Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

svejk

nem is azzal van a baj hanem azzal hogy a stop gomb és az e-stop gomb is azonnal elveszi a step-et. kicsit idegesítő, meg kell szokni...

Ha már itt tartunk akkor kérdezném is, hogy egy jó szervo jól illesztett motor-mechanika párosításnál hogy viselkedik amikor pl. 3000-el pörög a motor és elveszed a step jeletet?
vagyis 0 ra egységugrasztod..

bmejdz9nu

Gondolom ez a probléma az eszterga főorsó motor leoldásánál jött elő...  
Ott a forgatott tömeg miatt óriási lehet a helyzeti energia... ezért van... Nem tud "megszorulni" mint egy lassabb lineáris vezetőnél + golyósorsó... :)

De szerintem egy szoftvernek illene "gondoskodnia" a motorról és annak szabályzott(!) lassításáról, leállításáról...
Pl. egy frekiváltón a "vész-stop" funkció nemhogy szabjára engedi a motort hanem a lehető legkisebb lassítással leállítja...  
(ne legyen genarátor jelleg vagy fékező ellenállás stb.. Ezen dolgozok most a gépennél.:)

Egyébként a CNC-zone-n ma lesegettem ezt-azt "Gecko ügyben"... és ott persze sokan használnak Mach-ot... tehát valahogy van a dolog...

000000000

Egyszerűen. Igen gyorsan megáll a motor.:)

000000000

Szia!
Ha megmondod a névleges feszültségét,
teljesítményét, adok tanácsot, hogyan tudod
egyszerűen megállapítani a pólusok számát.
Ugyanis ez számít csak, amikor rákötöd majd az
AC szervo hajtásodra.

svejk

Azt sejtettem :), de itt megengedhető-e valamekkora túlfutás, lengés?
Nem üres motornál, hanem komplett gépnél, a max sebességről 0-ra állítva...

A gecko szerencsétlen ugye leold ott nem lesz túlfutás...de ahol van memória dögivel ott lehet ilyen esetben be kell avatkozni a PID szabályzóba mert ez messze eltér az üzemállapottól...

svejk

Szerintem az összes geckost áldani fogja a nevedet ha megcsinálod..:)

bmejdz9nu

A CNCZone-on... dumáltak valami ilyesmikről... Józsi biztos meglesi... lehet, hogy fel van találva a spanyol viasz :)
Kulcsszavak: Fault G320 Gecko Mach :)

Akkor azt mondod szerencsém van a WinPC-NC-vel :) Gecko-hoz teremtett? :) Azért azt nem mondanám... a kevés frekivel...
3X pénzért felét tudja mint a Mach... :) Kilóra nézve :) Persze széria tartozék a hardverkulcs is :)

000000000

Igen természetesen megengedhető valamekkora
túlfutás, lengés, hiszen minden motornak van
egy időállandója, és ez még a legjobbaknál is
néhány ms, azaz nem zérus.
Persze ezt még alaposan megnövelheti az
alkalmazott szervo szabályzó logika komolysága,
és a mechanikai illesztés.
Szerencsétlen esetben, mint Péternél, akár
10-szeresére is le lehet rontani. Ez is arra
utal pl. nála, amit már régebben megírtam, rossz
az illesztése a CNC marógépének.
Ezért kellene agyon nyaggatni egységugrásokkal,
persze a gyíkocska ettől igen gyorsan kiakad,
ezért annyi csak az ára, amennyi. És a kör
bezárult.:)

svejk

Ezt olyan 22-es csapdájának érzem...
Tegyük fel hogy elkészült egy szerkezetünk melyet az egységugrástesztekkel X értékűre minősítünk.
Így a vezérlőszoftvert ehhez az X értékhez állítjuk be, hogy ennél ne legyenek gyorsabb sebeségváltozások a rendszerben.
Igen ám de pl. a mach stop gomja adott esetben 3000-es fordulatról akarja 0 idő alatt leállítani a motort álló helyzetbe.
Ezt pedig nem tudhatja semmi, ráadásul ki is mértük az elején hogy mi lehet a legnagyobb gyorsulás amit elbír a szerkezet.

Lehet ilyen esetben a komoly inteligens szervovezérlő csak egyszerű féket alkalmaz, kihagyva a PID szabályzó elemekt?

svejk

Vagy azt is el tudom képzelni, hogy az egységugrás mérések után a szervovezérlő  elektronikával is tudatják a mechanika korlátait (a mérések erednményét)
És ezután már az ilyen drasztikus sebességcsökkenést is lekorlátozza a mechanikai képességek szintjére.  
Tehát  ez a funkció az első méréseknél kikapcsolható lenne..
Ezek nagyon vad gondolatok???

000000000

Nem egészen.
A sebesség alapjelképző ha nagy d omega/dt-t,
azaz szöggyorsulás változást érzékel, átállítja
az egész rendszert, és nem játékos ledeket
villogtat meg nem a felhasználót bosszantja
a kiakadásaival. Épp elég a Winxx lefagyástól
rettegni, nehogy már egy komolyabb, valamirevaló
hajtás is ilyen legyen. Az is igaz, az ilyen szervo nem 25 e. Ft, így az enyém sem ennyi.

svejk

"A sebesség alapjelképző ha nagy d omega/dt-t,  
azaz szöggyorsulás változást érzékel, átállítja  
az egész rendszert, "

valami ilyesmire gondoltam a #6453 utolsó mondatában..

de itt a csapda:  
Ha nagy szöggyorsulás változásnál átállítja a rendszert akkor hogy tudja az egségugrás teszteket mégis korrekten leképezni???

Vagy egy egységugrásteszt sosem áll akkora ugrásból mint a példámban a 3000-rőli azonnali megállás???

000000000

Nem vad ötlet, az előbb ezt írtam le más formában.
Jó lenne már szembesülni azzal a ténnyel,
hogy egy ipari szervo nem véletlenül
fél milla+. Az is igaz, ez egy Hobby fórum,
és az egyszerű olcsó szervók is jók valamire,
főleg ha szerényebb műszaki képességük
érvényesülését nem rontja le a makacsság és
a gondolkodás nélküli használat.

bmejdz9nu

El kellene adnod a vezérlőd licencét a Gecko-nak ... vagy legalább felvilágosítani őket a hibákról...
Ha megírod a bemutatkozó leveledet lefordítom...

Lehet, hogy igazgató lehetnél... nagy lovés állás ... egyenlőre csak a szervó részlegen...
De idővel a "stepper részleget" is átformálhatnád... mert az is van .) Biztos ott is hülék... :)

10X lerontás...  
gyorsíts egy ekkora mechanikát 180mm/s-re 50ms alatt ...Mechanikailag... azaz nem elvileg, nem hibatárolóba... a fizikai valóságban. :)

"nyomass" egy videót egy dinamikus és gyors jobb gépről...(ne csak a dumát) ...  
Ami persze a te vezérlőddel készült... :) Csapj a lovak közé...:) Ne kimélj ! :) Hadd lássunk valamit!

svejk

Na jó de én azt 7 perccel hamarabb írtam :)

Értem hogy drága nem is baj, csak szeretném megérteni a vezérlők ezen részének működését (is)