Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

fs9s63xkf

Ma teszteltük legújabb gépünk X tengelyét.  

http://www.t2cnc.hu/downloads/video/V6.0-X.wmv" TARGET=_fnew>Video!

Ez csak egy kis próba volt, hogy milyen sebességeket lehetne elérni. Itt 16x10-es orsót használtunk, de a gépbe már 16x5-ös kerül majd, és 4 kocsi lesz rajta. 400W-os AC szervó, direkthajtás. 10-es orsóval sikerült elérni 30000 mm/percet (500mm/s) (a szervo csak enyit enged). Mindezt 35 ms-alatt éri el, ezen lehetne még finomítani, de a túllövés növekedésével járna.

Tibor45 kedvéért csináltunk egységugrás tesztet is. 50 HZ-ig mentem el, nem "bántottam" tovább, még lehet hogy mehetne feljebb is. Amplitúdó csökkenést továbbra sem sikerült elérnem, csak amplitúdó növekedést :). Érdekes, mert sem a Gecko-nál sem az AC-szervónal nem sikerült, viszont próbáltam egy harmadik vezérlőt is, és ott látványos volt az amplitúdó csökkenés. Mindent ugyan úgy csináltam, ugyan az a szoftver, hardver de a Gecko és az AC-szervó nem produkálja, érdekes.

svejk

Biztos nem is jó mert direkthajtás,
A Varsányié sem volt jó a 400w-os motorral :) :)

Mi pénz egy ilyen AC motor+vezérlő együtt?
Csak úgy saccra, nincs kedven árlistában kutakodni...

Ezek már a műanyag golyókosaras csendesített kocsik?

Egyébként szép munka, gratulálok!

bmejdz9nu

Ahogy Svejk írja... lehet, hogy kevés a 400W :) .. jó csak vicceltem :) Szerintem a fele is elég lenne... :)

De érdekes, hogy szervóhoz a motor forgási sebesség / végsebesség / erő... szóval összességében... a 10-as em. orsót tartom én is a legalkalmasabbnak...
Persze nem alul méretezett motorral... :)

Ez a gyorsulás és egységugrás már nem izgat...
Azaz a gyorsulási képesség még-még ... de a gyakorlatban egy "bizonyos*" értéket elérve már több mint jó...
(* olyan 200mm/s-re max. 200ms alatt már elégnek találom...)

Ez az AC szervó biztos jó... Nekem csak két bajom van vele :)
1. Az ára; 2. a bonyolultsága meghaladja a képességeimet :) = Gecko 2 potival a nekem való:)

Egyébként ez az AC kontra DC dolgot szerintem valahogy össze kellene értékarányosan szubjektiven mérni... ha lehetséges.
Szerintem... na mindegy ... én már DC párti maradok...

Az, hogy egy motor hány "wattos"... még ha én írom akkor is idegesít...
Mekkora az alapnyomatéka és mekkora a csúcsnyomatéka... ez a két szám a legfontosabb...
Aztán utána jöhet a többi adat...

Egyébként ez a csendesített, "golyóvezetős" HIWIN linárok tényleg bámulatosak...
(tényként írhatom, mert már nekem is van belőle :)

fs9s63xkf

Úgy saccra bruttó 170000 HUF.  
Igen ezek már a csendes kocsik, a valóságban sokkal jobb hangja van, csak a videó ilyen...

fs9s63xkf

Szerintem a 10-es orsó felesleges, a megmunkálási sebesség úgysem lesz 3000 mm/perc felett soha, a gyorsjárat miatt meg nem érdemes. Akkor már az 5-ös, jobb a motornak, jobb a felbontásnak...

200ms? Persze, ha köröket meg négyzeteket vágsz csak ki alumíniumból, naponta kettőt :) De ha mondjuk 3D, nyák marás, forgató...

AC kontra DC: amíg nem tudsz összehasonlítani egy ipari DC motort plusz vezérlőt, egy ipari AC párossal, addig nem sok értelme van. Hiába kötsz a Geckora Sanyo-Denki motorokat nem lesz az igazi, nem hozol ki belőle túl sokat.

400W-os motor: alapnyomaték: 1.274 Nm, csúcsnyomaték: 3.822 Nm, Inercia: 0.277 kgcm^2.

bmejdz9nu

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeterr/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/SanyoDenki_Servomotor/SanyoDenki_Servomotor_400W-2.jpg" TARGET=_fnew>A 400W-os SanyoDenki adatlap kivonata... https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/SanyoDenki_Servomotor/SanyoDenki_Servomotor_pdf.pdf" TARGET=_fnew>Eredeti itt PDF.

A 400W-os SanyoDenki motor... Alapnyomaték: 1,57Nm; Csúcsnyomaték: 12Nm(!!)... (a gyorsulást, inerciát pedig Tiborral :)
Ár, pedíg talán a fele(?)... és mindjárt szebb a 10-es orsó neki :) főleg ha kisebb is elég...

fs9s63xkf

Hát igen, ahhoz a 12Nm-hez kell 40 amper, ebből neked csak 20 van, ami kb 6 Nm-jelent. És nem is pörög 3000-et csak 2400-at. Az inerciája, meg ha jól számoltam akkor kb a 20-szorosa az AC-nak, ami nem csoda, hisz a két motor között van 2 kg különbség :)
Az tény hogy sokkal könnyebb beállítani a DC-t.
Az ára meg csak addig jó, amíg nem a boltba veszed! :)

Riboga

Hogyan, mi alapján paraméterezted az AC vezérlőt.
Tudnál mutatni nekünk pár képet a programjáról?

fs9s63xkf

Egy régebbi könyv és szoftver letölthető http://www.t2cnc.hu/downloads/servo.zip" TARGET=_fnew>innen.
Hogy mi alapján? Hát ami azt illeti tapasztalati úton, a könyv elég szűkszavú ezen a téren. Szerencsére, sok más gyártó van, akinek ugyan ilyen a vezérlője és ugyan ezeket a paramétereket(gyakran a nevük is ugyan az) kell állítani, a több felhasználói könyvből már össze lehet szedni egész sok részletet.

ANTAL GÁBOR

Ha letöltöm a könyvet akkor eljutok egy beszállítóhoz. Annak a motorját és vezérlőjét használtátok ?(Magyarországon forgalmazott távolkeleti ,step/dir rendszerű)

000000000

Szia!
Szépen behangoltátok ezt a távolkeleti kis
AC szervo hajtást. Köszi, hogy rám is gondoltál,
és csináltál egységugrás teszteket is.
Ezek fontos teszt részek, azok nem szeretik,
akinek megbuknának a gépeik ezen a teszten.:)
De a Tied szépen muzsikál.:)
Azért valamilyen bemenő adat bizonyára nem
stimmel, mert 0-és 50 Hz között még egy hangszórónak is van kimérhető amlitúdó
csökkenése, pedig ott csak néhány grammos
papírdarabnak kell mozogni.:)
De majd egyszer ezt be is bizonyítom Neked, ha
én adhatok a hajtásodnak step-dir egységugrásokat.
Azt is nagyon jól érzed másokkal ellentétben,
hogy egy forgácsológépnél még az 5-10 mm/m.fordulat
áttétel is durva dolog lehet, még egy egy 400W-os
motornál is. Persze ha valaki levegőt szánt, illetve 5% körüli hatásfokkal dolgoztatja a
szervomotorját, az más.:) De az is lehet, hogy egyszer Te
is építesz egy SMD beültetőt, ott meg a 60 mm/m.ford
áttétel is kevés lehet majd. A fő cél mindig
a technológiai adatok optimális kiszolgálása.
Ezt Svejk #7335 "mosolygós" (fogalmazhattam
volna erősebben is) első mondatára is írtom.

000000000

.. is írtam. Ez a vége elütés nélkül.:)

bmejdz9nu

30A-et gond nélkül tudok az A300-assal (több is lehetséges lenne de minek?)
Sőt nagyobb feszt is ... és ezáltal fordulatot is ...
Az biztos, hogy a forgórész tömege is nagyobb... de...!!!

Talán pl. egy 30Kg-os Z szerkezetet főorsóval nem tudok pl. 200mm/s-re gyorsítani 10ms alatt...
De a mechanika erőssége korlátozza mindig... sajnos nem a motor és vezérlés...
Viszont a gyengébb inerciát a nyomték többlet javíthatja...  
Ezt a 400W-os AC motort szerintem egy kisebb DC szervómotoral kellene összehasonlítani...
Pl. az alapnyomaték/csúcsnyomaték alapján a SanyoDenki 200W-ossal... mindjárt járhatóbb és valóságközelibb...
Tehát megint csak azt tudom írni a "Wattok" semmit nem jelentenek... az csak egy szám... ami első nekifutásra olyan jópofán hangzik...:)

Egyébként... Ez a "400W"-os motor hány kiló? Mekkora a kimeneti tengely átmérője?

svejk

Jó-jó, valóban inkább b@szogatós mondat volt :(
Boccs, de csak úgy jött, annyiszor leírtad  a Varsányinak.
De most akkor az összejövetelig egy rossz szót se! :)