Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Hogyan? Azaz a nyomatékot kellene folyamattól függően szabályozni... Hogy csinálják ezt a profik?
Hogy a "melós" ne tegye tönkre magát ill. a gépet... és az mennyen is a gép... :)

000000000

Eltévedtem (az hittem a végállásnak rontottál)...

bmejdz9nu

Ott gumibakok vannak... az "el tudja nyelni" a 128 bit-nyi mozgást és leold... és nincs baj...

x4rhew5r3

Hamis_premissza_1.
Helyesen: Step/dirrel vezérelt szervót használunk.  
Az, hogy a szervó milyen bemenőjelet kap, az most a  vezérlő szempontból mindegy. Beírhatjuk a pozíció regiszterébe billentyűről a 100 elemi lépést, adhatunk 100 step impulzust, a potmétert elcsavarjuk 100 egységgel,...

x4rhew5r3

csg67 a #7103 válasz második felében már utalt rá...

bmejdz9nu

Tehát van egy STEP jel sorozatunk ami bizonyos egységekkel "lépteti" a mozgást  
és van egy DIR jelünk ami meghatároza ennek az írányát...
Sajnos gyakorlatilag további vezérlési lehetőségek nem álnak rendelkezésre.
Sajnos nem tudunk szoftverből sok olyan dolgot vezérelni amit még szeretnénk...

A szoftver marás és gyorsjárat között sem ad ki egy vezérlő jelet... dehogynem! :)  
A hűtés vezérlése az LPT porton...(minden szoftver tudja)

Ezt a jelet nem lehetne felhasználni? Végül is meghatározza mikor mar és mikor van szabadfutásban...
Azaz lehetne egy olyan vezérlést csinálni ami ekkor csökkentené a hibajeltárolót, átállíthatán a PID-et?
Nem kellene állandóan "feszes" pályakövetés... és mindenkinek igaza lenne :):):)

bmejdz9nu

... és mi tudja ezt hobby szinten? sem a szoftver sem a vezérlők...

HJózsi

A munkaterület alapvetően nem dodgempálya, hogy ha nem sikerül az útvonalat jól megválasztani akkor ütközünk, na bumm [#lama]... Oda kell figyelni és akár kétszer is ellenőrizni! ...  Mi tart tovább? Ellenőrzés vagy gépjavítás?... És melyik az olcsóbb?...[#wave]

HJózsi

Megoldás : húzzál gumit a marógépre, maróra ... [#idiota][#eplus2][#felkialtas]

x4rhew5r3

Ez így nagyon heurisztikus lenne.
Mit lehet még a sima step/dir-ről tudni. Például tudjuk mérni a két step közötti időt, ebből a sebességet. Az előző és az aktuális sebességből a gyorsulást. Ugyanezt az enkóder impulzusokkal...
Persze ezt nem analóg vezérlővel.

HJózsi

Egy Cam progiban beállíthatod a szabad mozgás síkját, ami főlött mehet ezerrel bármilyen irányba a maró... vagyis a pozícióba állást megcsinálja ebben a magasságban, majd kezdődhet nyugodtan a forgács gyártás...  Ehhez csak egy magasságértéket kell beírni...
Persze ha túl magas a leszorító és a maró nem tud fölötte elmenni akkor marad a bejelölés...

HJózsi

Szerintem Péter arra gondol, hogy az lpt porton amúgy is egy kimenet kapcsolja a hűtést, amit csak forgácsoláskor kapcsol be a program, ezt a jelet figyelné a vezérlő és addig "lábujjhegyen" járna, (azaz nem max. erővel), gyors leállással, a hibatároló méretét erre az időre lecsökkentené (összehangolva persze )...  
Na ezzel szerintem oda a dinamikának, ami magával hozza, hogy az átlagsebessége gyorsjáratban jelentősen csökken... vagyis valszeg egy power béna kacsa lenne belőle ...

bmejdz9nu

Step és Dir... impulzusok.. egyszerű jelek sorozata... Léptetőmotoros hajtásra tervezve...

A WinPC-NC és CNCGraf fejletteb!:)
Tudja a léptetőmotor vezérlő szoftveres pihentetését azaz van az LPT porton egy kimenet ennek a szabályzására...
Lehet, hogy később (pl. a Mach4-ben) már lesznek további lehetőségek... pl. szervóhoz... de addíg ez van...

bmejdz9nu

A maráskor amikor jön a "hűtőjel"...
1. Kevesebbre vehetné a hibajeltűrést. (azaz többet adhatna levegőszántásra)
2. A lassabb marási sebességre optimzálhatná PID szabályzót... stb...
A nyomaték átállításra most nem gondoltam...

HJózsi

Vedd fel ezeket az A400 feature listára ...[#buck]