Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

3vv2btrhv

Köszi az adatokat , sokat lenditett a gépem tervezésénél .

rbbhbyvfs

Kezembe akadt pár enkóderes motor Dunkermotoren GR53X50
50V, 40W vagy 60W, 1.1/9.5A, 3700rpm, 10 vagy 17Ncm, 100-as enkóder. Azért a sok vagy, mert a gyártó katalógusában nem szerepel pontosan ez a típus, csak hasonló...

Szóval 5-ös emelkedésű golyósorsóval alkalmasak lehetnek egy kisebb PCB gravír géphez?  Mi a véleményetek róla? Ismeri valaki?

bmejdz9nu

Hát szerintem kevéske lesz... :) "150W"-tól felfelé már szinte biztos...
Meg az encoder 100-as? tuti? igen kicsinek tűnik...
De szerintem tegyél be képeket... és amit tudni... tengely átm, súly... belső tekercs ellenállás...stb...

HJózsi

A MINITURN esztergában eredetileg 50W-os mocik voltak X és Z irányban ... az pedig nem gravír ... az áttételek révén a szánok előtoló ereje 1000N, a max forgácsoló erő 500N, az előtoló motorok nyomatéka 0,14Nm (gépkönyv adat). A gyorsjárat 1000mm/min ami egy esztergának elég.
Szerintem tehát megfelelő áttétel kialakításával, lehet ezekkel a mocikkal hobbi gravírgépet készíteni, igaz az enkóder felbontás szerintem is kicsi, valahol 400- 1000 között lenne jó  ( ahogy a hobbi szervó vezérlőkhöz ajánlják ... ;)  )  

svejk

Na ja..
megfelelő áttétellel..
mondjuk az encoder miatt is legalább 1:4-5 kellene..
A 3700-as névleges fordulatból meg az 5 ös orsóból mi lesz ekkor?
Kb. egy léptetős sebességű gép, jócskán túlbonyolítva.

HJózsi

A VisualSizerrel lehet játszami a méretezéssel ... :) én is 1 : 3÷4-es áttételre gondoltam... léptetővel lehet, hogy az egész olcsóbban kijönne még így is ...

bmejdz9nu

Hűha... elnézést! Én azt hittem direkthajtást akar Libus... és akkor pl. 1/3ban... még talán a 100-as encoder is elmegy (persze 4X módban)

bmejdz9nu

rbbhbyvfs

Az encoder ugyan az amit itt a fórumon is használtok (HEDS9100), a tárcsa 100-as osztású, azaz lehet 4x-es módban is használni.... !?
Direkt hajtásban gondolkodtam, mert az egyik motor tengelyén kapásból rajta van a golyósorsó a fenekén pedig az enkóder.
Azaz nem kellene sokat vacakolni vele...
kb 700-800 gramm egy ilyen motor.

A max fordulatnak nincs jelentősége az orsó rövidsége miatt... (230mm hasznos hossz).

Az egész csak és kizárólag 160*230-as felületű PCB gravírozáshoz lenne használva, semmi másra. Egy gravírtű rángatáshoz meg nem kell olyan nagy erő, főleg ha golyós orsóról van szó. (gondolom én...) Mivel szinte ingyen jutottam a motorokhoz és az orsóhoz, ezért minden más megoldás drágább lenne. Szóval csak hogy érdemes-e tovább játszani a gondolattal....

http://www.dunkermotoren.de/default.asp?id=9&lang=2" TARGET=_fnew>Adatlap

Mivel pont ilyen nincs fent ezért az egyel alatta és felette lévő motort érdemes megnézni, igen részletes adatlapok vannak fent.

VisualSizerrel játszom egy kicsit.  

Köszönöm

svejk

Inkább mond azt hogy ezzel akarod, vagy van lehetőséged megcsinálni..:)
Persze nyákgravirozáshoz jó, de úgy sem csak arra fogod használni, evés közben jön meg  az étvágy, és majd rájössz hogy ezzel a technologiával sem gyorsabb a nyák elkészítése, a kinézetről nem is beszélve.

Az encodert mindenféleképpen próbáld nagyobbra cserélni, legalábbis ha hobby vezérlőt akarsz használni..

rbbhbyvfs

Még a léptetős sincs készen, az univerzálisabb, de tudod, álmodozik az ember, ha már itt van a kezemben, mindenki ezzel nyomul, akkor ki kell próbálnom nekem is :)

Viszont a VisualSizer szerint a 100mm/sec-et el lehet érni vele, ami tekintve a 230mm-es munkahosszt szerintem nem olyan rossz. ( de lehet valamelyik adatot rosszul adtam meg, igaz a nagyobbik katalógus motorral számoltam)

svejk

Ok. Persze a divat az divat :)

Ehhez azért nem kell progi hogy kiszámold hogy mondjuk a 3000 fordulattal és 5-ös orsóval direktben éppen 250 mm/s-ot tudna sebességre csak éppen az nem mindegy hogy mennyi idő (úthossz) alatt éri ezt el. Úgy saccolásom alapján kb. kell majd neki vagy fél másodperc ha nem akarod erősen túlterhelni a mocit a gyakori irányváltásoknál. Hát nem egy varrógép tipus lesz..

bmejdz9nu

Egyébként már akartam kérdezni...
Ha egy motor pl. 100W-os és 3000rpm-es...  
akkor 1500rpm-nél fele (50W) a tejesítménye vagy negyede (25W)? :)
Tudom ez elég faramuci így...de...

svejk

Igen, ha állandó nyomaték leadást feltételezünk.
Lásd: Képletek és számítások  #3

bmejdz9nu

Már mi igen? 1/2 vagy 1/4? :)

Csak arra vagyok kiváncsi, hogy konkrét legyek...
Kell max. 2000rpm a hajtásnak... és van egy 4000rp-es motorom ami 1,2Nm-et tud... de direkthajást akarok... de ugyebár csak a feléig pörgetem... mit vesztek? Mert valamit biztos :)