Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

HJózsi

[#eljen] nem vagy egyedül ...

4mjnxdwuu

Szólj Tibor45-nek, hogy küldje el a videót amit az én hajtásomról készített, és láthatod mit kapsz.... 16*20-orsó 1:1 áttétel 200 W Yaskawa, Robsy szabányzó.

rbbhbyvfs

Bocsánat ha megint csak bele vau-vau a távolból :
Mire jó az egységugrás teszt?
Oszcilloszkópokon a kalibráló generátor nem véletlenül négyszögjelet szolgáltat, nem is akármilyet, hanem nagy meredekségű "egységugrást".
Ezzel nem csak a függőleges eltérítést lehet amplitudóra kalibrálni vagy a vízszintes eltérítést, hanem a mérővezeték kalibrációját is. Azaz az illesztését a szkóphoz. Mert minden mérővezeték és szkóp más és más. Viszont a kettőnek  illesztettnek kell lennie, mert ha nem, akkor jeltorzulás lép fel , illetve az elérhető átviteli határfrekvencia rohamosan csökken.

Az analógia szerintem jól látszik : rossz illesztés - csúnya négyszögjel (mint amit a hibajeltárolóban látsz, lengések és egyebek)
Jól illesztett rendszer/kábel, szép négyszögjel, kicsi púpokkal esetleg tetőeséssel : a rendszer maximális határfrekije/sebessége, minimális hibával.

Persze be lehet lőni szinuszos jelekkel is (motor oda-vissza csapkodós teszt) de kicsit körülményesebb változtatható frekvenciájú szinuszos jelet generálni, mint egy fix frekis meredek négyszögjelet.

(Persze egy négyszögjel végtelen számú felharmónikus szinuszos jelből is kirakható, de ez már eléggé elméleti kategória, most ne menjünk bele és bocsánat a pongyola fogalmazásért is)

Mégegyszer bocs, ha bele vau-vau...

bmejdz9nu

Ne viccelj :) Linkeld már be... Tibor nem fogja, nem tudja stb... vagy küld mailban... Vagy titkos? Titkosítva lett?

bmejdz9nu

Én meg pl. négyzeteket marok (egyre gyorsabban...) a valóságban és mikrométerrel ellenőrzöm a végeredményt...
De ez ugye nem egységurás teszt...:) Mert akkor meg vagyok ijedve...:)

svejk

Szerintem arról már meg volt a konszenzus hogy az egységugrásteszt a kész gép maximális tulajdonságait hivatott kimérni, vagy motorok, vezérlők mechanikák összehasonlítására való.
A gép végleges beállítására nem biztos hogy alkalmas mert a valóságban a határétékeket csak óvatosan alulról érdemes megközelíteni és itt nagy valószínűséggel más beállítást igényel a szabályzóegység.

svejk

Gondolom elrettentő példának használja a felvételt :)

bmejdz9nu

A #6949-re még mindíg nincs meg a válasz... hogy ez mire jó nekünk, hobbystáknak? Szórakoztatásnak? :)

rbbhbyvfs

Nem, ez a próbálgatom azt majd jó lesz :))))
Azaz te pont a változtatható frekis módszert követed.
És hol méred a végeredményt a sarkokban vagy az egyenes részeken? A sarkokban kellene, de ott a szerszám gördülete miatt nem tudod. Vagy a négyzet pozitiv forma? Nem kivágott lyuk?

bmejdz9nu

Hogy ezt nem látjuk az tuti... lehet, hogy a belbiztonsági szolgálat 50 évre zárolta a videót :)?
Ha betenné... kiszámolnánk, stb.... és ezzel megzavarnánk "Tibor lelki nyugalmát" a saját burokjában...

rbbhbyvfs

Nyilván, hiszen másként viselkedik a gép terhelés hatására....
Az igazi az lenne, ha terheléses próba mellett is meg tudnánk csinálni, de ezt a gyakori szerszámtörés miatt nem célszerű :)
Persze meg lehet próbálni alulról közelíteni és ha 10-ből 6.3 szerszám épségben marad, akkor ott a határfreki :)

HJózsi

Ne azt mondd hogy nem kaptál, hanem azt, hogy nem érted... Ez áll közelebb a valósághoz... [#lama]

bmejdz9nu

rbbhbyvfs

bmejdz9nu

Akkor pontosítsuk: Te mire használod?