Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Nekem ez nem kell... Nem én akarom szabadjára engedni a szerszámot nagy hibajel-el...

HJózsi

Én inkább kerülném a nem tervezett ütközéseket, mert az kis hibatároló/nagy erő/nagy időállandó esetén sem egészséges...  Egy megmunkálás elindításakor nem "szabadjára engedjük a szerszámot", hogy azt csinál amit akar... hanem hajtsa végre azt amit én előírtam ...  Jól kell előírni..., nekem kell látnom, amit a gép nem lát ... pl sörösüveg a munkaterületen ...[#nyes][#pardon1] vagy leszorítót ...

bmejdz9nu

Erre az "ütközésre" majd kifejlesztek egy elektromos érzékelő rendszert ami ilyenkor vész stoppot csinál...De az már szabadalmazva lesz :)

De te arra gondolsz, hogy ha már nekimegy akkor még akár egy-két percíg még nyomja (a hibatárolóval)... nehogy megáljon 128 lépés alatt? :) Ez jó ötlet :)

ra8nsmk6w

Csak egy reccsenés mérő szenzort kell felszerelni

HJózsi

Hát persze! :D egy-két perc alatt én is meg tudom nyomni az E-Stop-ot, még ha bivaly reflexű vagyok is ...[#eplus2]  De mint mondtam az ütközés nem üzemszerű állapot, az odafigyelő felhasználónál, aki tudja mit csinál ...  A búvár dzsekidet mivel véded kiszakadás ellen merülés közben?... pedig az sem bír ki mindent ...

000000000

Péter! Valamit nagyon nem értesz már megint!
Ugyanis akár már egy hibajel differenciánál is
egy szervo maximális nyomatékot képes leadni,
tehát ilyen alapon a 128 is már végtelen sok.
És innentől kezdve tök mindegy hogy 1 millió
a step hibajel vagy 1. Hiszen a végtelenek
között nincs különbség.:)  

000000000

Már nekem is volt rögzítőhöz való ütközés, sőt az asztalba is bele martam: mind az én hibám volt mert kapkodtam.
Pedig majd mindent lefuttatok szimulátorral és mégis lehet tévedni.
Megkérdeztem CNC-vel dolgozó barátomat (2000x3000 mm gép, főleg plexit mar) és azt mondta, hogy ne keseregjek az Ő gépükbe jóval több helyen martak bele.

HJózsi

HJózsi

Eme hozzászólásodat ezennekl felterjesztem az  

*** Az Év Hozzászólása *** címre!  

[#nyes][#integet2]

bmejdz9nu

Persze oda kell figyelni... és CNC-s excenteres oldalt szorításokat alkalmazni...
Egyébként nem egyedül voltam amikor nekiment... ez is közrejátszott... azaz figyelem elterelés is volt:)

bmejdz9nu

[#mf1] jó... :) Nem erre gondoltam... el kellene tudni elektromosan szeparálni a Z-tengelyt... stb.
Vagy görbe gumi... :) ahogy Józsi írta... :)

bmejdz9nu

Csakhogy nálam az oldás 128(bit)x0.005mm(felbontás)= 0,64mm-en beáll...  
De nincs gond akinek nagyobb a hibatárolója az arányosan vastagabb gumit használ :)
Lehet számolni! :) Elég vastag gumi lesz a végeredmény... :) Arányosan...:)

Egy kis tapasztalati segítség: (nehogy gumi süllyedés számítási példák legyenek :)
Nálam 5mm-es gumilapok vannak a végeken, ebben könnyen elveszik a 0,64mm-en bekövetkező lendületvesztés... és ok és leold!  
Tesztelve... 400mm/sec-ig... a Talin is láthattátok amikor többször nekifutottam a végeknek...

fs9s63xkf

A vezérlő nem tud olyat csinálni, hogy egy percig tartja a 2566 hibajelet és a motor meg sem mozdul. A PID tudod úgy működik, hogy minél tovább van olyan helyzetben, hogy nem mozdul a motor annál nagyobb áramot enged a motorba, ilyenkor (1-2 percig áll a motor) már "végtelen" áramot kapna, amit ugye a Gecko nem tud, és egy bizonyos áram után letilt, amit ugye Te állítasz be.
Jobb vezérlőkbe be lehet állítani, hogy egy bizonyos nyomatékot meghaladva (a motor alapnyomatékához viszonyítva) tiltson le.

000000000

Bocs, de válaszodból nekem az jön le, hogy
még azt sem érted, hogy mit nem értesz!:)

bmejdz9nu

De ha a főorsó befogatójával megy neki oldalról, hátulról... stb... akkor vehetnek egy új főorsót vagy tengelyt bele... na az már gáz...(+csapágycsere = kidob)

pl. egy Precise kerámicsapágyas főorsó nemhiszem, hogy sokat kíbírna... ezt a lehetőséget is be kell kalkulálni a gép tervezésekor...
Nézd meg a Z-tengelyemet...  
Hunkának tünt fel, hogy neki miért nem lenne jó... ami igaz is... korlátozza a dolgot... de véd! Most is védett! Hoszabb szerszámokat pedíg lehet kapni...