Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Kicsi a motor azaz az erő a valós mechanikai mozgáshoz!  
Cseréld nagyobbra.... vagy ne akarj többet (látszatra sem) mint amit tud a mechanika.

bmejdz9nu

Kb. Így néz ki egy ilyen egységugrató:

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/T45.jpg" border=0>

HJózsi

Péter! Szándékosan érted az ellenkezőjét, mint amiről szó van? A nagy tároló azért kell, hogy ne akadályozzon a mérésben! Az scheißegal, hogy mi van a tárolóban, ennél a mérésnél nem érdekes !!!...
Nem gigabyte verseny, hanem alkalmassági képesség egységugrás tesztre ... !!! Érteeeed máááár???? [#mf2]

HJózsi

Igen, megfejelve azokkal a képességekkel amiket leírtam...[#wink][#wave]

bmejdz9nu

Nem igazán... a célt nem értem...  
Mert már így is veszélyesen túl nagy pl. a Geckoban az a 128 bit a lépetővezérlőhöz képest!

Én step/dir környezetben mindíg a léptetőmotorra gondolok...
A szervóhajtást pedíg mint léptetőmotort helyettesítő eszközre...
Ennek "történelmi" múltja van... step jel - stepper motor...:) tehát... ez nem változott...

000000000

Egyébként Péter a fix tároló (+-128) érved
azért sem védhető és logikus, mert ez encoder
felbontás függő.
De az állandó megmagyarázásodnak, hogy jó ez,
és pont ok. sokkal inkább egy prózai oka van.
Nevezetesn 2 db 4029-es IC-dnek összesen 8 adat
lábkiveztése van, és ugye 2 a nyolcadikon = 256
De majd az újabb verziójú panelba már többet
tervezel be, sőt javasolhatnád gyíkocskáéknak
is ezt.:)

HJózsi

Az egységugrásnál a cél a mérés, a rendszer dinamikus határainak meghatározása. És ezek ténylegesen a határok, mert ennél kedvezőtlenebb meghajó jeleket ( feladatot) nem kaphat a rendszer, kvázi ez a legdurvább, legbrutálisabb nyúzótesztje a rendszernek. Ami ebben gátol az csak rossz ... téves eredményre ( nem optimális ) vezet. Szerintem a rossz beállítás a veszélyes! ... [#ijedt]

Mindkettőt step/dirrel lehet hajtani de a működési elvük, jellemzőik mások ezért szervónál inkább szervóra kellene gondolni ... :D

000000000

Péter!
Értsed már meg H. Józsit is, Ő komoly dolgokat,
érveket mond, mert tudja és érti is a célját,
tartalmát ezen szervó teszteknek!

Te Tv-és rádió szerelő mester vagy, ha jól
tudom. Annak idején nem érdekelt az erősítőd
frekimenete, nem nézted meg mit csinál 1Hz és 100 KHz között a teljes rendszer?
Vagy ezt nem tanították Nektek alapfokon?
Holott ugye a hallható hangtartomány sokkal
kevesebb. Értsed már meg tényleg a lényeget,
és főleg ezeket: Tehetetlenségi nyomaték,
tömeg, kondenzátor, induktivitás.
Ebből mind van bőven egy szervóban halmozottan,
azaz ez egy több tárolós matematikai rendszerként modellezhető.
Azaz magyarul "lerosszja" a számítógép
step-dir jeleit a szervórendszer, éli a saját életét egy adott ponton túl. Úgyis Ő az
erősebb, ez nem egy asztali
PC és monitor kapcsolat, ahol bármi lehet,
a kékhaláltól az oltári csicsás baromságig
minden megjelenik gyakorlatilag kockázat nélkül és tehetetlen acél alkatrészek mozgása nélkül.
A szervó ezért más, és igenis
illik lengéstani vizsgálattal is letesztelni.
Ilyen egyszerű.)

bmejdz9nu

IC foglalatokat teszek a CD4029 helyébe...  
Csinálok egy segédpanelt ... a számlólókat megduplázom = 16 adat kimenet = 65.536 bit...  
... és kész az A300/T45 verzió (T45= Tibor féle egységugrás álló változat :) [#vigyor3]

Egyébként jó nyomon jársz... :)  

Ba...gatták ezzel már a Gecko Corp.-ot is a CNCZone.com-n...
A "kismotoros" hobbysták (akik alulméretezték a gépüket)... akik a monitoron a látványt többre tartanák a valós fizikai mozgásnál ...
(és erről nem is akarnak hallani :)...  

Ezért az új Gecko szervóvezérlőben (G380 lesz majd a neve) már dupplázva lessznek a számlálók (és alapfelszereltség a step sokszorozó :)...  
Ellenkezett, kapálózott a Gecko cég... de mivel filléres alkatrészekről van szó... "hát legyen alapon"...  
Azaz majd egy jumperrel át lehet állítani 8-ról 16 bitre a számlálókat...

x4rhew5r3

Péter, annak idején szép napokat töltöttél erősítők és más hangfrekis cuccok környezetében. Azoknak is volt egy határfrekvenciája, ami azért jellemezte a láncot. Persze a végső teszt a meghallgatás volt, de műszaki jellemzőnek mégsem lehetett a mai szokásos marketing dumát nyomni, hogy 56,2 %-kal kevesebb haja hullik ki, ha ezt a sampót használja.
A szervót is lehet fülre belőni, de összehasonlítani egy másik géppel vagy beállítással azért egy tényszerű számadat megbízhatóbb, mint a megérzés.  
Ezért lenne érdemes egy egyszerű eljárást itt kidolgozni és bevezetni. Persze az igazi bizonyíték az anyagba mart eredmény, és erre is voltak vár javaslatok (Tibor virágja, Svejk skorpiója).
Egyszóval jó nyomon vagyunk, végig kellene vinni. Átdumálni, aztán elfogadni valamit.

x4rhew5r3

000000000

Azért a probléma nem ilyen egyszerűen
orvosolható, hogy még 2 IC. Ugyanis közbejön
egy 16 vagy 20 bites D/A konverzió.
Na ez a vonzata már nem piskóta.:)

HJózsi

No lám, időnként a piac is visszahat a gyártóra a műszaki tartalom tekintetében ...  
Én még egy hazai példát is tudok : QDSP ! [#vigyor2][#wave]
Valós igényeket vett figyelembe, egységugrás tesztre is alkalmas ... [#taps]

000000000

Valóban nem, de Te is mint komoly szakember
ha segítesz Pétert végre kibillenteni a
"statikus erő és izom" gondolkodásból az nagyon
jó, köszi.:) Azért is érthetelen ez nekem Péternél,
mert annak idején én agyon sok audióerősítőt
is összebarkácsoltam, és sokat vacakoltam már akkor ilyen átviteli tesztekkel középiskolás
koromban is, csak persze nem értettem a
mélységeit (most is csak picivel jobban.:))),
mert matekból keveset tudtam még hozzá.
De már akkor éreztem, tapasztaltam, ez nagyon
fontos, nem véletlenül szólt jobban az egyik
vagy másik erősítő vagy hangfal.  

HJózsi

Ez a HiFi analógia azért is jó, mert jó példa az illesztésre is ... impedancia ... erősítő - hangfal ... ;)  erről sem szabad lemondani ... :DD