Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

fs9s63xkf

fs9s63xkf

Hát érdekes, mert gyakorlatilag ugyan ilyen módszerrel, jelekkel, egy kis digitális dc-szervó vezérlő produkált amplitúdó csökkenést. Egyszer most már tényleg elviszem hozzád és megnézzük mit tud az a DOS :) . Csak sajnos mostanában nem érek rá.

fs9s63xkf

A motor 1.44 kg és 14 mm-es a tengelye, látom Téged nem foglak meggyőzni, majd egyszer talán...

bmejdz9nu

Nem szabad a reményt feladni... [#smile] A talin látható lesz üzemben ez az AC szervós "próbapad" ?

000000000

Oksika, majd valamikor megejtjük a tesztet.
Azt viszont már többször érezni véltem, hogy
picikét lenézed a DOS-t.
Holott egy program érdemi része (fő algoritmusa)
gyakran operációs rendszer független. Tudtommal
pl. a LN(SIN(pi/2)) értéke DOS alatt éppen akkora,
mint X más jelenleg éppen divatban lévő, de holnap már szemétdombra kerülő op. rendszer alatt.:)

fs9s63xkf

Nem nézem én le, csak szerintem már elhaladt felette az idő.  
Én a hardveresen előállított jelekben hiszek. A Mach3 is olyan amilyen, ennél valószínűleg a DOS-ban előállított jelek jobbak, de legjobb akkor is szerintem egy megfelelő célhardver erre a feladatra.

fs9s63xkf

Sajnos nem biztos, hogy ott tudok lenni a találkozón, és akkor lehet, hogy üzem közben nem lehet látni...

bmejdz9nu

Szerintem ezt még csomagoljátok be... :) Naja mondani könnyű... :)

fs9s63xkf

Mármint forgácsvédelemre gondolsz? Lesz rajta harmonika, épp most hajtogatjuk :) Persze egyenlőre csak papírból...

bmejdz9nu

Nem arra gondoltam... hanem a Talira érkező kocsiba tegyétek be ezt a látnivalót:)

000000000

Sziasztok!
Ismét működik a marógépem, mostmár smoothstepper nélkül. Quantum servo vezérlőkkel működik szépen.
Azt a jelenséget tapasztalom, hogy az egyik tengely motorja, mikor tartásban áll a rendszer bizonyos időközönként kb. 10-20 márodpercenként mordul egyet, elfordul néhány fokot. Azt is megfigyeltem, hogy mikor áram alá helyezem a vezérlést ez az egy vezérlés nem kezd rögtön működni, csak ha elforgatom a motor tengelyét. Ekkor már tartja magát a servo. A szénkefék nem lehetnek rosszak, mind új és a jelenség független a motor forgórész állásátol.
Mi lehet a gond? Találkoztatok hasonló dologgal?

000000000

Az encoder gyári vagy bütykölt? Ellenőrizd a Sentinellel, hogy jönnek e rendesen a visszacsatolt jelek (pl. folyamatos grafikus ábrázolásba)!
Más rendellenesség nincs azon a tengelyen (pl lépésvesztés)? Teljesen ugyan azokkal az alkatrészekkel építetted mint a többit?
Miért nem a QDSP topic-ba kérdezel?

bmejdz9nu

Mire gondolsz a "bütykölt"-el? Házi készítésű?

000000000

Pontosan! Olyan is lehet, nem?

Riboga

El tudnád küldeni a működő beállításaiadt valamilyen formában?
Nekem is megmozdult egy OMRON AC vezérlőm és megrémisztett a rengeteg paraméterrel. A teljesítmény pont mint neked.  
Nem is sikerült beállítanom, van egy állandó de kicsi remegés és nem tudom mit állítsak még.
Köszönöm.

http://riboga.uw.hu/images/Parameter.JPG" border=0>
http://riboga.uw.hu/images/Trace.JPG" border=0>