy hogyan lehetne.

000000000

"Olyat, még nem olvastam, hogy hogyan lehetne."

#7375 Pl. így is lehet.

e7c897sd8

Szép munka! De tényleg! Ha volna kalapom megemelném Tibor elött!

DE ez már profizmus! Olvastad már Tibor mi a fórumunk neve? Segítek: hobbycnc. A legtöbbünknek nem kell 200000 soros kódból dolgozni. Egy műszer előlap kivágásnál pár négyzet, téglalap és egy két speciális forma elkészítéséhez használom a gépemet a legtöbbet mostanában. Néha egy két felirat gravírozása.

Mennyibe is került a te profi rendszered?  
Ha őszintén leírod nekünk az árát én is megírom mennyibe van nekem most az egész. Hiába próbálsz a mehanika hibáin lovagolni. Azzal mindenki tisztában van, hogy nem tud házilag ipari minőségű mehanikát készíteni. Szoftveres hókusz-pókusz lehet ugyan, de a gép mehanikai tulajdonsága meghatároz mindent. Természetesen az jó dolog, ha előre meghatározzuk  a gép maximális terhelhetőségét és soha nem terheljük annak közelében a rendszert. A lényeg az, hogy a felhasználó pontossági és sebesség igényét kielégítse az épített gép.

000000000

Úgy érzem, hogy ismét ízelítőt kaphattunk a mellébeszélés iskolapéldái című gyűjteményből.
Köze nem volt a válaszodnak a felvetésemhez.
Ettől függetlenül, nagyon látványos!

A többiek nevében én nem tudok nyilatkozni és azt hiszem, hogy a fene nem is kért rá.
Az üggyel kapcsolatos álláspontomat azért leírnám.
Nem azt várnám én el, hogy konkrét receptet adjál közre. Nyilván, hogy annak piaca van.
Azért, valami ködös elvi állásfoglalás, szempontok, vagy hasonló néha nem ártana a részedről.
Bocsáss meg az alpári kifejezésért, de az ellenvetéseid sokszor nem több, mint fikázás.
Hivatkozol egységugrásra és pár sablonra. Bizonyára, azok is szempontok. Amit megfigyeltem, kicsit sem ostoroztad az igen silány mechanikát.
Az elméleted, ragyogóan szántja a levegőt, de valós körülmények között (fa mechanika) kutyagumit nem ér.
Az itt legtöbbször leírt mechanikáknak nem az egységugrás lesz a legnagyobb problémájuk.
Bizonyára elkerülte a figyelmemet, de nem láttam tőled, hogy szóba hoztad volna az ágyat, szán szerkezetet és egyebeket.

Ne érts félre, nem bírálom, vagy felülvizsgálom a tudásodat!
Arról tettem pusztán említést, hogy az elméleti fejtegetéseid nem biztos, hogy megszívlelendőek hobby körülmények között.
Ugyanis, amiket leírsz, abból az látszik, hogy hogyan NEM lehet valamit megcsinálni.

bmejdz9nu

Nevezzük önkorlátozásnak - ez tetszik, végül is az!  
Korlátozni akarom magamat, hogy csak olyan hajtásláncot csináljak ami (minden esetben) tudja követni a poziciót max. +/-128bit (step jel) hibával... ami nem kevés...
Ha egy CNC-nél azt akarom, hogy 1-2 step jel eltérési pontosan marjon akkor szerintem a 100x-es megengedett hibaszint több mint passzol hozzá :)

Egyébként tudom, hogy te miért kedvelnél több hibajel tárolót... és ezt meg is értem...

Az IC 8;9;10;11;12;13 helyére beteszel foglalatokat és abba passzoló de "dupplázott" összehasonlító és tároló képességű segéd-feltét panelt tervezel... és kész...
(az alapkapcsolásból szinte adott a megoldás hozzá)

Tehát ha nagyobb tároló kell megteheted...
Nekem nem volt és nincs rá rá szükségem... szerintem tudod is miért...

000000000

Neked is azt üzenném, amit Kozmaj-nak az előbb
a másik topicban.
Konkrétumot írjál, ami szakmailag nem igaz,
és én mondtam. A többi szubjektív rizsa,
vélemény, és emberi hozzáállás kérdése, tehát
nem fórum téma.

e7c897sd8

Tibor!

Régebben Varsányi Peti gépéről megállapítottad,hogy nem megy át a tesztjeiden. Még igazad is lehet. Azóta is használja megelégedésére. Mindent meg lehet úgy vizsgálni, hogy miért nem jó. De ezért szeretünk!

000000000

„vélemény, és emberi hozzáállás kérdése, tehát  
nem fórum téma.”

Nem érzed a csapdát?
Leírtad a véleményedet és egyben azonnal meg is cáfoltad.

Természetesen, nem tudom cáfolni a szakmai fejtegetéseidet!
Egy a bukta velük.
Hobby szinten semmit nem lehet velük kezdeni.
Amúgy, nagyon jók!

bmejdz9nu

... és jobb lett mint gondoltam...:) Kár, hogy nem bírom elvinni a Talira... (több mint 140Kg... rossz fogás lehetőség... kicsi kocsi... és nagyon féltem)
Persze csak úgy nézegetni is jó lenne... de ha működne ott és marna, dolgozna... az lenne a legjobb...
Egy egésznapos bemutatáshoz kellene talán 100Kg alu? :) amiből forgácsot csinálnék :)

000000000

Igen az Ő megelégedésére használja.
És hány komolyabb 3D-s munkát mart ki, és nem
láttam még azt a videót sem, amikor anyagban
hasít 180 mm/s-el, azt sem láttam, amikor
0.5-ös maróval kétszer-háromszor egymásután
nagysebességgel végig megy.
Ezzel szemben a tények:
30-60W-ot igénylő előtolási
sebességgel marogat design Corell program játék
pontosságú HPGL-ével a bazi állat túlméretezett
400 W-os lomha motorjával, és állandóan attól
retteg, mi van ha ütközik.:)))
Az 5 ms-os motorja le van butítva 50 ms-ra,
és ehhez is néha 20 A kell.
A sztervo rendszere életében nem látott Greatz hidas
tápot, hanem stabilizált, 3 darab sorbakötött
kapcsolóüzemű tápról megy.

Egyébként meg valóban, forog a motorja, tehát
működik! Hurráááááá.:))
Hagyjuk már az egész támát, mert végképp
elborul az agyam azon, hogy egyesek képtelenek
megérteni az elemi dolgokat, megsértődnek a
szakmai kritikán, nem foglalkoznak
műszaki optimalizálással, hanem óriási duma
és mellébeszélési képességgel megáldva üzengetnek
vissza nekem, és utána még én vagyok szerintük
az ilyen meg olyan ember.

Lefordultam a támákról, nincs időm
ennyi értelmetlen, meddő válaszolgatásra.
Szép napot Mindenkinek!

HJózsi

Na, ha már érted, hogy nem a hibatároló méretétől függ a pontosság, akkor célszerűbb lett volna akkorára méretezni, hogy az ipari pontosságot megcélzott mechanikád és hajtásodat annak megfelelően mérni lehessen határadatokra...
Ha nem egy marék IC-t kellene emeletes panelon rászerelni, talán még OK, is lenne... az emeletes panellal rendesen megjártam a gyíkkal... húsbavágóan ... :( csak azt nem csinálta rendesen ami a feladata... pontosabban hibázott... három panelt is cseréltem benne, ugyanaz... majd egy negyedikkel jó volt .. elvileg ugyanolyan kártyák ...

000000000

Igen a problémát én is abban látom, ha csak irreálisan nagy motor erővel növelem a rendszer sebességét.
Nekünk hobbysoknak jóval nagyobb kihívás erős-pontos mechanikát csinálni.
Szóval a kínai hobby esztergára sem véletlenül tesznek 500 W-os motort, pedig 5 kW-al mennyivel erősebb és gyorsabb lenne.
Ezért az előtolás-fogás  összhangját kell megtalálnunk az adott gépnél.

Abban azért biztos vagyok, hogy VP gépe 3D-ben is kiválóan fog dolgozni. De mi lesz az első nem végállás felütközésnél?

bmejdz9nu

Tibor, Tibor... nem kéne így csinálnod... körbe körbe ismétled magadat...
Még a végén azt hiszik, hogy nem értesz hozzá azért...

Ha hiba lenne a gépembe már korrigáltam volna... de sajnálatodra nincs mit...  
Mindössze a főorsókat cserélgettem egyre nagyobbra... hogy passzoljon a mechanika erősségéhez, pontosságához...

A "400W-os" motorok valóban túlzás... de Te írtad, hogy a Bautz motorok kicsik lesznek és hogy kell az áttétel...
Én meg hüle kicseréltem, persze volt némi előnye de nem az amit írtál...  
Kár, hogy Svejk előbb nem csinálta meg a számítást...

A gép lomha :) ... 240mm/sec-re tud gyorsulni 30ms alatt... de a machanika sajnos folyamatosan csak 240mm/sec-re csak 100ms-os gyorsulást visel el...
Azaz pl. 60mms-re ennek a negyed ideje alatt gyorsul... Ez kevés? Nekem nem... Mint a kalapács úgy mozog...:)
És tudod valós a mozgás mert kicsi a hibajel tároló... :)
Talán nem tudod, de a nyomatékot lehet szabályozni az áramkorláttal... :)

Kapcsoló üzemű táp és egyebek? Hogy jön ez ide?