Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Mert a tárolt villamos és mechanikiai energiák
hatására a szervorendszer fázis és amlitudó
késésbe-sietésbe kerül, és nem tudja egy adott
ponton túl követni az alapjelet. Itt jön be
a különböző időállandók nagyon fontos
szerepe.

fs9s63xkf

Na jó, holnap kipróbálom egy szervóval és szervóvezérlővel, nem ezzel a játék Geckoval :) Aztán még biztos lesz egy két kérdésem... Valószínűleg kicsi a Gecko tárolója, de nem sikerült amplitúdó csökkenést előidéznem, csak túllövést...

000000000

Valamit szerintem nem jól csinálsz, értlemezel,
vagy nem egységugrás a használt vizsgálójeled.
Majd egyszer kiszaladok Hozzátok egy kis szervo
"nyaggatásra".

svejk

A legfontosabb hogy a gyorsulás a maximumon legyen a mach-nél...

fs9s63xkf

Nem Mach3-al csinálom, saját szoftver + PCI-os káryta...

fs9s63xkf

Hát lehet, egy fix 10kHz-es jelet adok ki és 4000 lépésenként megfordítom az irányt...

HJózsi

A Mach3-ban a Diagnosztika oldalon van egy Servo Tuning gomb, erről már volt szó a Mach3 topikban ... Ezzel szerintem lehet egységugrás jeleket generálni, ugyanis ekkor nem veszi figyelembe a motor gyorsítás-lassítást, ami a motor tuningban van... Ki lehet választani a tengelyt, megadni Hz-ben a step frekit és second-ban az irányváltási periódus időt. Egynél kisebb szám is beírható. Persze ki kell számolni mindkét értéket hogy Tibor45 szerinti jeleket kapjunk.
Épp most hangoltam két gyikot hagyományos szkóppal, ezzel a módszerrel és tekergettem be ideális közelire... Nagyon jól használható! A gyíknak amúgy tényleg kicsi a hibatárolója...  

HJózsi

Ez így még csak valamivel több mint 1Hz egységugrás... 10Hz fölé kellene elmenni és akkor jön majd az igazság pillanata mint az E240-nél ...
Persze minnél később jön annál jobb a moci, ill a rendszer

fs9s63xkf

És az a "valamivel több mint 1Hz", hogy jött ki? Ez azt jelöli, hogy azt a 8000 lépést, tehát egy oda-vissza rángást hányszor csinál meg 1 másodperc alatt? De itt több lehetőségem van, mert tudom a sebességet növelni, és a lépésszámot csökkenteni ?!

HJózsi

Igen, az oda vissza rángatás frekije érdekes. Az E240 tengelyén volt egy tárcsa, 50%-ban feketére festve. 180 fokos egységugrás jelet adtunk rá, majd 10 Hz fölött már kezdett látszani, hogy nem futja be a 180 fokot ...

HJózsi

Ha a programodban fix lépésszám után tudsz irányt váltani, akkor könnyű helyzetben vagy, csak a frekit kell növelned... Ha 360 fokhoz 4000 lépés kell, akkor 8000 egy periodus, ebből következik, hogy 8kHz frekivel 1Hz-es egységugrás jeled lesz, 80kHz-el 10Hz ...stb.

fs9s63xkf

A motor max 22kHz-el képes elindul tehát 2,75Hz-et tudok így elérni gyorsítás nélkül, ha viszont 1000 lépést adok ki csak akkor a 11Hz is megvan...? És itt nincs felette olyan, hogy nem megy egész kört, letilt és kész, addig meg túllövés van...

eivmhrm04

Na már teljesen szervó topik függő olvasó lettem.Nem nagyon értek hozzá de a a nagy sötétségben/ami a fejembe van/kezdenek szikrák megjelenni.És ez nagyon jó dolog.Minden tiszteletem a hozzáértőknek.

bmejdz9nu

Ez a "T45 teszt" lefutna egy léptetőmotoros rendszeren is?
Milyen erdményt hozna? = Léptetőmotorral nem lehet CNC-t csinálni.? Innét kellene elindulni...

000000000

Szia Péter!
Természetesen, ez a teszt motortípus független,
csak mások az elvárások egy profi szervo
motornál és egy NDK léptecsnél.

Szedlay Pál Zeta Parker hajtását (amivel a
mostani komoly mechanikája is kegyeg, mert az
AC szervót még szekrényben tartogatja) tavaly
teszteltem, 4-6 Hz-et tudott lépésvesztés
nélkül, ami léptetőnél elég szép érték.