Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

svejk

Mint írtad semmi sem tökéletes :( ... :)

bmejdz9nu

Na akkor van ilyen...  
Talán máshol olcsóbban is mert az US digital nem arról híres, hogy olcsó :)
Belül milyen "filléres" IC lehet... mert a dobozolt termékek általában 5X-10X pénzért vannak...

000000000

Kevered a dinamikát a sebeséggel.
Nálam ezek nem azonos fogalmak. Így vitázni sem
érdemes erről többet.
Valamint ha van hatékonyabb módszer, mint a
nyers erő, akkor minek emeled ki Te is, mint
Péter a teljesítményt?
De figyelj, nem érdmes erről vitázni többet. Mindenki olyan szervót használ, amilyet akar,
legfeljebb a rendszere kihasználatlan marad.
Ha ez jó valakinek, csinálja, mit bánom én.:)
Kezdek én ebbe belefáradni.:)

bmejdz9nu

http://www.yaskawa.com/site/dmservo.nsf/(DocID)/TKUR-5PHSJH/$File/Sigma-II%20User%20Manual.pdf" TARGET=_fnew>Tényleg step/dir -es (adatlap) De ezt én tuti nem tudnám behangolni... egyenlőre :)
Egy ilyet megvenni elég nagy "hazárdírozás" vagy nem?  
Érdekes, hogy senki nem vette meg eddíg... pedíg már 5 napja ott van 99 USD-ért... azaz kevesebb pénzért mint egy Gecko G320... [#fejvakaras]

bmejdz9nu

Ha a képlet - érthetően - összeállna mehetne a képletek topikba...

x4rhew5r3

A dán frekiváltót is legyűrted, akkor ezt miért ne tudnád...

svejk

Nem hiszem hogy keverném max. nem jól fogalmazok.
Oké hagyjuk, nem hiszem hogy talán 4-vagy 5-ödszörre sikerülne konszenzust kihoznunk a témából.

Esetleg ha a #6318-ban Szedlay Pál által írt képletet kis magyarázattal kicsinosítvan beraknád az Képletek és Számítások-ba,(ha már eredetileg is Te írtad) akkor talán lenne pár ember aki számításokkal kezdené, főleg ha még nincsenek meg a fő alkatrészei a leendő gépéhez.

Vagy a már elcseszett szervos géptulajdonosok ellenőrizhetnék hogy miért is nem olyan jó a szerkezetük.

svejk

Talán nagyobb gond az hogy ezek egyszeri megismételhetetlen vételek, legalább is ilyen áron..
Bár egy ez év januári dátummal el volt mentve a doksijaim közt az adatlap, tehát már egyszer feltünt a láthatáron de nem emlékszem milyen okból kifolyólag.

Szedlay Pál

Tibor45!

Ezzel a képlettel akkor sokat segítettél nekem
hozzászólás #3170
Légyszíves fejtsd ki Svejk fórumtársunknak is, hogy értse.
Köszönöm!

bmejdz9nu

Rengeteg ilyen AC vezérlő van az Ebay-on... de mégsem veszik... ezért én sem veszem :) Persze nem igazán értem... magamat sem :)

Én is olyan vagyok mint a többi "földlakó":)... szeretek a kitaposott ösvényeken járni... Ezért a pénzért inkább egy Gecko-t választok :)

Fura nem? Talán ha semmi más dolgom lenne akkor Marco Polo-t játszanék... felfedeznék...de ez nem így van...

bmejdz9nu

e7c897sd8

Látod Tibor kezded látni a dolgokat! :-))
Nem a tudásod itt a gond (amit itt velem együtt mindenki elismer!). A probléma még mindig az, hogy ez egy hobby cnc oldal. Lehet profi dolgokat venni sok-sok pénzért és abból kiváló gépeket létrehozni. De! Nincs mindenkinek olyan alkatrésze se pénze, amiből a te általad javasolt profi gépet ki lehetne pofozni. Itt talán érdemes lenne olyan elveket is meghatározni, amikkel egy meglevő mechanikát próbálsz megmozgatni "hozott" anyagból (motorok, mechanika, áttétel adott) a lehető legjobb kihasználtsággal. Bizonyos, hogy a hobby szinten épített gépeken nem lehet az elektronika határait feszegetni. Azért kíváncsi vagyok a véleményedre, ha a mehanika oldaláról visszafelé terveznétek a szervó hajtást milyen elvek szerint tennétek azt?

Különben szerintem bőven zajlik a szervó hajtáson kívűl is az élet! A léptető motoros rendszert jópáran használják a mai napig megelégedésükre...  

Látod a feni kérdés gyakorlati alkalmazásokban lehet érdekes. Péter pedig épít-fúr-farag és tapasztal. Ahogy mesterem is mondta a lényeg a tapasztalat. Ha elrontunk valamit abból is tanulhatunk. Ha megosztjuk egymással a tapasztalatainkat másoknak már nem kell ismét elrontaniuk...

Tibor! Kérdésem: A második gépem "rossz" (amatőr) építésű M12 mángorolt menetes orsójához, használt lineális tengelyekhez érdemes szervó hajtásba fektetnem? Van olcsó alternatíva eme műszaki megoldásra? A felbontás nekem +-0.25mm megfelelő arra a munkára, amihez használom. A léptetőmotorok sebessége sem számít, hiszen egyedi munkák vannak rá. No meg nem sietek sehová... Mellesleg a pontosság kérdése is kérdéses a házilag gyártott gépeknél. De ez egy másik kérdés.

bmejdz9nu

Vannak ilyenek általában az Ebay-on (sőt sok van!)...  
Lehet, hogy neked érdemes lenne "ráálni" a témára... szervóban is otthon vagy és frekiváltóban is... ez pedíg a kettő "kombinációja" :)
Én ehhez kevés vagyok... max. beszerzem...:) de elvéreznék vele "setupban"... tudod csak 2 potit tudok belőni... :)

Szedlay Pál

Azért nem veszik meg amerikában, mert nem az Ő hálazotukhoz szabványos ott a ezt nem tudják használni csak Európában.
Én azért nem veszem meg, mert már Dunát lehet rekeszteni vele a szekrényben......
Nyugodtan vedd meg és kérj tanácsokat Psychobilly fórumtársunktól.

svejk

Visszanéztem, én annál a résznél nem voltam észnél :)
Vagyis bizonyosan elkerülte a figyelmemet, nem is szóltam hozzá azon az oldalon...

Valamelyik komoly motorgyártó adatlapjának alján is ott vannak ezek a számítások még lejtős pálya esetére is de nem találom, pedig már annyiszor nekifutottam a keresésnek :(