Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

svejk

Ezt lökd be a képletek rovatba is!
Olyat nem ismersz ami a fordulat és nyomatékigény szerint segít a szíjválasztásban?

HJózsi

Péter talált valamit terhelésre, nekem nincsenek szilárdtági táblázataim hozzá ...

bmejdz9nu

Ez alau/acél dolog hogy van?  #6985... nem értem;  ... Nem találtam semmi képletet...

2vkx6unz

Ha Péter megrajzolná egy 3D-s CAD progiban pl. az ingyenes Alibre Design akkor mindjárt kiderülne mennyit nyert. Akár anyagokat is összehasonlíthatna.

HJózsi

40 fogig acélból gyártják, 44 fogtól pedig aluminiumból ... gondolom az adott méretnél a súly az anyag miatt annyi amennyi és egyféle az írások szerint ...

bmejdz9nu

Mindegy ám... elég érdekes "jószág" lesz a masina... Kis fordulatú szervómotor és nagy emelkedésű orsó (20/20)...
Azaz a forgatott kerekek tömege nem annyira számít... hiszen csak max. 1500rpm-re kell felgyorsulnia...
A mechanikai kialakítás sem lesz olyan erős hogy "tolerálná - kevelné" a "túlzott" gyorsítást...

bmejdz9nu

Amilyen komplett gyári egységeket látam ott az acél volt a divat :) persze nem marógép ...

Bicska

Lehet, hogy hülyeséget mondok, sőt biztos vagyok benne, mert az elöttem szólok nem említették, de nem kellene kipróbálni a súlyelosztást..hogy nem üt-e? Ha Péter x 1000-rel pörgeti, akkor nem árt, ha nem cseszi szét a motorcsapágyakat... Vagy, ha mértanilag helyesen fúrtál akkor a súlyeloszlás is maradt?, de elég jól mérted ki? [#rolleyes]

bmejdz9nu

Hát remélem...Gondoltam erre... volt mérőórázás is előtte... a furat mélység századra azonos...
Egyiket (a mart változat) a CNC csinálta... a fúrtat a BF20-al... itt a furatok 45 fokonként vannak, ha jó a forgatóasztal...:) úgy néz ki ok...

000000000

"Hát ha "beindulok" valmire még T45 sem
állíthat meg :) Be nem áll a csipogóm :)"

Én nem is akarlak, majd megállít Téged
az egységugrás teszt!:)

bmejdz9nu

Hát utólag bánom... :)
Kelett volna már rég egy egységurás teszt topikot nyitni...  
... de még arra az alap kérdésemre sem kaptam válasz, hogy ez nekünk mire jó...(#6949) Már talán csak ez a "nyitott kérdés"...( a többire pont került :)

svejk

Ha már itt vagy Tibor45, bár én már megyek lassan..
Tesztelgettem pl. ma a baglyot is vizslató szemeimet a hibamonitorra szegezve,
A G kód a csillagteszted volt...
Arra gyakorlati megállapításra jutottam, hogy mindegy hogy a sebességet vagy a gyorsulást veszem le-ahhoz hogy elfogadható legyen a hiba menet közben- szinte ugyanannyi idő alatt végzett.
tehát:  adott, rosszabb motor/vezérlő mellett lehet a kisebb gyorsulást válsztani nagyobb sebességgel..
Lehet ez véletlen műve, vagy G-kód specifikus?
Vagy csak valamit nagyon nem jól csináltam?

000000000

Szerintem kb 100-szor leírtuk, mire jó.
De ne foglalkozz vele, helyette fúrkálj
acél szíjtárcsákat.:)

000000000

Érdekes megállapítás.
Milyen programmal hajtottad a gépet? Mach?

svejk

Igen, lehet hogy ő téveszt meg?
Érzésre beállítás valtoztatás után változott a hosszú íveknél a fordulat és a gyorsulás is...