Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

HJózsi

Hát nem gondoltam hogy a Winpicit hasonlítod a ladához ... na mindegy,... tényleg sokkal kevesebbet tud mint a Mach3 ... persze van akinek az is elég ... nem kell mindenkinek Merci ... [#buck] na részemről a hitvitának vége, ahogy Laslie mondta "kinek a pap, kinek a paplan..." [#nyes][#eplus2][#idiota][#vigyor4][#vigyor2]

000000000

Köszi! 4 mm-es tkf. rádiusz maróval, 12-15 ezer
1/min fordulattal. Bocsi, de egyelőre még nem
pubklikus, elég sok melő van egy ilyen
lefejtett, átlagtól eltérő felületben.

HJózsi

000000000

Szia Péter!
ÁÁÁÁ, de jó..., üdvözöllek a CNC művészklubban!:)
Látod-látod lelked mélyén azért csak teszik
Neked az ilyen eszterga-maró felállás is.:)

bmejdz9nu

Hát egyszer én is (CNC) művész akarok lenni...
Ez a PCDreh-t majd ha csinálok esztergát szívesen kipróbálnám hozzá... úgynézem elég jó...
Már gyűjtöm a hozzávalókat... mármint az esztergához... de nem egy "közönséges" CNC eszterga lesz ám...:)

000000000

Remek lesz, ha beszállsz ebbe a témába Te is.
De előtte még írjál a németeknek, gyenge az
animációjuk vagy a programjuk is, nincs ugyanis
megcsavarva a felület, és nem változik a
keresztmetszete sem.:)
Ja még egy apró gondod majd akadhat: itt
üzemszerű állapot a sok kisebb-nagyobb
szervo egységugrás. Úgyhogy jól gondold meg,
mire vállalkozol majd.:)

bmejdz9nu

Jössz a Talira A300-ast ugrasztani?
De csak úgy lenne fer... ha:
1. Ugyanazon mechanikán azonos motorral különböző vezérlők.
2. A vezérlőt ... hibajel tároló határait figyelembe véve...
Mert tudod a 128bit nálam a maximális hibajel nagysága, ebből pedig nem engedhetek - ez is már nagyon sok nekem:)

fs9s63xkf

Érdekes. Honnan tudod, hogy 100-szorozva jelenik meg az eltérés?
Van az a Feed Forward paraméter, neked ha jól látom akkor a CN-1D, ha ez nincs 100%-on akkor sosem fogja normálisan követni a pályát legalábbis az én vezérlőm. Szerintem emiatt vannak ezek a hatalmas eltérések is.

000000000

Megugrasztjuk, ha szeretnéd.

De a 128-at ezerszer megbeszéltük, hogy
nem védhető, csak szerinted.  
Emlélkeztetőül a fő indokok:
- A CNC technikában vannak erős szerszámpálya
követési igények, és "csak" végpont, gyorsmeneti
beállások egy munkadarabon belül is.
- A 128 egy szám, és önmagában értelmetlen.
Az számít, ehhez milyen felbontás, és hibaidő
tartozik. Kit érdekel ugyanis, ha néhány mikro
szekundumig van eltérés, amikor a teljes szervo
rendszer időállandója ettől sokkal nagyobb.
Azaz az idő nem figyelése, hogy meddig áll fenn
x hibaeltérés, súlyos tévedésed. Majd ha sok
3D-s dologgal foglalkozol később, meg fog
változni a véleményed, és majd akkor már kinövöd az A300-at.

Na ezekkel a tényekkel nem szoktál Te
foglalkozni, helyette megmagyarázod a
lehetetlent is.:)

bmejdz9nu

Kis hibatároló...
Azt akarod megint írni, hogy engedjem ki a kötött pályahűségről a rendszert... az nem fog menni.:)
Nézd meg a #7374-ben a számítást... 0,64mm-es eltérés... ezen belül kell lennie bármikor!!! Nincs olyan mozgási feladat amikor ebből kikerülhet!  
Mert a "bumeráng" vissza is tud ütni...(a pontosság mindenek felett van nálam!!!)

Már sokszor írtam... a gyorsítást úgy állítom be a szoftverben, hogy a pálya hű mozgást a szoftver vezérelje... nem a hibatároló azaz amikor kijön belőle...  
Azaz amit a mechanika és motor tud...(teljes hajtáslánc)
De ezt szerintem hagyjuk...

Ha akarod tesztelheted, de leszögezem nem a tároló nagyságát - ezt figyelni fogom! Mert ezt nem tartom hátránynak... sőt előnynek!

Most igen jó a helyzet pl. a te vezérlőddel való összehasonlításra... végül is a végeredmény különösebben nem érdekel... de ha téged legyen...

Az A300-ast át lehet kapcsolni 1X-es encoder üzemmódra is! Azaz olyan enc. feld. módra mint tied!

Sőt!  
A step jel sokszorozó most egy teljesen külön dobozba került, tehát mintha nem is lenne...
(ez a segédmegoldás ugyebár csak nekem a WinPC-NC miatt kell... az alacsony azaz max. 24Khz miatt, Mach-hoz nem kell ott a max. 100Khz. - de ezt tudod.)

000000000

Nem érted..., vagy nem akarod érteni.
A hiba az időben változó jelenség, a Te
szervód pedig butuska statikus kiakadó,
lefagyó logikájú.
Éa ráadásul a jó nagy lusta, hatalmas J-jű, túlzott
400W-os szervo motorod semmit nem csinál pl. 10
mikroszekundumig, tehát +- végtelen között
bármi lehet elvileg a hibajel. A 128 pedig
lényegesen kisebb, mint a végtelen.:))

bmejdz9nu

Nem. Nem. Ebből nem engedek...
A lehetőségek szerint nem "hagyom magára" a hajtásláncot... vezérelje a szoftver kemény kézzel, ekzaktúl!  
(legjobb lenne lépéspontosan vezérlelni, de a 128 sajnos és szükségesen van...)
Ha "lassan" tud a "lomha" motor felpörögni majd "lassabban" gyorsít a szoftver... semmi "magánakció - önkéntes döntés" a vezérlőtől...
Nem a vezérlő dolga eldönteni a gyorsítási folyamatot!!!

Most majd meglátod a végleteket! Most amit csinálok:
10-es em. orsó, 20mm átm. (vékonyabb nem lehet a hossz miatt) és 1200 mm hosszú...
"Mindössze" olyan SanyoDenki ("170W"-os) motor fogja hajtani amit az adok veszekbe betettem a #5582-be... persze csak gravír gép lesz...

A múltkor is túl lőttem a célon, azaz túl erős lett...( #7281) ez megy most a Talira "próbapadnak" és ha lesz rá vevő anyagáron a végén eladó lesz... (sajnos minden lineár elem vadi újból van... ez ugyebár a rossz hír itt:)
Orsó cserélve lett 16 ról 20mm átmérőjőre (5-ös em. maradt)

000000000

Aham, ha Te mondod, biztos úgyvan minden.:)

Elég fárasztó, lezsibbasztó egy délutánom volt,
megyek kicsit erőt gyűjteni. De majd engem
felvált H.Józsi, Ő már kipihente magát a déli
Mach vs WIN PCNC "csatátok" után.:)

HJózsi

A korábbi erőfeszítéseket ismerve, kicsit úgy tűnik, mintha vaknak akarnál lámpát gyújtani, aki számára a realitás a 128cm-es fehér bot ... [#szomoru1] pedig szerintem nem vak, csak valami láthatatlan erő egy hegesztőszemüveget tart a aszeme elé ezért ragaszkodik rögeszmésen a fehér bothoz ... [#hawaii]  [#nyes][#mf2]

HJózsi

Még azt mondják összebeszéltünk ... [#buck][#wave]