Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

4mjnxdwuu

Hali,
Alacsony vagy nagy fordulaton nem elégítette ki az igényeidet ?

bmejdz9nu

Nincs tovább...  

A Z-tartó és szerszámközép = 40mm ... és magaságban sem fér el nagyobb mint ahogy a képen látni:)
Nade ez nem sokkal kisebb mint ez az Elte motor... Sőt! gyakorlatilag ugyanaz...
Ez ugyebár 400Hz-es = 24.000rpm a Teknomotor peedíg "csak" 300Hz-es és 18.000rpm...
Azaz mindekettő 8,1A-es (gondolom)...
De ugyebár a "klaszikus maráskor" ugysem kell a 24.000-es fordulat... azaz 18.000 is elég...
Valószinűleg ez is pont akkora házban van mint ami most fent van...
A két motor szinte azonos (röhelyesen egyformák)... persze mindkettő olasz... :)

bmejdz9nu

Főként nagyobb szerszámoknál azaz alacsony fordulaton...
Azaz a rezonanciák előbb jelentkeztek a motorból mint a mechanikából...

4mjnxdwuu

Hát... akkor nálad sem lesz másként mint bárki másnál....( nálam is) Nem jó ugyanaz a főorsó 18000-es fordulatra és 300-ra is... ( ha csak nem 10 KW-os, hogy legyen egy kis ereje 1-200-as fordulatnál is...
 Cserélhető főorsó a megoldás. Egy fortuna 50-1500-ig, minimum két sebesség fokozattal, és egy nagyfrekis moci.

4mjnxdwuu

Kompatibilis felfogatás kell és kész...

svejk

Ugye azért azt nem gondoltátok komolyan hogy jó lesz az egymotoros megoldás??
Egy 1kW-os 24000 1/perces fordulatú motor nyomatéka kb 0,4Nm.
Na ez 1000-es fordulaton sem lesz több a motor tekercseinek túlterhelése nélkül.
Igaz hogy a frekiváltók tudnak 150-200% nyomatéknövekedést alacsony fordulaton , de ezt nem lehet állandóan a motorra engedni.
Már ezerszer le lett írva hogy a frekiváltó nem helyettesíti a mechanikus áttételt.
Az egy nagyon praktikus, kényelmes szerkezet a lágyindításra és kb. az 1:2-1:4 es elektromos áttátel megvalósítására, persze már itt is megkötésekkel.
A fentieket figyelembe véve az a technomotor 1000-es fordulaton kb. egy ablaktörlőmotorral ér fel.
Még ha lenne valami fordulatszámszabályzó elektronika ami a tényleges fordulat alapján vezérelné a mocit akkor esetleg használható lenne, de az akkor már egy sebességszabályzós AC szervo lenne :)

bmejdz9nu

Hát igen... sok "sebből vérzik" a tökéletes megodás...

1. A marómotorokat cserélgetni csak "elvben" egyszerű... Én is erre gondoltam először...
Azzal az a gond, hogy macera...  
azaz a pl. két (mindkét) motor cserével tartani a szöget (90,00 fok:) az asztal lapjájoz képest szinte lehetetlen...

Ebből a nagy motorból nem lesz gravírozógép főorsó... azaz végül is talán?

Nem csak az erőről szól a történet...
A nagyobb motor sokkal robosztusabb felépítésű...
Azaz a csapágyak szép nagyok benne... Rezonancia lehetősége kisebb egy nagyobb fogásnál...

Valóban 50Hz-nél még semmi ereje... 100Hz és 300Hz-es tartoményban már viszont kielégítő...

Tehát tökéletes univerzális motor nincs...  

Gondoljunk a BF20-ra...
Ott két mechanikus áttetel lehetősége... kis fordulat... nyomaték...stb.

Na ez más itt, az előtolás is sokkal gyorsabb...azaz a "fogácsteljesítmnye" a gépnek sokkal nagyobb mint a BF20-nak!
BF20 egy délután fél vödör forgácsot tud... ez a gép akár 2-3 vödör forgács/délután :)

De mível a mechanika (örömömre) erősebb lett mind amire számítotam... majd csinálok egy gravírgépet...

Persze egy főorsó csere megoldáson azért még "agyalok"... azaz ez a motor a 100% helyzetű és a gravírmotor (Precise 60Krpm) pedíg másodlagos... ott végül is egy kis szöghiba elmenne... nem kell csapágyfészket ill. munkadarabot síkbamarni... azaz egy kis szöghiba az asztalhoz képest elfogadható...

000000000

Miért nem csinálsz egy fortunát lépcsős ékszíj hajtással és frekiváltós Ac 1KW-os motorral? Nagyobb átmérőjű marókhoz és kiesztergálófejhez ez való, alacsony fordulaton is van nyomatéka.

4mjnxdwuu

Hali,
Nem,
csak még azon gondolkozom hol legyenek a fordulathatárok....

bmejdz9nu

Ez a megoldás majd a "nagygépen" lesz...:) Ahhoz vettem az SKF csapágypárt...
De ott a cél a BF20 kiváltása... azaz egy lassan forgó főorsó...MK kupban...

Itt kell a főorsó magas fordulatszám és nagy precizitás is...
Ezzel a gépel most századpontos csapágyfészkeket tudok kiesztergáló fej nélkül...

Ha pl. egy élű szerszámot használok, különösen kell a nagy fordulat...
Ezek cserébe "nagy mélységből" is szépen kihozzák a forgácsot...
Vannak olyan egy élű maróim is ami 6mm-es és 32mm a vágóéle...

e3h0cv4ph

Szedlay Pál

Péter!
Tudom, hogy engem cinkelsz és elővettem.
Mit csináljak mit szeretnél látni?
Nincs gépre téve, csak egy motor és forog mach3 alól. Mire vagy kiváncsi? Mit videózzak neked?

bmejdz9nu

Hát olyanokat amiket én szoktam... Ismered...
Tegyél rá szigetelőszallagot jelöléssel... azán keményen... ha szóljon... közelről is... :)
Érezni lehessen az erőt a pontosságot :) Lassan is és gyorsan is...
Van tárhely dögivel a videóknak... (végtelen)

2vkx6unz

Én ismerek még valakit akinek van step-dir AC servoja. sajnos az sincs gépen.
Omron vezérlő és yaskawa motorok.
Olvassa is a fórumot csak írni nem szeret...

bmejdz9nu

Hű de kár...
Hogy nem tud összejönni egy olyan helyzet, hogy valakinek "szerencséje" volt...
Azaz kifogott egy step/dir-es AC vezérlőt... kifogott hozzá egy passzoló motort és még a gépen is tudta instalálni..
(Ha csak nem "szetben" vette azaz vezérlő+motor de akkor már fél milló... mert úgy könnyű azaz nem szerencse :)