Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

HJózsi

Csak engem javíts még légyszi, ha valami nem jó a pédabeszédben ... [#wink][#worship]

HJózsi

[#eljen] minden tisztelet a bölcs beismerőnek!!! Emberi Nagyság! ( pedig nem akartam személyeskedni...  [#vigyor2] )
És köszönet, hogy vetted a fáradtságot...!!!  [#worship][#worship][#worship]

3k74cecek

Most nincs időm belemélyedni, de mivel más egységekkel is láttam benne hasonlót, így erős a gyanúm, hogy más mértékegységrendszerbeli a két adat. Mondjuk nem ártott volna volna odaírni a mértékegységrendszert is.
Persze lehet, hogy tényleg alapvető hibát követett el az alkotója.

HJózsi

Ez így van, jól érted!  
Az lehet zavaró, hogy van itt egyszer a sebesség jel, a léptető freki , ezt kapja meg egységugrás szerüen a végpontokon és van az a freki amit két végpont oda-vissza megtételekor mérünk.

A sebesség jelet kezdjük 0-ról lasan növelni, így A és B végpontok között is mérhetünk egy frekit. Erre irta Tibor45, hogy 15-20 Hz csupasz vagy kis terhelés mellett egy hobbi motornál már jónak számít. De látnád csak az AC szervót ... én láttam ...   [#wink]

2vkx6unz

Svejk a számítás elérhető lesz egy excel táblában is? Csak beírnám a paramétereket és megadná milyen motor és milyen áttétel lenne az ideális egy géphez.
Egyébként miden tisztelet a tiéd, vetted a fáradtságot és leültél kiszámolni. Persze ezt más is megtehette volna, mivel a képletek rendelkezésre álltak, csak az emberek lusták és megvárják míg valaki megteszi helyettük.

svejk

Egy fórumtárs már dolgozik az ügyön, remélem nem hiába és más hiba nem lesz benne.
Azért még sok dolog hiányzik ahhoz hogy tökéletes legyen a számítás, arra inkább ott vannak a gyári szoftverek.
Ez inkább csak egy nagyvonalú közelítő számítás az alapdolgok megértéséhez, és remélem lesz ösztönző hatása más számára is.

Sajnos ilyenek vagyunk mi emberek...
Én is 2 évet csak noszogattam Tibor45-öt hogy ugyan vezesse már le hogy felfoghassam, ahelyett hogy már rég nekiálltam volna.
Csak vártam hogy berepüljön a sült galamb..

bmejdz9nu

Józsi. Jó lenne ezt "rövidre zárni" :)

Itt ez a kép - gondolom jó... képzeljünk el két darab NE555-öst ami szinkronizálva van. (azaz nem a step jel "felénél" vált a dir.)

Írd le, hogy a jelgenerátorok mennyi jelet, milyen váltakozással adnak...(darabra is:)

Teszt kezdéstől - egy gyakorlatias "szuper jónak minősíthető szervórendszer" -ig.

Javaslom, vegyünk alapül a képzeletbeli teszt motoron egy 2000-es ppr (azaz 500cpr-es 4X-ben) encodert... (azaz egy fordulatra 2000 imp az encodertől)

Írd le azt is, hogy...  
a képzeletbeli teszt motor szögelfordulását mekkorára veszed... azaz ehhez mennyi step jel kell(ene) neki.
Tehát egy gyakoralias megvalósítási módszert... pontokban... és talán "zöld ágra vergődünk" ebben is :)

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/T45.jpg" border=0>

bmejdz9nu

Nagyon jó lesz... lenne... Egy megközelítő számítás...  
pl. surlódásokat hagyjuk alapon és úgyis a hobbysta túlméretezi vagy lejjebb adja alpon... :)

x4rhew5r3

Hu' mi volt itt! Később végigolvasom...

Péter, az ábra majdnem jó. A lényeg, hogy minden frekin ugyanannyit lépjen előre és hátra. A dir jelet a step jelből előállíthatod úgy, hogy a step jelre rákötsz egy 8-bites számlálót, és a legmagasabb helyérték lesz a dir jel. Azaz 128-at előre, majd 128-at hátra.
A step jelgenerátor frekijét változtatod, és így minden frekin azonos lépésszám lesz.
Ha nagyobb elmozdulás kell, akkor tegyél még egy számlálót, és a dir jelet magasabb helyértékről vegyed.
1 Hz-es csapkodást 128 Hz step frekivel adja. 2 Hz-est 256 Hz,... és így tovább.

x4rhew5r3

Rosszul írtam. 256Hz step -> 1Hz, ...

bmejdz9nu

Tudom... tudom... kissé rossz a rajz, csináljak másikat ahogy írod? de értjük egymást!
[#felkialtas] "128-at előre, majd 128-at hátra" ez nem a T45-ös szabvány! Ő ennél - ha csak kicsivel többel is... :) ugye érted... Gecko pukkasztóan :)
Ezzel a példában szerplő motor csak 2000/128=15,625; 360/15,625= 23,04 fokot fog azaz tudna max. mozogni!  
Ez 5-ös orsón= 0,21701388888888888888888888888889 mm mozgás csak... (jól számoltam?)

svejk

Látod kicsit odafigyelsz és mindjárt értesz mindent :)

bmejdz9nu

Na most a végére járunk (ennek is:)... semmi Porsche meg hasonló... matek lesz...:) Ha csak a Tibor bele nem ködösít, megint :)

HJózsi

Na, látom közel jársz a megértéshez, vagy már meg is értetted...  [#buck] Mégis csak jó, hogy macsák jelennek meg a fórumon, belőlem is kihozzák a kolbászos trükköt...  [#eplus2][#vigyor3][#zavart1]

Na tehát, ha a mérés elvét érted, azt végig is tudod követni egy adott megvalósításra ( implementáció ) vagyis behelyettesíted az adott mérésben résztvevő elemek értékét és biztosítod a méréshez szükséges már említett gerjesztőjelet.... A gerjesztő jel megvalósítása sokféle lehet, hw-es diszkrét, vagy mikrokontrollerrel, vagy szoftveres PC-ről... Up to You!  

Mivel a dinamika méréshez nem vagyunk kíváncsiak az állandósult szakaszra, csak a gyorsulás lassulásra, ezért Tibor45 ajánlása szerint elég olyan gerjesztőjeleket generálni amik a tengelyt valahol 90 és 360 fok között ( EGY választott értéken, a légycsapónál ez 180 fok volt ) mint A és B pont között mozgatják ( a gépen ez valamekkora lineáris mozgást eredményez  két pont között).  

Na most nem azért nem helyettesítem be az általad írt értékeket, mert Te sem válaszoltál az 1-esből vagy 5-ösből gyorsul jobban ? kérdésemre, hanem azért, hogy magad csináld és mindenki ujjongva felkiállthasson : MEGÉRTETTE!!!!  [#eplus2][#vigyor3][#mf2][#vigyor2][#hehe][#wow1][#zavart2][#nyes][#nyes][#love11]

bmejdz9nu

Vegyük a minimálisat a "90 fokot"... Ehhez a szögforduláshoz (a képzeletbeli 2000ppr-es encoderű motorhoz) 500 db step jel kell...

[#felkialtas] Első kérdés:  
Ezt az 500db step jelet mennyi idő alatt adja ki ez a HW-es vagy PIC-es megoldású jelgenerátor? egy kb-i szám kell!