Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

x4rhew5r3

Köszi. Nekem ilyen kellett, hogy a dekódolással már ne terheljem a fő processzort. Az AB kimeneten meg elgondolkodom...

svejk

erre minden bizonnyal jó :))
viszont ha annyira fekete dobozok akkor az általam előbb leírtak alapján, lehet téves következtetésekre juthatsz...

bmejdz9nu

Van ilyen IC valahol a világban?

x4rhew5r3

Igen, az encoder fizikai jelére értendő, tehát úgy viselkedik, mintha fele, negyede vagy nyolcad annyi rése lenne a tárcsának.
A zavarszűrés nagyon primitív, kétszer egymás után beolvasott AB-nek kell azonosnak lenni, tehát a proc órajele határozza meg az időt.
Kb. egy hete tesztelem egy Yaskawa motorral, persze nem ez a főcsapás iránya, hanem a step/dir előke:) Voltak bugok az osztóban, most úgy tűnik, ok. De hát jó program nincs, csak még nem vettük észre a hibát:)

svejk

Értem..
Elég sokszor szóba esett már ez a dekódolás dolog több fórumon, magánbeszélgetésen is.
Szinte mindenki előbb utóbb arra a megállapításra jutott hogy ezt inkább hardveresen kell megoldani.  
Az elv ugyan az szinte amit Te programból megoldottál.
Van aki hagyopmányos logikával van aki GAL/PAL-ba égetve, a zavarszüréshez külön órajelet biztosítva.
Persze attól még lehet jó a Tiéd, én is csináltam PIC-kel lineáris encoderhez számlálót, de mondjuk ott nem volt nagysebességű elmozdulási igény.

svejk

" De hát jó program nincs, csak még nem vettük észre a hibát:) "
Ez talán a hadverre még fokozottabban igaz.  
A szervoáramkörök (végfokok) is mint nagy zavarsugárzók alaposan el tudják kedvetleníteni az embert.

svejk

inkább komplett áramkörök..
Esetleg az Analog Device-nek lehet hogy van de az egy vagyon lehet...

bmejdz9nu

Akkor ebből Tibor meggazdagodik :) azaz meggazdagodhat :)

svejk

Pl. itt is egy komoly hardveres megoldás procis illesztési lehetőséggel:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/HCTL-2000.pdf" TARGET=_fnew>Encoder feldolgozás

a 8. oldalon a szürés elve, ami talán a legfontosabb adott esetben.  
A házigazda új szervojában is ilyen elv van alkalmazásban..

000000000

Svejk!
Több hozzászólásodra írom összefoglalóan ezt.
A hangfal teszt nagyon is jó példa, mert egy
hangszórónak nem a torzításáról van szó, hanem
az amplitudó csökkenéséről a frekvencia
függvényében. Ez két tészta.

És továbbra sem érzékeled, hogy a motor
szöggyorsulása a döntő. Ha ezt a tervezési, alkalmazási szabályt sérted, akkor a dinamikád romlik. Időállandók és az eredő időállandó
a legfontosabb.

svejk

Pl. itt van egy komlett áramkör:
http://www.usdigital.com/products/edivide/" TARGET=_fnew>Ecoder osztó incrementális kimenettel

svejk

Értem, azt hittem az egész hang rendszerre vonatkoztattatok, bocsi...

Én azért valószínűsítem hogy egy hobby gépnél nem a szöggyorsulás a legfontosabb, ha mást nem nézve a mechanikai gyengeségek miatt is.

Mindenesetre jó lerövidítetted a válsz(oka)t , pl. a #6305-re mely előtt azzal vádoltál hogy valótlanságokat állítok ..

Szedlay Pál

Itt egy ajándék!
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=360083445058&ssPageName=STRK:MEWA:IT&ih=023
Ennyi pénzért ingyen van. Már csak egy motort kell levadászni hozzá.  
3KW!!!!!!!!!!!!!
Megy step/dir üzemmódban is.

Szedlay Pál

x4rhew5r3

Igen, ezt ismerem. Van ott egy csúnya mondat, valahogy így: illegális állapotátmenet, ami bekövetkezhet hibás encodertől, vagy olyan zavartól, ami átmegy a zavarszűrőn, hibás számlálást eredményez.
A zavarszűrés itt is csak annyi, hogy egymás utáni 3 órajel alatt azonos a jel.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy rossz, de csodát ő sem tud csinálni.