Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Kiutottem psychobilly post-jat? :S

HJózsi

HJózsi

Persze, egyáltalán nem lényegbevágó... biztos jól használtad a kalkulátort... De gondolkodj inkáb stepfreki-ben...
Gondolom egységugrás jeleket akarsz előállítani... Ehhez próbálsz a sw-edben megfelelő értékeket beírni. ( A Mach-ban lehet, de ott is számolgatni kell és nem lehet pontos A - B pontok között, ezért inkább csak hibajel lefutás vizsgálatra használom )
Jobbnak találom Sneci javaslatát ( #6876 ), jelgenerátorod van, rákötsz egy számlálót az ajánlás szerint és már mennek is a kívánt gerjesztőjelek ...

HJózsi

Aztán csak tekered a potit felfelé és figyeled mikor jelenik meg a "töréspont" ...

fs9s63xkf

Hmm.. Szóval:

Ezt a WinPCNC-vel is meg tudod csinálni:
Motor tesztelő ablak:
Gyorsítás: 0ms
Távolság: 1.25mm
Delay(nem tudom a magyar progiban hogy van):0ms
Ezután szépen emeled a sebességet, és várod a csodát :) Tehát, hogy nem megy el 1,25mm-ig és nem megy vissza 0-ra.
Elméletileg ennek jónak kéne lenni, de nem tudom, hogy a WinPCNC mennyire veszi komolyan például a 0 késleltetést a két mozgás között. A 0 gyorsítás az jó, mert azt írják is, hogy így állapítsd meg az induló sebességet.

bmejdz9nu

[#felkialtas][#felkialtas][#felkialtas] Józsi ha nem válaszolsz a #6882-ra ... az időre... (persze megértelek :)
Többet ne gyertek elő ezzel a cirkuszi megoldású T45 egységugatással... !

bmejdz9nu

Tudom ezt...  
De ez nem T45-ös szabványú!  
A T45-ös egységugási elméletet a #6881ben H.Józsi leírta: "a tengelyt valahol 90 és 360 fok között"...

Van ... 0ms, tudja... értem a dolgot...

Csak itt A T45-ös "Gecko pukkasztó" és értelmetlen,cirkuszi mutatványos egységugasztási megoldás ellen vagyok feháborodva...  
...azaz 128+N lépést ZERO idő alatt belelőni, hogy kifeküdjön... azaz a motornak esélye se legyen megmozdulni...

fs9s63xkf

Látom nem érted, ez amit leírtam ez a T45 teszt, HJózsi is pont ugyan ezt mondja.
"a tengelyt valahol 90 és 360 fok között" : 1,25mm az 90 fok mozgás oda vissza...ezt így kell érteni...
"...azaz 128+N lépést ZERO idő alatt belelőni" ezt senki nem mondta, ilyet ugye nem lehet csinálni, mert a step/dir rendszer nem engedi meg... ezt úgy kell érteni, hogy egy nem nulla kezdő sebességgel elindítod a motort...

svejk

Ne mérgelődj!
Én talán valamennyire értem az egységugrás lényegét, és tapasztaltam is hatását már a legelső szervos kisérleteimnél csak akkor még nem tudtam hogy így hívják.
De szerintem nyugodtan hagyatkozhatsz a géped beállításánál  a gyík által előírt oszcilloszkópos beállításra.
A munkadarab szempontjából nem jutsz vele rosszabb eredményre hidd el. legföljebb nem fogod megtudni hogy hol van a mechanikád 63%-os pontja...

HJózsi

Péter! annyiban megegyezhetün, hogy Te sem válaszolsz mindenre és meg sem mondod miért! Én megmondtam miért, a Te fejlődésed érdekében ! .............[#felkialtas][#felkialtas]  
Az hogy érti valaki, akkor derül ki amikor önnállóan is végre tudja hajtani... És ezt Te tudod nincs itt semmi trükk, csőbehúzás ... rossz az aki rosszra gondol ...

D.Laci

orsó átmérő (mm)   20   =   1   cm   =   0,1   dm

D.Laci

Közben áttvált rádiuszra?

000000000

HJózsi

Sneci pont azt írta le, hogyan kell egy véges  hibatárolóval tárolóval rendelkező szervóvezérlőnek a méréshez épp megfelelő jeleket előállítani ...

Ha a step frekit 1Hz-re állítod (sebesség jel), mennyi idő alatt megy tele a 127-es tároló, ha a tengelyt amúgy nem fogod le ( mert ezt nem mondta senki!)???? Ugye az jött ki, hogy soha (végtelen), mert mert egy ekkora sebesség meg sem kottyan a szervó rendszernek, símán leköveti ... És akkor elkezded növelni a step frekit mondjuk 10Hz-enként, és bizony jó sokára fogod elérni azt, hogy a tárolóban nőjön a hibajel nagysága ill beteljen... Ekkor fogsz változást látni a redszer viselkedésében ...
A mozgatás természetesen A és B pont között, amit határozz meg úgy, hogy beleférjen a mozgás a hibatárolóba... nincs előírás ... Up to You!...

x4rhew5r3

Valamit tisztázzunk, mert én azt hiszem másik nyomon vagyok.
Ti most "pozíció" egységugrást akartok, vagy "sebesség" egységugrást? Én step/dir környezetben a sebesség egységugrást gondoltam, de most a szövegkörnyezetből kiderül, hogy nem az kell.
Akkor visszavonom minden korábbi hozzászólásomat, mert az sebesség egységugrásra vonatkozott.