Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

HJózsi

Szerintem neked egy szűkre állított hibatároló kellene, ami Amatőr által javasolt módon egyszerűen megvalósítható és már csak azt kell eldöntened mi legyen a beavatkozás :
1. a Gyík v A300 tiltása  - Fault - E-Stop
2. E-Stop és relével megszakítani a motorvezetékeket  (persze ez további problémákat vet fel, kapcsolási teljesítmény, Fetek védelme ... )

bmejdz9nu

Az alap ok... azzal nincs gondom...
De ha elszabadul... valamiért... bármiért... szó szerint szétszabja a mechanikát...

HJózsi

Ha nem a motort választod le, vezérlő hiba esetén ...  csak a táp lekapcs segít, kérdés elég gyorsan-e?
Az viszont megér egymisét, hogy milyen hibák fordulhatnak elő sw, hw oldalról, és azokra mi lehet a kellő (és elegendő) védelem ...

HJózsi

Az is átgondolható, milyen védelmek vannak már eleve a rendszerbe építve szintén hw, sw ...
Mert ugye a szervo vezérlő is tartalmaz legalább két védelmet ( pozíció hiba limit, túláram limit), sw oldalról pedig van tiltó bemenet ... sw oldalról beállítható max, min pozíció...  
Esetedben egy tengelyre ezeket a kérdéseket már kezeled, két tengely esetén ez csak annyival tupírozódik, hogy az esetleges eltérő mozgást kell figyelni... ez előállhat egy lefagyott vezérlő vagy eltérő sebességgel mozgó vezérlők esetén...  
Az encoderes hibafigyelés biztosítani tudja a rendszer védelmét. ( persze attól nem védi meg, hogy rádől a fal ... tehát "bármi"-től...)

Riboga

Csináltam pár tesztet, remélem kiolvasható, amire kíváncsi vagy.
Érdekesség, hogy a Match impulzusai nem is annyira egyenletesek. A pozíció hiba érték százszorozva jelenik meg, nem tudom hogyan csinálja.

http://riboga.uw.hu/images/Teszt1.jpg" border=0>

fs9s63xkf

Gratulálok, mekkora maróval készítettétek?
Gondolom a G kód nem elérhető?! :(

bmejdz9nu

"Érdekesség, hogy a Match impulzusai nem is annyira egyenletesek."
Mekkora freki-ig találtad stabilnak?

Ezt több mint egy éve (amikor kipróbáltam) írtam, de süket fülekre talált, hogy "csodák" nincsenek...
Szerintem ezért megy a WinPC-NC max. 24Khz-el viszont addíg "atomstabilak" a jelek...

HJózsi

Megnyugtatlak Péter, 24kHz fölött is van élet, csak Te bezártad oda magad jó pénzért ...[#nyes]

HJózsi

Kiszámoltam amúgy, a Mach 16,-$-al lesz drágább jövőre ...  A WinPCNC mennyivel?... [#nyes][#vigyor3]

Riboga

A Mach-hoz kapott DriverTest szerint a gépem még 100Khz-en is használható, apró "szöszök" vannak csak, de ez 24Khz-en is megjelenik. A lenti görbéken 75Khz-en kaptam. Nem tudom, hogy ez csak dadogás, vagy véglegesen elvesztett impulzus. Vajon a smoothstepper ennél megbízhatóbb?

bmejdz9nu

A 24Khz biztonságosan(!) "fedezi" a pontosság és sebesség igényeimet...

bmejdz9nu

Javult a helyzet... azaz drágult a dollár... azaz annyit ér amennyit mindíg is ért (sajnos, de ez így van)

bmejdz9nu

Én akkor lettem figyelmes erre amikor a szervómotor fura hangokat adott (pluszban:)...
Nem veszt jelet... csak nem egyenletesen jönnek ki... ettől volt/van.
Valami nem teljesen ok. a RealTime modul-al... De ez engem nem zavar...:) Nem használom a Mach-ot:)

HJózsi

Ha a dollárral együtt mozog, akkor csak az értéke önmagában eléggé hullámzó ... [#nyes][#nyes][#nyes]  erre én nem bíznám, pláne, hogy esztergálni sem tud ... [#vigyor3]

HJózsi

Amúgy ha jól tudom elég régen próbáltad, lehet, hogy a szervó vezérlőd sem volt rendesen beállítva, és nem az előírásnak megfelelően használtad a Mach-ot, tehát más progik is futottak ... na ezek alapján azért messzemenő következtetéseket nem lehet levonni, szerintem bőven elfogult vagy a WinPici-vel és próbálsz sorstársakra találni ... [#mf2]