Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Na ez a magyarázat nagyon korrekt volt....végre én is kapizsgálom a dolgot. Két kérdésem lenne. AZ a 63 százalék az egy egyezményes érték, vagy csak a példa kedvéért írtad? Illetve ezen két időállandónak van egy jele ami a motoron fel van tüntetve?

x4rhew5r3

Szedlay Pál

Ez egy egyezményes érték.

Szedlay Pál

Köszönöm érthető magyarázatod Tőled öröm kérdezni is.

svejk

Nekem nem annyira, főleg az első oldal alja :)
Mentsétek le mert az explorer egy két képletet nem tud megmutatni.

HJózsi

Csak röviden, mert a többit Sneci megválaszolta ( köszi S.), a vezérlő jel egységugrás szerű, azaz a vezérlő minden csorsítási cécó nélkül megkapja a sebeségjelet, amely sebességen éppen vizsgáljuk. Azért egységugrás szerüenm mert ennél kellemetlenebb szitu nem fordulhat elő valós megmunkálásnál... Tehát ahol elérjük ezzel a vizsgálati módszerrel rendszerünk határait, akkor ezen dinamikai határokon belül biztosan mindent meg tudunk vele csinálni...

bmejdz9nu

Nekünk ez végül is mire jó?  
Mármint ez egységugrasztás... beálítani vele szervórendszert... persze indulásnak jó... de a végső finomhangolásra már nem... szerintem.

Motorokat összehasonlítani? Mihez? Ha lenne két tök jó motor amit két gyártó küld nekem... és dönteni... de ez egy kicsit másként van a beszerzés a valóságban azaz hobbyban... :)

eivmhrm04

És nem akarja a nejem elhinni ,hogy ez jobb mint a TV.Az ember csak tanul és nincsenek reklámok sem.Az viszont igaz hogy a fejem egy kicsit megnőt,de mindem elismerésem a jó példákkal magyarázó uraké[#worship][#worship][#worship]

HJózsi

[#vigyor2]Talán ezért már megérte! Köszi az észrevételt, biztos mindenkinek jólesik aki vette a fáradtságot...[#wave]
És ha mondjuk 100-ból 99-en megértették, a maradék 1 az 1%, hobbi szinten elhanyagolható ... [#kacsint]

HJózsi

"Az időállandó az az idő, amely alatt a rendszer a kiindulási és a végállapot  közötti különbség (1-1/e)-ed részét bejárja. Egyszerű esetben a vég- állapot nulla, és ekkor az időállandó az az idő, amely alatt a jel nagysága e- ed részére csökken."  

bmejdz9nu

Talán a mechanikai ötletek topikba is átköltözhetnénk - kicsit:)

Mert ugyebár ez (ami a topik címe) csak egy kisebb része az egésznek...  
Azaz "megette az egészet a ló" ha nem csinálunk egy jó mechanikát amin jól tudunk majd "egységeket ugratni" :)
A sok elméletizés... mem helyettesíti a jó és pontos "fizikai" munkát :)

000000000

Ez arra jo, hogy ne jarj ugy, mint en a gyari AC servos geppel. Nagyvonaluan beallitottak a parametereket, de nem szamoltak azzal, hogy a megmunkalasom soran felso hataron fogok tudni dolgozni a geppel (0-hoz kozeli forgacsolo ero).

Az egesz vegeredmenye az lett, hogy alakhibas munkadarabok kerultek le a geprol. Vizszintes sik feluletek helyett, fokos, lejtos feluleteket csinalt a gep zokszo nelkul. Nem oldott le a servo, nem villogott led.  

Ha megkerestek volna ezt a hatart, biztonsagi ertekkel ala allitjak es kesz. Igaz, hogy akkor nem hangozhattak volna el olyan szep szamok a beszelgetesek folyaman...

HJózsi

Szedlay Pál

Átolvastam, számoltam és nem találtam benne hibát.[#confused]

crgs7u9wg

elnezest egy par napig nem voltam, most is csak beugrottam, hogy beszamoljak a pozitive eredmenyekrol, az a400 -asal kapcsolatban: a project nagyon jol halad, maga a verilog "nyelv" egyszerunek tunik ugyan, de a sok megkotes miatt sokat kell okoskodni mire valami hasznos kikerul :) a lenyeg, ma csinaltam egy encoder zajszuro funkciot a cpld ben es meg merem kockaztani, hogyha csinalnek egy fugveny generatort mondjuk csak! 300khz -el es tennek bele un. kapcsolasi elzajokat, nagyon keves encoder fogado maradna eletben, legyen ez a tibor45 fele szupertitkos kapcsolas, vagy az istvan fele pic vagy a peter fele celaramkor szerintem :) ja! a mukodese: hasonloan mukodik mint a ket-allasu kapcsolo digitalis debounce kapcsolasa rs-tarolokkal, csak itt a ket encoder jel egymast lock -olja, majd teszek fel magyarazo abrat, meg a konkret algoritmust c nyelven...