Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Sziasztok!
A múlt héten csütörtökön páran innen a Fórumról
(Csattos Péter, Motoros, Vargha Kálmán, Aradi
Ferenc és én) egy kis szakmai teszt talit tartottunk
Vargha Úrnál. Néhány egyedi, különleges
lefejtett felületet martunk a DC szervós
marógépével (X=Y=2.5 mm/motorford, Z=1.25).
A felületeket lefejtő CAD-CAM program saját
fejlesztésű, majd ha valakit érdekel erről
külön beszélek.
Most csak annyit róla, hogy valós idejű grafikai
szimulációja, felület és szerszámpálya
generátora van, 500 Khz-es szimmetrikus step-dir kimenete,
opciomális G-kód generátor, stb.
Ami fontos: direkt olyan 3D felületeket készítettem,
amik néhol egységugrás szintű feladat végrehajtást
kívánnak meg a szervohajtásoktól.
Egy forgácsoló gépnek anyagban kell minél pontosabbnak, nagy dinamikújúnak lenni, ezt
lehet ilyen 3D teszt marásoknál tesztelgetni,
mikor kezdenek eltünni az apró részletek.
Készítettem pár videót.
Ezúton köszönöm az ott megjelent Kollágák,
Fórumtársak segítségét.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Tibor45/Robsy-3D-SAS01.mpg" TARGET=_fnew>video1
http://cnctar.hobbycnc.hu/Tibor45/Robsy-3D-SAS02.mpg" TARGET=_fnew>video2
http://cnctar.hobbycnc.hu/Tibor45/Robsy-3D-SAS03.mpg" TARGET=_fnew>video3

rbbhbyvfs

Tehát mondjuk lemezből kivágsz négyzeteket és a kieső darabot méred?

bmejdz9nu

És mi egy hobbystának a "beteljesülés"? Szerintem a tökéletes munkadarabok...

rbbhbyvfs

És mi van, ha a megrendelő a lyukakra kiváncsi ( pl. előlap, négyzetes gomboknak kivágások), nem a kieső darabokra? Akkor áttekered a potikat?

bmejdz9nu

bmejdz9nu

Az Úrak a CNC Művészeti Klub tagjai? :) Ezekből a videókból semmit sem tudtunk meg... Mi a TraPista videóit akarjuk látni...

rbbhbyvfs

bmejdz9nu

Szerinted nem mindegy, hogy pl. egy kör vagy négyzet "helyét" vagy a kieső munkadarabot mérem :) Miáltal lenne különbség?  
Szerintem, csak a maró szerszám átmérőjével...

bmejdz9nu

Definiálhatnád a "dinamika" fogalmát... Mert szerintem félre értjük egymást... ezt már régebben is észrevettem...
Én a sebességet és gyorsulási képességre gondolok ez alatt... Te?
Egyébként ilyen jellegű speciális marásból már sok van a weblapodon... nem kelene egy másfajtát... olyan szokásosat...

4mjnxdwuu

Nekem nincs meg....
A lényeg: nagyon látványos piszok gyors mozgások. Mindenkinek tetszett volna nmikor nagy elmozdulásokat produkált gyorsan. Pl plazmához tök jó lenne. Vagy ha hosszú egyeneseket kellene marni puha anyagba. De 3D-re nem igazán való.  
( habár hobbi célra jó, mert úgysem épít senki több tonnás "erős" gépet ami kibírja deformáció nélkül azokat a gyorsulásokat amit egy motor önmagában tud gyorsulni.)Ebből kifolyólag hiába áttételezném le, a mechanika úgy is beleviszi a pontatlanságot...
Ezért ebből lesz egy léptetős gép, a te motoroddal. A szervóiból pedig lesz egy 5-s emelkedésű orsóval ellátott másik gép 1:3-s átétellel... Na az merev lesz.... 170 Kg-s szürkeöntvény asztallal.

rbbhbyvfs

Nézd meg ezt az ábrát : http://www.hobbycnc.hu/CNC/Profi2/Profi2Q/DSP/Sentinel/SentinelV100.jpg" border=0>

Kis túlzással a görbe a maró pályáját írja le, ahogyan leköveti a négyzet sarkát. (mondjuk úgy jobban érthető ha azt mondom, hogy a bal alsó sarkát.
Ha belegondolsz, akkor az alsó púpot a másik irányú szánmozgás le fogja vágni, így a kieső darab viszonylag pontos lesz, de a megmaradó lyukban ott lesz a "púp" negatívja. Azaz nem csak a maró szerszám átmérőjével lesz nagyobb a kivágott lyuk.

svejk

"( habár hobbi célra jó, mert úgysem épít senki több tonnás "erős" gépet ami kibírja deformáció nélkül azokat a gyorsulásokat amit egy motor önmagában tud gyorsulni.)Ebből kifolyólag hiába áttételezném le, a mechanika úgy is beleviszi a pontatlanságot... "

Mintha erről próbáltam volna írni másfél éven keresztül ...  :(:(

bmejdz9nu

Nem adta oda biztonsági szolgálat a videót ... na ez érthető is...:)
Nálam 5Kg-os motorok... 66V-os = névleges 1500rpm; max. 33A... = XXX

5 ös orsó 1:3/ban áttétel... persze ha nincsenek nagyobb motorok...

svejk

Látod ezt próbáltam megfogalmazni a #7123-ban, csak Te később már másról beszéltél..
Az ábrán egy egységugrás jelre adott válaszát látod a motornak.
A valóságban marás közben úgy kell beállítani hogy minél kevesebb hiba legyen. Ez lehet akár +-10 inkrement, de kisebb sebesség/gyorsulásnál akár kevesebb is.
Függ az igényektől, az encoder felbontásától, az esetleges áttételtől..

4mjnxdwuu

Nem igazán azért....
Oda elég lesz az a 200 W-os szervó ami erről a mechanikáról lejött. Lassú gépet szeretnék de pontosat. ( és akkor végig meglesz a repertoár...) Pl:100-as lapkással szerintem te sem száguldoznál vasban..?