Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

HJózsi

Szóval tetszőleges sebességnél (akár max) ha nyomsz egy sima Stop-ot billentyűről, vagy E-Stop-ot, egyinkél sem megy hibára a gyík ?

bmejdz9nu

Nem... Tehát: A WinPC-NC a rámpát akkor is betartja... (persze a max-on próbáltam... 180mm/s-en)
De ez szoftveres oldalról teljesen normális... ez a dolga ... ezt kell tennie...
Egy jól pörgő léptetős rendszer is tovább futna... ha magára hagyná a szoftver... vagy nem?  
Ott is ha nagy a mozgatott tömeg... van helyzeti energiája... és "tova" repül...

svejk

Ez csak a mach hülyesége, nekem is azt ajánlott valaki hogy használjam a pause-t majd utána a stop-ot.
nem értem én se akkor mi a francnak van még e-stop is amikor a síma stop is egyből elvesz a step jelet  --jó kis egységugrás teszt :)  

HJózsi

Köszönöm Péter! Nem kell videó, már látom Svejk válaszát is ... valóban úgy kellene tennie, csak E-stop-nál lehet védeni, hogy step jel azonnal el ... [#violent]

HJózsi

bmejdz9nu

Hány fajta stop lehetőség van a Mach-ban? Meg minek oly sok?
A Pause tud mindent? Azaz bármely mozgásban pause lesz... és lehet folytatni...
Billentyűzetről is elérhető?  
Esc gomb nálam... ez is fontos lehet mert ha "baj van" akkor a reflexből "ESC" vagy az egér keresgetése az asztalon nem ugyanannyi idő.?

Egyébként a WinPC-NC Professionalnál az LPT portról (inputja van - meg 27 máshoz) is el lehet érni ezt a dolgot..

000000000

Nagyon is jó a Mach-ban, meg minden más normális
programban, ha van olyan gomb is, ami azonnal
(azaz egységugrásszerűen) stoppol.
Azt ugyanis normálisan illesztett szervónak és
mechanikának el kell viselni, "uralnia" kell a
helyzetet.
Ezért kellenek a tesztek, és ha itt bukik
egy szervo, akkor a gyenge képességű szervóval,
illesztésével, vagy/és az egyes felhasználók
vakló bátorságával és szakmai hiányosságaival
van a baj.

bmejdz9nu

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/Animalt%20CNC%20k%e9p/cica.gif" border=0>

000000000

üdv tudja valaki hogy a három fázisu mociknál honnan lehet tudni hogy 60 vagy 120 fokos?(hub motorrol van szo amiben 3 db hall szenzor van.)help.a szenzorok egymástol 15 fokra vannaka tekercs kezdö és végpontja pedig 60 fokra
hogyan tudnám kiszámolni?vagy hogy határozzák meg hogy hány fokos a motor?

HJózsi

Igen, már nyomon vagyok, valszeg bele kell egy kicsit nyúlni a Mach-ba, OEM kódokkal :
Return to paused state   285  
Remember paused state   286
Pause (Feed Hold)   1001
Cycle start           1000

Egy Pause-nál elvárható, hogy folytatni is tudja, stop-nál is szerintem, bár ez úgy néz ki megegyezik az E-Stoppal a Mach-ban aminél már nem biztos, hogy minden esetben elvárható a folytathatóság. ... [#fejvakaras]

000000000

Én a helyedben nem így reagálnék, hanem  
elővenném az általános iskolai fizika könyvet,
és tanulmányoznám, próbálnám megérteni pl.
Newton 2. törvényét.

HJózsi

Köszi a hozzászólást![#worship][#law] Nagy valószinüséggel ezzel meg tudom oldani valahogy a "mintha elvágták volna..." Stop effektust..

svejk

Boccs, "feed hold" a neve egyébként a space billentyű

HJózsi

Itt az a gond hogy a Mach ban szinte csak olyan gomb van ... Kellene kontrollált is ... Ha forgó főorsónál egy nagyobb fordulatszámot kapcsolsz, azt is egységugrásként adja ki... indításkor leálláskor persze betartja a rámpát ... szóval hobbi nc program és nem drága ... csináld magad ... OEM kódok basic scriptek ...

HJózsi

Szét programozom  a Mach agyát![#ravasz1][#violent]
A Pause volt a kulcsszó, Goog Lee is megerősített ...[#vigyor2]