Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

A kóranyag "X5CrNi18-8" marása gázos,
használj vlmi jobb hűtőanyagot, ne alkeszt.

bmejdz9nu

Utólag már tudom... de már csináltam egy újat aluból... "Kemény anyag" ez még nekem :)
Sima acél ehez képest gyerekjáték volt... :)
Mert a kúpsüllyesztőket (90 fokos) is mind megette... 3500Ftdb... 2 db-ot és nem bírtam befejezni...:)
Csak HSS volt a boltban...

000000000

Nem olyan kemény csak szívós nagyon.
A HSS-t megzabálja, hss-co, hss-e kell minimum.

bmejdz9nu

Martam én ezt az anyagot már BF20-al is... a Hanita 6-élű szupermaró vitte csak... ott is volt szop.s...:)

svejk

Úgy látom leesett a falról a tábla, hogy "semmi cicoma" :)

bmejdz9nu

Na azért ez nincs annyira átgondolva, kimunkálva mint az első... gyorsabban is készül...
Persze könnyebb mert az alkatelemek 80%-át már CNC vel csinálom... ott meg rosszat nem is lehet...:)

Szalai György

Kedves Péter!
Gratulálok az új gépkezdeményedhez. Nálad nem áll meg az ipar. Örömmel látom, hogy elmozdulsz a holtpontról és már nem szponzorálod a csavarboltost. És már üreges szelvényre építesz ami sokkal kisebb súlyú. Bár még mindég áttétel-ellenesek az írásaid, de a gyakorlatban már beültetted a lehetőségét. A stratégának azzal is kell számolnia, hogy vannak dolgok, amikre ő sem gondolhat. Szépek az alkatrészeid, különösen tetszik az íves sarkú darab. Sokat jár a fejemben, hogy miért kéne mindennek négyszögletesnek lennie. Lehetne sokkal „organikusabb” is.

A most következő gondolataim, kizárólag a saját véleményemet tükrözik, és minden szaktudást mellőznek! Bocsásd meg az őszinteségemet, de azt is látom, hogy a régebbi, kijavított hibáid helyett újakat is kerestél magadnak. Sajnálom, hogy ezt „nullagépes” létemre nekem kell megmondani (© Dns #7209 Kinematikai szempontból, Nuber one.) de szerintem teljesen hibás dolog egy sínt tenni a kereszthidra, még ha ekkorát is. Rendesen merev csak akkor lehet, ha két sin, négy kocsi. Akkor meg sokkal vékonyabb sin is bőven elég, a kettő közti távolság számit. Z-nek is hiába van ilyen erős síned, ha csak arra használod, hogy csavargassa azt a szegény Y sínt. Hogy a Z is egy kocsiban fut sínenként, az is hiba. Szerintem ennek a konstrukciónak, leeresztett Z-vel, összejön akár 1mm X irányú hajladozása. Tényleg gravírozónak lesz alkalmas, pedig ezek a sínek, komoly, erős gépre lennének valók. Kérlek, módosíts az összeállításon, amíg nem késő. Több szekrénnyi  alkatrésszel, és nemzetközi kereskedelmi tapasztalattal a hátad mögött, neked lehetőséged van rá.

bmejdz9nu

Na azért egy tömör anyagnak és sok-sok csavarnak szerintem nincs párja...
A sok csavar merevséget ad annélkül, hogy hegeszteném az alut... persze hegeszteni sem tudok... de ezáltal nem is vetemedik :)

Az az íves... azért van, hogy a Z-tengelyre minnél nagyobb bordáskereket tehessek... ahogy a szükség hozza...

Egy lineár...
Ezt is ki akartam próbálni... azaz kettő kisebb helytett egy erősebbet...
Több példát is láttam erre... itthon is... külfödön is... a vak is azt mondta: meglátjuk...
De nem tartom lehetetlennek... azaz a 2x80x40=80x80mm-es közepes falvastágságú, szokásos aluprofil gyengébb léncszem mint a az "egyszem" lineár...
Ha ez a linár a 4 golyósorral tudja azt amit megadnak rá... akkor jobbnak kellene lennie mint pl. 2x edzett köszörült körkeresztmetszetű tengelyen futtatni golyós vezetést...
Remélem tudja... persze ezt azért egy használt lineáris egységből nem csináltam volna... :)

Szedlay Pál

Péter!
Lenne egy kérésem.
Soha nem láttam ilyen aluprofilt próbálni meg egyáltalán.
Légyszíves támazd alá a két végén és a közepét terheld meg 150-200N erővel, és egy mérőórával mérd meg a kilengését.  
Köszönöm! Nagyon kiváncsi vagyok mérhető-e deformáció.
Nem kell videó!!!

bmejdz9nu

Ok. talán délután... De hogyan csináljam? 2 tégla? + mérőóra, de azt is hová rögzítsem?... az elég snassz... de majd kifilózom...

ra8nsmk6w

Az igazi korrekt méréshez szerintem 3 mérőóra kellene, hogy mérje a két alátamasztás esetleges összenyomodását a jelentös terhelés hatására. A mérés összeállitása sajnos hosszadalmas de érdekes lehet, kiváncsi vagyok az eredményre

Szedlay Pál

Gondolom betonra vagy kő burkolatra kéne letenni
Utána elő feszíteni 200N-nal ott lenullázni az órát és finoman megemelni. Lehet, hogy hülyeség, mert közben meg mozog ide-oda és nem lesz exakt az eredmény.

bmejdz9nu

Gondolkodtam...  
Szerintem nem lehet korrekt mérést csinálni ilyen improvizáltan...
Tehát majd ha kész lesz az "alja" a gépnek majd akkor lehet normális tesztet csinálni...
Egyébként a csavarodási hibától jobban tartok mint a görbüléstől... gondold végig...
Persze, ha rosz eredményeket produkál... akkor is még lehet(ne) felölről/oldalról egy 15mm-es alu lapot hozzá szerkeszteni... ami lehetne magasabb is mint 80mm... és akár furatokkal könnyíteni... azaz "segédmerevítő" lenne... mint az "igazi" folyami hidaknál... :)

000000000

Szerintem felesleges az ilyen behajlást mérni,
van erre egy prog:Aluminum Structural Framing Deflection Calculator, ingyen letölthetö, és
az ilyen számitasokhoz van kitalálva.

http://www.boschrexroth.com/country_units/america/united_states/en/products/brl/product_overview1/mge/deflec_calc/index.jsp;jsessionid=baczCCMvPFnqxfW0A2TYr

bmejdz9nu

Mik vannak... :) Beteszem a képletek, számítások topikba is...