Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Szia Pál!
Volt egy kis dolgom, nem tudtam gép előtt lenni.
Látom közben megoldódott Svejk képlet
értelmezési problémája.

000000000

Szia! Azt javaslom, vegyél egy olcsó szervóelektronikát, és egy olcsó motort akár
EC240 is jó, így a problémádat egy 1:1.4-1.8
lassítással megoldhatod M12 mángorolt orsóval.

svejk

Ez még akár működhet is, de inkább használj LM393-at az sokkal gyorsabb és a kimenete nyitott kollektoros és egy tápfeszről is normálisan működik.. valamimt egy tokban van két komparátor

4um5b65d

Köszönöm a szaktanácsot, nekem első lépésnek már az is elég, ha látom a szkópon a TTL impulzust a végén. Sajnos az autodidakta elektronika tanulási folyamatomnak az lett az eredménye, hogy nem konyítok az analóg áramkörökhöz és itt mindig elakadok. Akkor összerakom egyszer légvezetékekkel az áramkört aztán lesz ami lesz... Szerencsém van, hogy van a fórumlakók közt tűzoltómester is....maximum lesz egy kis dolga....[#nyes]

svejk

Valami ilyesmi:

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/laslie.jpg" TARGET=_fnew>fotocellához komparátor, hiszterézissel

4um5b65d

Jól értelmezem, akkor ezt smith trigger nélkül is használhatom ?

svejk

Elvileg...
úgy olvasom van szkópod, majd látod a jelet élváltásnál...

4um5b65d

OK ! Köszi a fáradozást... kipróbálom a javallatod alapján :)))

svejk

Mivel az izzó is 5 V-ról megy így nem kell másik tápfesszel sem vacakolni...

HJózsi

A300 kérdés... nem beugratós, gyíkösszehasonlítós...
Ha a megmunkáló komplexumod (gondolom A300 hajtja) éppen végzi a feladatát a szíved szerinti beállításban és valamiért meg akarod állítani menet közben egy Stoppal, nem megy ki Fault-ra a vezérlő? Ugyanez E-Stop-nál?  
Nálam ugyanis sajnos 40% gyorsjárat fölött mind az E-Stop mind a Stop hibára küldi a vezérlőt, pedig a max gyorsjárat csak 1000mm/sec ( eszterga). Lehet, hogy Mach3 probléma ( gondolom most örülsz) de mintha sima Stop-nál sem tartaná be a gyorsítás lassítási rámpát és ettől egy bizonyos sebeség fölött kiakad már a gyík ...

000000000

"de mintha sima Stop-nál sem tartaná be a gyorsítás lassítási rámpát és ettől egy bizonyos sebeség fölött kiakad már a gyík ... "
Hát persze, hogy nem tartja be! miért is tenné, itt a minnél gyorsabb megállás a cél, nem a "pozíció hű" mozgatás...

000000000

Bocsi! Elértettem (E-Stopra gondoltam)! Sima Stop-nál illene!

000000000

Teljesen jogos, régebben írtam ilyesmit én is.
Ez az N+1-dik érv, mennyire kevés is lehet
a +-128 tároló. Ha belegondolunk röhej, hogy
szervóhajtás esetén az ember jobban féljen a
lefagyástól, a pozíciótévesztéstől,
mint egy léptecsnél.:)  
De tudod Józsi, van aki ezt élvezi.:)

bmejdz9nu

A mostani gépembe még "csak" Gecko-k vannak. Az A300 újabb... már készen volt a gép - de ez mit sem számít :)

Nem igazán értem mire gondolsz... de nem akad ki, jól is néznénk ki :)
Nálam a "gyorsjárat" is nagyon "kötött" pályán megy... azaz hibahatáron belül... azaz nincs is "dedikált" gyorsjárat...A Mach-ot nem ismerem...:)

HJózsi

:) hát igen, "teszek rá", hogy 1/2000 mm felbontásnál akár kettőt is téveszt..., a munkában ugyan ne hátráltasson már, hogy mehetek refpontot felvenni... ráadásul érdekesen csinálja, van hogy a stop-ra még nem gyullad ki a led, csak amikor újra indítom ...[#boxer][#violent]