Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

fs9s63xkf

A frekit 0-6.5MHz között 1 Hz-enként tudom állítani, az encoder felbontás az mindegy, mert annyi step jelet küldök ki amennyit csak akarok, és az ismétlés is mindegy.  
Ezután egy másik szoftverrel beolvasom a step és encoder jeleket és a különbséget kirajzolom.  
Ma kipróbálom az AC szervóval, hátha azzal több sikerem lesz...

bmejdz9nu

Ezek a hangtechnikai összehasonlítások nem igazán jók itt és most - szerintem.
Egy audó eszköz hangja szubjektív... ez pedíg egy vezérelt mozgás... amit tökéletesen mérni lehet és kell.

Zenekari erősítőket, effekteket, keverőket ... meg "mindent" csináltam. Közben a Moby Dick technikusa voltam...

Teszt szempontjából ott nagyon fontos volt, hogy kíbírja a koncert végéig:)  
Olyan védelemmel voltak ellátva pl. az erősítők, hogy semmitől nem tudtak leégni...
Kényszerhűtések, totális akár akár örökre rövidre zárható kimenetek... stb. Ez fontosabb volt mint a 100Khz-es felső határ...:)

Akkoriban pl. mindenki Quad 405-öt csinált és "éljenezte"... én meg totál mást...

Lemásoltam, vagy rajzot szerztem pár gyári zenekari "nagymenő" erősítőről és az fejlesztettem tovább... már akkor sem szerettem a nulláról kezdeni... :)
Dehát a cél szentesítette az eszközt... főleg szoci rendszerben... amikor telefon sem volt sem Ebay:)

bmejdz9nu

Persze azt is... csak nem írtam... egyértelmű...

bmejdz9nu

Erő beszél - Kutya ugat. :)  
Erőt nem lehet tárolóval létrehozni - nem szabad(na) a pályakövetés hibályát "szétoszlatni az időben"...

Elképzelek egy autót amikor az órája már 100-at mutat... de még csak 50-el megy... A soför pedíg boldog :)
Ezek a tesztek is boldogságot adnak... ez a lényeg :)

WinPC-NC progi motortesztelő modulja tudja ezt az előre hátra "rángatást" a motorral...
Pl. a start/stop freki teszteléséhez/beállításához léptetőnél... mert ugyebár a szoftver tud NEM nulláról kezdődő gyorsítást is!  
Mach-nál ez a lehetőség nincs :) - ha jól tudom... Megugyebár exponenciális görbe a gyorsításhoz :) Ez a legjobb a szervónál. Csodát tesz vele!

DE!!!  
Ha a Gecko-t "kicsi" azaz hibatároló memória határon belül oda vissza "rángatom" (pl. 100-100 steppel) és úgy állítom be akkor a valóságos körülmények között nem jó!!! Miért is lenne jó? A motornak majd a valóságban kell mozognia majd... és ehhez kell a tartalék erő...

Tibor is biztos egyetért azzal, hogy pl. egy E240 motor az csak 0,2Nm-es... de ki csinálna egy CNC-t 0,2Nm-es léptetővel?  
Persze ez a kis motor szervókörben "csodákra" képes... de a "csodákat" csak kis mértékben és ideig szabad "élvezni"...:)
Azaz kevés hibajel tárolással...

A legjobb módszer (eddíg) az UNI-T tárolós oszcillószkóp rákötve a hibajelre, és gyakorlatias tesztekkel... a hibatároló tartományán kívül (is) !!!

HJózsi

A gázpedál "mutat százat" és még csak 50-el megy...  

Inkább állóhelyből, az jobban hasonlít az irányváltásra ... az egységugrás tesztnél max gyorsulást kell állítani autós példával élve, áll a kocsi, felpörgeted valamilyen fordulatszámra a motort, majd kuplung nélkül bevágod egyesbe aztán meg rükvercbe, majd egyesbe megint... nincs finomkodás, hogy kuplungolunk vagy automata váltó ...  
Persze ezt így elképzelve szinte hallja az ember a fogaskerekek törését, vagyis autót így nem lehet tesztelni( nehogy valaki otthon kipróbálja! - legfeljebb roncsderbin...), de a mi rendszereinket igen.  

x4rhew5r3

Azt hiszem BMW735-ös volt, és feltuningolták a motorját 1200 LE-re. Egyet mentek vele, mert sem a kuplung, sem a sebváltó nem bírta.
Szépség és harmónia, még a műszaki életben is.[#wink][#wink]

HJózsi

Az UMI-T-ől elég lassút vettél, már kint az új gyorsabb! ... Ideje váltani, ezt meg eladni ... Nekem ! [#nyes][#taps][#wave]

HJózsi

UNI-T ... többet is tud, meg szines, tehát csicsás... ;) többféle színben , Red and Grey, White and Grey (!) mégiscsak 100MHz ...Up to 500MSa/s Real Time Sample Rate, 25GSa/s Equivalent Sample Rate ... ennél már nem lehet hiba a mérésben ... ( na, milyen marketinges vagyok? ) [#vigyor2]

000000000

"Erő beszél - Kutya ugat.:)"
Na akkor erőlködjél picit még, és rakjál fel
egy 1 KW-os motort, holnapután meg egy 10
KW-ost.
Én a helyedben az eddigi "mondókák" alapján inkább végre
leülnék, mély meditációba kezdenék, erősen
elgondolkoznék és elindulnék a "megvilágosodás"
felé.:)[#heureka]

Kristály Árpád

Halihó Uraim!

Ki DOLGOZIK.....?

bmejdz9nu

Optimálisat... azaz nem kisebbet mint ami szükséges.

000000000

Optimálisat... azaz nem nagyobbat, mint ami
szükséges!:)

crgs7u9wg

szerintem az audioba nem kene belemenni, mert akkor itt akkora haboru indul meg, ami szerintem senkinek nem hianyzik :)

bmejdz9nu

Meditáltam... (nálam ez csak percek kérdése :)

Megvilágosodtam... [#heureka]

Arra jutottam, hogy a Gecko több vezérlőt adott el mint te :), vagy bárki ebben a szegmensben a világon.  

A tied még posítiv 20-al "egyedi gyártásban" készül - az övükét már régóta SMD ültető gép rakja össze a 4 rétegű nyákra...  
(2002-óta ~14.000 db G320 és G340, most V7-es a széria, de az alapon egyszersem változtattak.)

Igaz bírálták a vezérlőjüket, hogy kényes a motorokra... azaz jó szervómotor kell hozzá...Most már ezt is értem miért... leírtam.

Valószínűleg nagyot hibáztak...:)

000000000

Hogy jön ez ide?
A G. tervezőmérnökei és mások viszont tudják,
mi a J. Te meg nem tudod, bármennyit is írok
Neked erről. Na ez a lényeg Péter, úgyhogy még
van tennivalód a szakmai megvilágosodás terén,
nem megy az olyan gyorsan, ahogyan Te gondolod.