Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

svejk

Aha..  
A #6318-ban említett képlet ott van a 2. oldalon a 14. számítás.

De sokszor kerestem már ezt a doksit...
Még egyszer Köszi Szedlay Pál hogy előhoztad a témát!!

"Szerencsére" angolszász mértékegységeket használnak..:(  még majd véletlen nem kavarodnánk bele :)

svejk

A fotodiódákat munkapontba kell állítani és komparálni a jeleket.
Aztán jöhet a Varsányi féle (itt a #6124-ben most valamelyik nap, belinkelt) egyszerű pár kapus kapcsolás, vagy LS7184, vagy valami proci LCD kijelzővel. (bár ilyen helyen praktikusabb a 7 szegmenses LED kijelző)

4um5b65d

Az első sorodban foglaltakat nem tudom megcsinálni az a baj, tök hülye vagyok az analóg technikához, de digitálisban bármit megcsinálok. Hirtelen a 74192-es 7447-es ic-kre gondoltam és persze a 7 szegmenses led-es kijelzőre, bár nem a legkorszerűbb megoldás... Amúgy nem fotodiódák vannak benne hanem "fotoelemek,napelemek" vagy minek nevezzem őket....

4um5b65d

Váltogatja a polaritást a kimenet...

svejk

"fotoelemek,napelemek"
nem hinném azoknak nagyon nagy a tehetetlenségük..

svejk

Jól megnézve a rajzot tényleg fotocella..
Oda is van írva a táblázatban hogy 7-15 uA a kimeneti jel.
Bocsi..

4um5b65d

Termelhet a fotodióda 0,27 voltot fény hatására?

svejk

Ezek az elemek áramgenerátoros jellegűek..
Egyébként ez szerintem még a hatvanas évek technikája lehet...

4um5b65d

elcseszték a rajzjelet, de felülre oda is írta, hogy "solar cells"

4um5b65d

svejk

A lényegen nem változtat erősíteni komparálni kell..Valaki még odafirkantotta a lezáró ellenállást is: 320 kOhm

4um5b65d

az én voltam, mert már keresgéltem a megoldást és valahol olvastam, de nem fogtam agyilag az egészet...

svejk

Az ezen az ellenálláson eső feszültséget kell felerősítened  a 0-5V-os tartományba, és ha a fogadó áramköröd smith trigeres akkor már kánaán van.
Persze bonyolítani lehet mindenféle dologgal de lehet nincs rá szükség.

4um5b65d

Valami ilyesmit alkottam vagy 5 éve,de még nem csináltam meg a panelt, nem vagyok biztos magamban...Félek, hogy szétcseszem az enkódert. Nekem a műveleti erősítő a mumusom....
http://kepfeltoltes.hu/080901/000_0875_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>